Ντόναλντ Τραμπ: Μπαράζ επαφών με ξένους ηγέτες

Ντόναλντ Τραμπ: Μπαράζ επαφών με ξένους ηγέτες

Πραγματοποίησε συναντήσεις, μεταξύ άλλων, με τον Στάρμερ και τον Ζελένσκι στη Νέα Υόρκη – Η υποψήφια των Δημοκρατικών επισκέφθηκε τα σύνορα με το Μεξικό στην Αριζόνα

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από τρία χρόνια, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις ρωτήθηκε γιατί δεν είχε ταξιδέψει ακόμη στα σύνορα της χώρας με το Μεξικό, παρά τα σοβαρά προβλήματα σχετικά με τις ροές παράτυπων μεταναστών. «Ούτε στην Ευρώπη έχω ταξιδέψει ακόμη», ήταν η απάντησή της, που της στοίχισε πολλές επικρίσεις, ακόμη και από το στρατόπεδο των Δημοκρατικών.

Χθες όμως επέλεξε να επισκεφθεί την παραμεθόρια κωμόπολη Ντάγκλας της Αριζόνας, κάτι που χαρακτηρίστηκε απόφαση υψηλού ρίσκου από τους New York Times, καθώς τραβάει τα βλέμματα των πολιτών προς το μεταναστευτικό, προνομιακό πεδίο των Ρεπουμπλικανών ενόψει των εκλογών της 5ης Νοεμβρίου.

«Ο αμερικανικός λαός αξίζει πρόεδρο που θα ενδιαφέρεται περισσότερο για την ασφάλεια των συνόρων παρά για τα πολιτικά του παιχνίδια», ήταν το μήνυμα της Χάρις, που υποσχέθηκε «το πιο σκληρό, δικομματικής αποδοχής, σχέδιο για τη θωράκιση των συνόρων εδώ και μία γενιά», σε μια εμφανή προσπάθεια να δείξει ότι δεν υστερεί σε αποφασιστικότητα του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Ρεπουμπλικανός αντίπαλός της δεν παύει να κατηγορεί την κυβέρνηση Μπάιντεν – Χάρις για τη διόγκωση των μεταναστευτικών ροών. Σύμφωνα με τις αρμόδιες, ομοσπονδιακές αρχές, περίπου επτά εκατομμύρια μετανάστες εντοπίστηκαν να περνούν παράτυπα τα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό επί προεδρίας Μπάιντεν, γεγονός που συνιστά ιστορικό ρεκόρ.

Σχολιάζοντας τη χθεσινή επίσκεψη της υποψήφιας των Δημοκρατικών, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε: «Η αρχιτέκτονας αυτής της καταστροφής είναι η Κάμαλα Χάρις. Μιλάει συνέχεια για να μας διαβεβαιώσει ότι θέλει, τάχα, να θωρακίσει τα σύνορα.

Το απλό ερώτημα που μας έρχεται είναι γιατί δεν το έκανε αυτά τα τέσσερα χρόνια;». Τόσο ο Τραμπ όσο και ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την αντιπροεδρία, Τζ. Ντ. Βανς, έχουν αναγορεύσει το μεταναστευτικό σε κεντρικό θέμα της εκστρατείας τους, συνδέοντάς το με την εγκληματικότητα, την απώλεια θέσεων εργασίας, ακόμη και με τερατολογίες του τύπου «οι μετανάστες τρώνε τους σκύλους και τις γάτες μας», όπως υποστήριξε ο τέως πρόεδρος στο ντιμπέιτ με τη Χάρις.

Επτά κρίσιμες Πολιτείες

Η επιλογή της τελευταίας να επισκεφθεί τη μεθοριακή κωμόπολη εξηγείται από το γεγονός ότι η Αριζόνα είναι μία από τις επτά διαφιλονικούμενες Πολιτείες που, όπως εκτιμούν οι πολιτικοί αναλυτές, θα κρίνουν την έκβαση των προεδρικών εκλογών. Το μεταναστευτικό βρίσκεται πολύ ψηλά στις ανησυχίες των ψηφοφόρων για τον επιπρόσθετο λόγο ότι το πορώδες, νότιο σύνορο της χώρας αποτελεί βασική οδό διέλευσης της φαιντανύλης, πολύ ισχυρού ναρκωτικού (πενήντα φορές ισχυρότερου από την ηρωίνη) που έχει στοιχειώσει τις αμερικανικές μεγαλουπόλεις τα τελευταία χρόνια.

Οι απόψεις της αμερικανικής κοινής γνώμης για το μεταναστευτικό μετατοπίζονται σταδιακά προς τα δεξιά. Ερευνα της εταιρείας Gallup, τον Ιούλιο, έδειξε ότι το 55% των Αμερικανών θα ήθελε μείωση της μετανάστευσης προς τις ΗΠΑ – το αντίστοιχο ποσοστό τον προηγούμενο χρόνο ήταν 41%. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos για λογαριασμό του πρακτορείου Reuters, τον περασμένο μήνα, το 43% των Αμερικανών, σε εθνική κλίμακα, εμπιστεύεται τον Τραμπ για το μεταναστευτικό, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τη Χάρις περιορίζεται σε 33%.

Επισκέψεις στον πύργο

Οι φακοί των μέσων ενημέρωσης εστίασαν τις τελευταίες ημέρες στον πύργο Τραμπ, στη Νέα Υόρκη, όπου ο τέως πρόεδρος, που διεκδικεί την επανεκλογή του σε έξι εβδομάδες, είχε σειρά συναντήσεων με ξένους ηγέτες, οι οποίοι έδωσαν το «παρών» στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και ζήτησαν να συναντηθούν μαζί του.

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι μεταξύ αυτών των ηγετών ήταν και ο κεντροαριστερός πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ, ο οποίος επέμεινε να συναντηθεί διά ζώσης με τον Τραμπ για να «οικοδομήσει σχέση» μαζί του, όπως είπε στο BBC. Τον Στάρμερ συνόδευε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Λάμι, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει τον Τραμπ «ρατσιστή» το 2017 δηλώνοντας ότι θα κατέβαινε στους δρόμους για να διαδηλώσει αν ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ επισκεπτόταν τη χώρα του.

Χθες τις πύλες του πύργου Τραμπ πέρασε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, παρά το γεγονός ότι ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος τον είχε επικρίνει, τις προηγούμενες ημέρες, για τους χειρισμούς του, εκφράζοντας την αντίθεσή του στη γενναία οικονομική και στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία. «Ανυπομονώ να τον συναντήσω», δήλωσε για τον Ζελένσκι ο Τραμπ την Πέμπτη, όταν επιβεβαίωσε τη συνάντηση, για να προσθέσει: «Πιστεύω ότι θα καταφέρω να πετύχω μια συμφωνία μεταξύ του προέδρου Πούτιν και του προέδρου Ζελένσκι».

Την ίδια ημέρα, συνάντηση με τον Ζελένσκι είχε, μετά τον πρόεδρο Μπάιντεν, και η Κάμαλα Χάρις, η οποία δήλωσε πως όσοι συνιστούν στην Ουκρανία να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία για να πετύχει την ειρήνη ακολουθούν «επικίνδυνο και απαράδεκτο» δρόμο. «Αυτές δεν είναι προτάσεις ειρήνευσης, είναι προτάσεις συνθηκολόγησης», τόνισε η Χάρις σε μια έμμεση, αλλά ευθύβολη κριτική προς τον Ντόναλντ Τραμπ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT