Τυφώνας «Ελένη»: Τουλάχιστον 21 νεκροί – Εκατοντάδες εγκλωβισμένοι, εκατομμύρια χωρίς ρεύμα

Τυφώνας «Ελένη»: Τουλάχιστον 21 νεκροί – Εκατοντάδες εγκλωβισμένοι, εκατομμύρια χωρίς ρεύμα

Εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους και σε κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές. Η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί και θα κάνει μέρες να επανέλθει

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τεράστια είναι η καταστροφή που προκάλεσε ο τυφώνας «Ελένη», που έπληξε τις νοτιοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ, πριν εξασθενήσει σε τροπική καταιγίδα. 

Στην Τζόρτζια των ΗΠΑ 11 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους, σύμφωνα με τον κυβερνήτη Μπράιαν Κεμπ. Οι υποδομές της πολιτείας έχουν υποστεί πολύ μεγάλες ζημιές αναφέρουν οι τοπικές αρχές.

Στη Νότια Καρολίνα, οι νεκροί έφτασαν τους εννέα. Ενας άνθρωπος έχασε τη ζωή του στη Φλόριντα.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, η βροχόπτωση σε περιοχές της βορειοδυτικής Νότιας Καρολίνας, της νοτιοδυτικής Βόρειας Καρολίνας και του νοτιοανατολικού Τενεσί έφτασε τουλάχιστον τα 15 εκατοστά από την Τρίτη έως και την Παρασκευή, ενώ ορισμένες περιοχές είδαν ακόμη και πάνω από 30 εκατοστά βροχής.

Τυφώνας «Ελένη»: Τουλάχιστον 21 νεκροί – Εκατοντάδες εγκλωβισμένοι, εκατομμύρια χωρίς ρεύμα-1
Reuters

Εκατομμύρια πολίτες έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ενώ οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας κάνουν επιχειρήσεις διάσωσης. Εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους και σε κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές.

Τυφώνας «Ελένη»: Τουλάχιστον 21 νεκροί – Εκατοντάδες εγκλωβισμένοι, εκατομμύρια χωρίς ρεύμα-2
Associated Press

Καθώς οι καιρικές συνθήκες και οι πλημμύρες δεν επιτρέπουν στα συνεργεία των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας να εργαστούν, οι αρχές κάνουν έκκληση στους κατοίκους να κάνουν υπομονή. Ισως χρειαστούν μέρες έως ότου αποκατασταθεί πλήρως η ηλεκτροδότηση. 

Τυφώνας «Ελένη»: Τουλάχιστον 21 νεκροί – Εκατοντάδες εγκλωβισμένοι, εκατομμύρια χωρίς ρεύμα-3
Reuters

Στην Τζόρτζια, η καταστροφή είναι απερίγραπτη. Συμφωνα με τον κυβερνήτη, το πρωί της Παρασκευής δεκάδες δρόμοι είχαν κλείσει, χιλιάδες νοικοκυριά ήταν χωρίς ρεύμα, ενώ πάνω από 1.100 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους και φιλοξενούνται σε καταφύγια.

Τυφώνας «Ελένη»: Τουλάχιστον 21 νεκροί – Εκατοντάδες εγκλωβισμένοι, εκατομμύρια χωρίς ρεύμα-4
Reuters

Καταφύγιο που στέγαζε πληγέντες έχασε τη στέγη του εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, ενώ ένα δέντρο έπεσε στη γεννήτρια νοσοκομείου, κόβοντας το ρεύμα.

Τυφώνας «Ελένη»: Τουλάχιστον 21 νεκροί – Εκατοντάδες εγκλωβισμένοι, εκατομμύρια χωρίς ρεύμα-5
Reuters

Στη Φλόριντα, ανώτατος αξιωματούχος των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης επισήμανε ότι η «Ελένη» έφυγε από την πολιτεία, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι: πεσμένα ηλεκτροφόρα καλώδια και συντρίμμια κτιρίων που κλείνουν τους δρόμους.

Τυφώνας «Ελένη»: Τουλάχιστον 21 νεκροί – Εκατοντάδες εγκλωβισμένοι, εκατομμύρια χωρίς ρεύμα-6
Associated Press

Οι αρχές κάλεσαν τους κατοίκους να λάβουν μέτρα προφύλαξης καθώς καθαρίζουν: «Αποφύγετε να καθαρίζετε λάσπες και συντρίμμια όπου τα καλώδια ρεύματος είναι κατεστραμμένα, φορέστε γυαλιά όταν χειρίζεστε αλυσοπρίονο και φορέστε κράνη εργασίας όταν καθαρίζετε κατεστραμμένα κτίρια».

Στα αεροδρόμια των νοτιοανατολικών ΗΠΑ διαρκώς ακυρώνονται πτήσεις: Στο Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας, έως το μεσημέρι της Παρασκευής είχαν ακυρωθεί σχεδόν 400 πτήσεις μέχρι τη 13:00, ενώ την Πέμπτη 500 πτήσεις είχαν καθυστέρηση.

Στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ατλάντα ακυρώθηκαν σχεδόν 200 πτήσεις και περισσότερες από 400 καθυστέρησαν. 

Προβλήματα επίσης καταγράφηκαν σε αεροδρόμια της Φλόριντα (Τάμπα, Ταλαχάσι, Τζάκσονβιλ). Στο Ασβιλ της Βόρειας Καρολίνας και στην Αουγκούστα της Τζόρτζια ακυρώθηκαν οι περισσότερες πτήσεις.

Πηγή: Reuters, Associated Press

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT