Γερμανία: Η ηγέτιδα του AfD, Αλις Βάιντελ, υποψήφια για την καγκελαρία το 2025

Γερμανία: Η ηγέτιδα του AfD, Αλις Βάιντελ, υποψήφια για την καγκελαρία το 2025

Το ακροδεξιό κόμμα επέλεξε την Αλις Βάιντελ, μία από τους δύο προέδρους του, ως υποψήφια στις ομοσπονδιακές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβιο του 2025. Η υποψηφιότητά της θα επικυρωθεί στο συνέδριο του κόμματος

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι δύο ηγέτες του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), Τίνο Κρουπάλα και Αλις Βάιντελ, συμφώνησαν ότι στις επικείμενες ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές η Βάιντελ θα είναι η υποψήφια για την καγκελαρία.

Για να έχει οριστική ισχύ η υποψηφιότητά της ωστόσο, θα πρέπει να επικυρωθεί από το συνέδριο του κόμματος, που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Μάρτιο. Οι ομοσπονδιακές εκλογές θα πραγματοποιηθούν τον Σεπτέμβριο του 2025.

Η Βάιντελ, συμπρόεδρος της Εναλλακτικής για τη Γερμανία, θεωρούνταν το φαβορί για την υποψηφιότητα για την καγκελαρία.

Είναι συμπρόεδρος του κόμματος από το 2019 και στις αρχές του 2024, το 79% των μελών του ψήφισε υπέρ της παραμονής της στην ηγεσία του AfD.

Κατάγεται από την πόλη Γκούτερσλοχ, στη δυτική Γερμανία. Είναι μέλος του κόμματος από το 2013 και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του από το 2015. Από το 2017 έχει εκλεγεί μέλος του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου (Μπούντεσταγκ).

Η Εναλλακτική για τη Γερμανία, από την ίδρυσή της πριν από περίπου 10 χρόνια, έχει αποκτήσει πολύ μεγάλη επιρροή και πολιτική δύναμη, διεκδικώντας ακόμη και τη διακυβέρνηση κρατιδίων. Αν και αρχικά παρουσιάστηκε ως ευρωσκεπτικιστικό κόμμα, σταδιακά υιοθέτησε περισσότερο ριζοσπαστικές και ακροδεξιές θέσεις, κυρίως με επίκεντρο το μεταναστευτικό ζήτημα.

Στις ευρωεκλογές πήγε πολύ καλά, όπως και στις τοπικές εκλογές σε τρία γερμανικά κρατίδια. Στη Θουριγγία, το AfD ήρθε πρώτο.

Προς το παρόν δεν έχει συμμετάσχει σε καμία τοπική κυβέρνηση, καθώς τόσο οι Σοσιαλδημοκράτες όσο και οι Χριστιανοδημοκράτες αρνήθηκαν να το εντάξουν στους τοπικούς συνασπισμούς.

Πηγή: Deutsche Welle

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT