Νέα Υόρκη: Ο δήμαρχος αρνείται τις κατηγορίες περί δωροληψίας, δηλώνει ότι δεν παραιτείται

Νέα Υόρκη: Ο δήμαρχος αρνείται τις κατηγορίες περί δωροληψίας, δηλώνει ότι δεν παραιτείται

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ερικ Ανταμς, αρνείται τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει για δωροληψία και παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του από την Τουρκία

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ερικ Ανταμς, δήλωσε σήμερα αθώος απορρίπτοντας τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει για δωροληψία και παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του από Τούρκους υπηκόους.

Ο 64χρονος Ανταμς εμφανίστηκε για πρώτη φορά σήμερα στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν και δήλωσε ότι «δεν είναι ένοχος» όταν η δικαστής Κ. Πάρκερ τον ρώτησε αν αποδέχεται τις κατηγορίες.

Ο Ανταμς αρνείται ότι διέπραξε οτιδήποτε επιλήψιμο και λέει ότι οι κατηγορίες θα καταπέσουν στο δικαστήριο. Ο δικηγόρος του, Αλεξ Σπίρο, είπε ότι την επόμενη εβδομάδα θα ζητήσει να απορριφθούν οι κατηγορίες σε βάρος του πελάτη του.

Η δικαστής Κ. Πάρκερ είπε, από την πλευρά της, ότι θα αφήσει ελεύθερο τον Ανταμς, υπό την προϋπόθεση ότι εκείνος δεν θα έρθει σε επαφή με μάρτυρες ή με πρόσωπα που κατονομάζονται στο κατηγορητήριο. Πρόσθεσε ότι εξαιρούνται οι εργαζόμενοι στον δήμο και τα μέλη της οικογένειάς του, εφόσον δεν συζητά τις λεπτομέρειες της υπόθεσης μαζί τους.

«Θα συνεχίσω να κάνω τη δουλειά μου ως δήμαρχος», είπε ο ίδιος ο Ανταμς σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, απορρίπτοντας τις εκκλήσεις, ακόμη και μέσα από το ίδιο του το κόμμα, τους Δημοκρατικούς, να παραιτηθεί.

Στο κατηγορητήριο που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη, αναφέρεται ότι Τούρκοι διπλωμάτες και επιχειρηματίες έδιναν χρήματα στην προεκλογική εκστρατεία του Ανταμς και ότι τον «έλουζαν» με δώρα.

Σε αντάλλαγμα, το 2021 ο Ανταμς πίεσε τις υπηρεσίες του δήμου να δώσουν άδεια για τη λειτουργία του νέου προξενείου της Τουρκίας, ύψους 36 ορόφων, στη Νέα Υόρκη, παρά τις ανησυχίες που διατυπώνονταν για την ασφάλεια του κτιρίου.

Εάν κριθεί ένοχος, ο Αμερικανός δήμαρχος κινδυνεύει να καταδικαστεί σε πολυετή ποινή κάθειρξης.

Από την Αγκυρα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι οι διπλωματικές αποστολές της Τουρκίας εφαρμόζουν τη Σύμβαση της Βιέννης και τις διπλωματικές παραδόσεις και ότι δεν παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών.

«Δεν τίθεται θέμα να εμπλακούμε στις εσωτερικές υποθέσεις οποιασδήποτε χώρας. Παρακολουθούμε στενά τις εν εξελίξει δικαστικές διαδικασίες στη Νέα Υόρκη. Φυσικά, επιφυλασσόμαστε των δικαιωμάτων μας, που απορρέουν από τη Σύμβαση της Βιέννης», ανέφερε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT