Νέα Υόρκη: Οι δέκα «πληγές» του Ερικ Ανταμς – Το κατηγορητήριο

Νέα Υόρκη: Οι δέκα «πληγές» του Ερικ Ανταμς – Το κατηγορητήριο

Δέκα σημεία από το βαρύ «κατηγορώ» της ομοσπονδιακής εισαγγελίας κατά του δημάρχου της Νέας Υόρκης Ερικ Ανταμς

7' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κατηγορητήριο που βαρύνει τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης Ερικ Ανταμς αποκαλύπτει πληθώρα διασκεδαστικών, παράξενων και ενίοτε ανησυχητικών περιστατικών που έφερε στο φως η ενδελεχής έρευνα της ομοσπονδιακής εισαγγελίας του νότιου Μανχάταν και του FBI. Ακολουθούν δέκα από αυτά.

1. Φθηνά αεροπορικά εισιτήρια και μία αναβάθμιση

Ενα πρωινό του Ιουνίου 2021, όταν ο Ανταμς κέρδιζε τις προκριματικές εκλογές του Δημοκρατικού Κόμματος για το χρίσμα της δημαρχίας, ουσιαστική εγγύηση νίκης στη Δημοκρατική πόλη, οι σκέψεις του βρίσκονταν μακριά.

Βοηθός του μετέπειτα δημάρχου έστειλε μήνυμα στον διευθυντή του γραφείου των Τουρκικών Αερογραμμών στη Νέα Υόρκη, Τσενκ Οτσάλ, ζητώντας κράτηση στο όνομα του Ανταμς για την Κωνσταντινούπολη. Περιγραφές της βοηθού ταιριάζουν με τη Ράνα Αμπάσοβα, την τότε σύνδεσμο του Ανταμς με την Τουρκία. Ο Οτσάλ είπε ότι θα χρέωνε τον μετέπειτα δήμαρχο 50 δολάρια, τιμή τόσο φθηνή που έμοιαζε γελοία. Την ίδια στιγμή, τα προσχήματα έπρεπε να τηρηθούν.

«Οχι, αγάπη μου. 50 δολάρια; Τι; Πες μου μια αληθινή τιμή. Το κάθε του βήμα παρατηρείται αυτή τη στιγμή. Πες μου 1.000 δολάρια ή κάτι τέτοιο. Φρόντισε να είναι αληθοφανές. Δεν θέλουμε να λένε ότι πετάει δωρεάν. Αυτή τη στιγμή, οι προβολείς των ΜΜΕ είναι στραμμένοι στον Ερικ», έγραψε στο μήνυμά της η Αμπάσοβα.

Ο Ανταμς πλήρωσε τελικά 2.200 δολάρια για το εισιτήριο του ίδιου και της τότε συντρόφου του. Οι κρατήσεις του ζευγαριού αναβαθμίστηκαν αμέσως από οικονομική θέση σε business. Εισιτήρια της κατηγορίας αυτής θα κόστιζαν κανονικά πάνω από 15.000 δολάρια.

Οταν η Αμπάσοβα ρώτησε τον Οτσάλ πού θα πρότεινε να διαμείνει ο Ερικ Ανταμς στην Κωνσταντινούπολη, ο διευθυντής του γραφείου της Νέας Υόρκης πρότεινε το ξενοδοχείο Four Seasons. Στην επισήμανση της Αμπάσοβα ότι το συγκεκριμένο κατάλυμα είναι πολύ ακριβό, ο Οτσάλ απάντησε: «Και τι τον νοιάζει; Δεν πρόκειται να πληρώσει για το δωμάτιο, ενώ το όνομά του δεν θα βρίσκεται σε καμία απόδειξη». Η Αμπάσοβα απάντησε μονολεκτικά: «Σούπερ».

Λίγες ημέρες αργότερα, ο Ανταμς ακύρωσε το ταξίδι. Μετά το 2016, ο Ανταμς έλαβε, σύμφωνα με την εισαγγελία, πάνω από 100.000 δολάρια σε ταξιδιωτικές υπηρεσίες από τουρκικά οικονομικά συμφέροντα, χωρίς να κοινοποιήσει ως ώφειλε τα δώρα στις Αρχές. Η ομοσπονδιακή εισαγγελία υποστηρίζει ότι ξεπλήρωσε τους ευεργέτες του με διευκολύνσεις ως πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του Μπρούκλιν και αργότερα ως δήμαρχος.

2. Εκλογές στη Νέα Υόρκη προκαλούν ενθουσιασμό στην Τουρκία

«Θα μιλήσω με τους “πρεσβυτέρους μας” στην Αγκυρα για το πώς μπορούμε να εκμεταλλευθούμε την εξέλιξη αυτή προς όφελος του λόμπι της χώρας μας», έλεγε ο επιχειρηματίας και αυτοαποκαλούμενος «σύμβουλος διαχείρισης της μάρκας σας» Αρντά Σαγινέρ σε συνάδελφό του, μία ημέρα μετά την εκλογή του Ανταμς στη δημαρχία της Νέας Υόρκης τον Νοέμβριο του 2021.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών «είχε στρέψει προσωπικά την προσοχή του σε αυτόν», επιτρέποντας στον Ανταμς να «πάψει να ασχολείται» με τις άλλες επαφές του στην τουρκική παροικία της Νέας Υόρκης, είχε πει ο τότε γενικός πρόξενος της Τουρκίας στην πόλη, Ρεϊχάν Οζγκιούρ, στην Αμπάσοβα εκείνες τις ημέρες.

3. «Πνευματικό προσκύνημα» στην Γκάνα, με ενδιάμεσο σταθμό την Πόλη

Πριν ο Ανταμς ορκισθεί δήμαρχος τον Ιανουάριο του 2022, ο ίδιος και η σύντροφός του ταξίδεψαν στην Γκάνα για να πραγματοποιήσουν αυτό που ο ίδιος περιέγραψε ως «πνευματικό ταξίδι». Εκπρόσωπος του Ανταμς είχε πει τότε ότι ο εν αναμονή δήμαρχος είχε πληρώσει το ταξίδι από ίδια κεφάλαια, αλλά δεν επρόκειτο να δημοσιοποιήσει τις αποδείξεις, σύμφωνα με την πολιτική της προεκλογικής εκστρατείας Ανταμς. Στην πραγματικότητα, οι Τουρκικές Αερογραμμές ήταν αυτές που κάλυψαν το μεγαλύτερο μέρος της δαπάνης, που έφθασε τις 14.000 δολάρια για δύο θέσεις business class, σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Κατά τη διάρκεια της εννιάωρης στάσης στην Κωνσταντινούπολη, ο Οζγκιούρ φρόντισε ώστε τον Ανταμς να συναντήσει πολυτελές αυτοκίνητο BMW στο αεροδρόμιο και να μεταφέρει το ζευγάρι σε φημισμένο εστιατόριο της τουρκικής μεγαλούπολης.

Ο Οζγκιούρ υποσχέθηκε στην Αμπάσοβα ότι το ταξίδι θα παρέμενε εμπιστευτικό.

Νέα Υόρκη: Οι δέκα «πληγές» του Ερικ Ανταμς – Το κατηγορητήριο-1
Το τουρκικό προξενείο στο Μανχάταν (πάνω) λειτούργησε παρά τις ελλείψεις πυρασφάλειας που είχε εντοπίσει η πυροσβεστική. Ο Ανταμς πίεσε ώστε να γίνουν τα εγκαίνια εγκαίρως, για να «κόψει την κορδέλα» ο πρόεδρος Ερντογάν, που επισκεπτόταν τις ΗΠΑ. Ηταν η «σειρά» του να βοηθήσει την Τουρκία, μετά μια σειρά δώρων που είχε δεχθεί, όπως η διαμονή στο πολυτελές ξενοδοχείο της Πόλης St Regis (κάτω). [REUTERS]
Νέα Υόρκη: Οι δέκα «πληγές» του Ερικ Ανταμς – Το κατηγορητήριο-2
[U.S. Southern District of New York / Handout via REUTERS]

4. Αγνοώντας ελλείψεις πυρασφάλειας σε πολυώροφο κτίριο

Τον Σεπτέμβριο του 2021, ο Οζγκιούρ ζήτησε από τον Ανταμς να εξασφαλίσει έγκριση από την πυροσβεστική για νέο πολυώροφο κτίριο του τουρκικού προξενείου στο Midtown του Μανχάταν, παρά τον εντοπισμό «σοβαρών» ελλείψεων πυρασφάλειας, σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία.

Ο χρόνος πίεζε. Ο Οζγκιούρ απαίτησε το προξενείο να λειτουργεί πλήρως κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση της Ολομέλειας του ΟΗΕ.

Σε τηλεφωνική του κλήση, ο Οζγκιούρ ενημέρωσε την Αμπάσοβα ότι είχε έρθει η «σειρά» του Ανταμς να βοηθήσει την Τουρκία. Η σύνδεσμος του Ανταμς με την Αγκυρα διηγήθηκε ότι προώθησε το μήνυμα στον Ανταμς, ο οποίος απάντησε: «Το ξέρω».

«Ο Ανταμς έπραξε όπως διατάχθηκε», σύμφωνα με την εισαγγελία, στέλνοντας καταιγισμό μηνυμάτων στον επικεφαλής της πυροσβεστικής, ο οποίος φοβόταν ότι θα χάσει τη θέση του στην επερχόμενη δημαρχία Ανταμς εάν δεν υπάκουε.

Αξιωματούχος της πυροσβεστικής υπηρεσίας, αρμόδιος για τις επιθεωρήσεις πυρασφάλειας, δέχθηκε απειλές ότι θα έχανε τη δουλειά του αν δεν εξασφάλιζε ότι τα εγκαίνια του κτιρίου θα γίνονταν εγκαίρως για την επίσκεψη Ερντογάν, παρότι χαμηλόβαθμος επιθεωρητής είχε ήδη κρίνει το κτίσμα «ακατάλληλο προς χρήση». Ο αξιωματούχος της υπηρεσίας έκανε ό,τι του είπε το γραφείο του Ανταμς.

«Είσαι ένας αληθινός φίλος της Τουρκίας», έγραψε σε μήνυμα προς τον Ανταμς ο Οζγκιούρ στις 10 Σεπτεμβρίου. Δέκα ημέρες αργότερα, ο Ερντογάν έκοβε την κορδέλα των εγκαινίων.

5. Μια αποδοχή-έκπληξη παράνομων δωρεών

Καθώς ο Ανταμς συγκέντρωνε κεφάλαια για τη δημαρχιακή εκστρατεία του το 2021, ο σύμβουλος μάρκας Σαγινέρ πρότεινε στην Αμπάσοβα μέσω μηνύματος να συγκεντρώσει παράνομες χρηματικές δωρεές από το εξωτερικό για τον υποψήφιο τότε Ανταμς.

Η Αμπάσοβα εξέθεσε τον φόβο της ότι ο Ανταμς «δεν θα ανακατευόταν σε τέτοια παιχνίδια, καθώς θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγάλα προβλήματα αργότερα». Υποσχέθηκε, ωστόσο, να ρωτήσει. Η έκπληξή της ήταν μεγάλη όταν ο Ανταμς δέχθηκε.

Τον περασμένο Νοέμβριο, η έρευνα στην κατοικία της Αμπάσοβα από το FBI έκανε τη γυναίκα να αναθεωρήσει τη στάση της για να συνεργασθεί με την εισαγγελία.

6. Πολιτική απόκρυψης επικοινωνιών

Ο Ανταμς φρόντιζε να καλύπτει τα ίχνη του, σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Κατά τη διάρκεια ανταλλαγής μηνυμάτων το 2019 για πιθανό νέο ταξίδι στην Τουρκία, κανονισμένο από τον Οτσάλ, η Αμπάσοβα υπενθύμισε στον Ανταμς: «Σε παρακαλώ, σβήσε όλα τα μηνύματα που μου στέλνεις». Ο Ανταμς απάντησε: «Πάντα το κάνω».

7. Συνάντηση σε εστιατόριο και μια αναζήτηση χρημάτων

Λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά την ανάληψη της δημαρχίας, ο Ανταμς συναντήθηκε με την Αμπάσοβα και τον Σαγινέρ σε ιδιωτική τραπεζαρία πολυτελούς εστιατορίου της Νέας Υόρκης για να συζητήσουν τη διοχέτευση δωρεών από το εξωτερικό.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, σύμφωνα με την εισαγγελία, ο Σαγινέρ μίλησε για παλαιότερες προσπάθειες συλλογής προεκλογικών δωρεών υπέρ του Ανταμς στην Τουρκία. Επισήμανε μάλιστα ότι θα μπορούσε να συγκεντρώσει μεγαλύτερα ποσά από το εξωτερικό στο μέλλον, ενώ κατέληξε λέγοντας ότι θα μπορούσε να μαζέψει ακόμη περισσότερα χρήματα για την προεκλογική εκστρατεία του δημάρχου το 2025, αν ο Ανταμς ταξίδευε στην Τουρκία και συναντιόταν με Τούρκους επιχειρηματίες. «Ο Ανταμς καλωσόρισε την προοπτική δωρεών από το εξωτερικό», αναφέρει το κατηγορητήριο.

8. «Χρόνια πολλά, κ. Σαγινέρ»

Τον Σεπτέμβριο του 2023 ο Ανταμς συναντήθηκε με ομάδα ξένων δωρητών σε γεύμα στη Νέα Υόρκη που είχαν διοργανώσει «ηγέτες της παγκόσμιας βιωσιμότητας».

Η πρόσκληση κόστιζε 5.000 δολάρια. Πριν από το δείπνο, ο Σαγινέρ συγκέντρωσε δωρεές από τους συνδαιτυμόνες, πολλοί από αυτούς πολίτες ξένων χωρών, ενώ δώρισε μέρος των χρημάτων στην εκστρατεία.

Ο Σαγινέρ έγραψε για τη συνάντηση στην εφημερίδα «Χουριέτ», αποκαλύπτοντας ότι οι παριστάμενοι εμφάνισαν τούρτα γενεθλίων προς τιμήν του. «Ως δώρο γενεθλίων από τον Ανταμς, με τον οποίο έκοψα την τούρτα, έλαβα υπόσχεση ότι θα επισκεπτόταν πάλι την Τουρκία μέχρι το τέλος του έτους», έγραψε ο Σαγινέρ.

9. Σιγή απέναντι στο εθνικό τραύμα των Αρμενίων

Τον Απρίλιο του 2022, καθώς πλησίαζε η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, ο Οζγκιούρ ζήτησε επανειλημμένως εγγυήσεις από την Αμπάσοβα ότι ο Ανταμς δεν θα αναφερόταν στην επέτειο.

Η Αμπάσοβα «επιβεβαίωσε ότι ο Ανταμς δεν θα προέβαινε σε δήλωση» και ότι «δεν θα έκανε τέτοια δήλωση», σύμφωνα με τους εισαγγελείς. Το 2021 ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων το 1915, παρά τις προσπάθειες του προέδρου Ερντογάν να προλάβει τη δήλωση. Η τουρκική κυβέρνηση επιμένει να απορρίπτει τον όρο «γενοκτονία», χαρακτηρίζοντας την εξόντωση της αρμενικής μειονότητας ως «σφαγή».

10. Ενας ξεχασμένος κωδικός κινητού

Μετά τη δέσμευση του προσωπικού κινητού τηλεφώνου του Ανταμς τον Νοέμβριο του 2023, ο δήμαρχος υποστήριξε ότι αδυνατούσε να θυμηθεί τον κωδικό πρόσβασης της συσκευής, καθώς τον είχε αλλάξει πρόσφατα. Τον είχε αλλάξει, είπε, για να προλάβει ενδεχόμενη εκ παραδρομής ή σκόπιμη αφαίρεση στοιχείων της έρευνας από υφισταμένους του.

«Οσο η ομοσπονδιακή έρευνα στην εγκληματική συμπεριφορά του κατηγορουμένου Ερικ Ανταμς συνεχιζόταν, τόσο οι προσπάθειες παρεμπόδισης της προανακριτικής διαδικασίας εντείνονταν», αναφέρει το κατηγορητήριο.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT