Νετανιάχου στον ΟΗΕ: «Ο πόλεμος θα τελειώσει όταν παραδοθούν Χαμάς-Χεζμπολάχ»

Νετανιάχου στον ΟΗΕ: «Ο πόλεμος θα τελειώσει όταν παραδοθούν Χαμάς-Χεζμπολάχ»

Την αποφασιστικότητα του Ισραήλ να συνεχίσει τον πόλεμο ενάντια στη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου μιλώντας στη Γ.Σ. του ΟΗΕ. Εκανε ευθεία επίθεση στο Ιράν, παρουσιάζοντας το Ισραήλ ως τη δύναμη που λειτουργεί αποτρεπτικά έναντι του Ιράν για χάρη όλου του πλανήτη.

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ισραήλ θα συνεχίσει τον πόλεμο ενάντια στη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ, σύμφωνα με όσα είπε στην ομιλία του από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος κατήγγειλε το Ιράν ως τη δύναμη του απόλυτου κακού, που απειλεί όχι μόνο τη Μέση Ανατολή, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο. Και κατέστησε σαφές ότι ο πόλεμος δεν θα τελειώσει, αν το Τελ Αβίβ δεν επιτύχει τους στόχους του.

Την ίδια ώρα που ήταν σε εξέλιξη η ομιλία του, οι επιθέσεις των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων συνεχίζονταν στη Γάζα, ενώ στη Βηρυτό σημείωνονταν πολλαπλές εκρήξεις. 

Κατηγόρησε τη διεθνή κοινότητα ότι λειτουργεί κατευναστικά έναντι του Ιράν και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να «σταθεί στο πλευρό του Ισραήλ», ώστε να σταματήσει το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Επίσης, κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να επιβάλει κυρώσεις στο Ιράν, ώστε να υποχρεωθεί να συμμορφωθεί και να σταματήσει το πρόγραμμά του.

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, για να ενισχύσει τα επιχειρήματά του, παρουσίασε δύο χάρτες, αυτόν της «ευλογίας» και αυτόν της «κατάρας». Ο πρώτος περιελάμβανε το όραμά του για σύνδεση της Μέσης Ανατολής με την Ινδία μέσω του Ισραήλ, ενώ ο δεύτερος το Ιράν και τους συμμάχους του στην περιοχή.

Υποστήριξε ότι το Ιράν αποτελεί απειλή για όλες τις χώρες της Μέσης Ανατολής και πολλές άλλες, εάν δεν ελεγχθεί.

Αναφερόμενος στη σύγκρουση με τη Χαμάς στη Γάζα, υποστήριξε ότι το Ισραήλ παραμένει επικεντρωμένο στην «ιερή αποστολή» του,  την επιστροφή των ομήρων στα σπίτια τους. Ισχυρίστηκε ότι η Χαμάς «κλέβει την ανθρωπιστική βοήθεια» και μετά «την πουλάει στους αμάχους». «Και αυτό πρέπει να τελειώσει, και εργαζόμαστε για να το πετύχουμε».

Είπε ότι «η Χαμάς πρέπει να φύγει», γιατί διαφορετικά «θα ανασυνταχθεί και θα επανεξοπλιστεί και θα επιτεθεί στο Ισραήλ ξανά και ξανά και ξανά».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός υποστήριξε επίσης ότι «ο πόλεμος μπορεί να τελειώσει τώρα, εάν η Χαμάς παραδοθεί, απελευθερώσει τους ομήρους και καταθέσει τα όπλα». Εάν όχι, το Ισραήλ θα συνεχίσει μέχρι την «ολική νίκη».

Και πρόσθεσε ότι το Ισραήλ θα νικήσει επίσης τη Χεζμπολάχ, διότι συνιστά «παγκόσμια απειλή».

«Επί 18 χρόνια η Χεζμπολάχ αρνείται ευθαρσώς να εφαρμόσει την απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», είπε ο Νετανιάχου, ισχυριζόμενος ότι η Χεζμπολάχ «βάζει έναν πύραυλο σε κάθε κουζίνα, έναν πύραυλο σε κάθε γκαράζ», θέτοντας σε κίνδυνο τους δικούς τους ανθρώπους.

Νετανιάχου στον ΟΗΕ: «Ο πόλεμος θα τελειώσει όταν παραδοθούν Χαμάς-Χεζμπολάχ»-1
Reuters

«Εφόσον η Χεζμπολάχ επιλέγει τον δρόμο του πολέμου, το Ισραήλ έχει κάθε δικαίωμα να αγωνιστεί για να επιστρέψουν οι πολίτες του με ασφάλεια» στα σπίτια τους.

Ειρηνευτική συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι η χώρα του «πρέπει να επιτύχει μια ιστορική ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας», μιλώντας για ένα ιστορικό γεγονός, τη συμφιλίωση μεταξύ «Μέκκας και Ιερουσαλήμ».

«Υποκρισία του ΟΗΕ»

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κατήγγειλε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για «ηθική σύγχυση», καθώς ο εισαγγελέας του έχει ζητήσει την έκδοη ενταλμάτων για εγκλήματα πολέμου. «Δεν θέλουμε να δούμε ούτε έναν αθώο άνθρωπο να πεθαίνει, αυτό είναι πάντα μια τραγωδία. Κανένας στρατός δεν έχει ρίξει φυλλάδια και ούτε έχει στείλει μηνύματα για να απομακρύνει τους Παλαιστίνιους» από τα σημεία των επιχειρήσεων, είπε.

Και με αφορμή τα ψηφίσματα υπέρ των Παλαιστινίων κατηγόρησε τον ΟΗΕ για υποκρισία και διπλοπροσωπία, χαρακτηρίζοντάς τον θεσμό «βάλτο αντισημιτισμού». Και υποστήριξε ότι σύντομα ο ΟΗΕ θα καταλήξει μια «φάρσα που θα την περιφρονούν όλοι».

Οσον αφορά το ΔΠΔ, είπε ότι το αίτημα για ένταλμα σύλληψης εις βάρος του και εις βάρος του υπουργού Αμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, δεν είναι τίποτα περισσότερο από αντισημιτισμός, υποστηρίζοντας ότι «οι πραγματικοί εγκληματίες πολέμου βρίσκονται στη Γάζα, τη Συρία, το Ιράν και την Υεμένη» και όσοι τους στηρίζουν «πρέπει να ντρέπονται για τον εαυτό τους».

Και κατέληξε ότι «το Ισραήλ θα κερδίσει αυτή τη μάχη», λέει, «επειδή δεν έχει άλλη επιλογή».

Πηγή: Reuters, Times of Israel

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT