Μετεξεταστέοι λόγω διαγωγής στην Ιταλία – Επιστρέφει μέτρο της εποχής Μουσολίνι

Μετεξεταστέοι λόγω διαγωγής στην Ιταλία – Επιστρέφει μέτρο της εποχής Μουσολίνι

Το μέτρο έχει ομοιότητες με αυτό που είχε εισαγάγει η κυβέρνηση του Μουσολίνι πριν από έναν αιώνα

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ιταλία εισήγαγε ένα νέο μέτρο τιμωρίας και ανταμοιβής των μαθητών της χώρας, με βάση τη συμπεριφορά τους εντός του σχολικού περιβάλλοντος.

Η πολιτική «αξιολόγησης της διαγωγής», όμοιο με το μέτρο που εισήγαγε η φασιστική κυβέρνηση του Μπενίτο Μουσολίνι το μακρινό 1924 (κατά ειρωνική σύμπτωση πριν από ακριβώς έναν αιώνα), αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου νομοσχεδίου για την παιδεία που εγκρίθηκε στο ιταλικό κοινοβούλιο την Τετάρτη.

Σύμφωνα με αυτό, η διεύθυνση του σχολείου έχει το δικαίωμα να «κόψει» έναν μαθητή με κριτήριο την κακή του συμπεριφορά.

Μαθητές γυμνασίων και λυκείων που έχουν χαμηλότερο βαθμό διαγωγής από 5 στα 10 θα χάνουν τη χρονιά και θα αναγκάζονται να επαναλάβουν την ίδια τάξη, ακόμη κι αν οι βαθμοί τους στα μαθήματα είναι προβιβάσιμοι. Οσοι δε παίρνουν βαθμό 6 στα 10, θα πρέπει να γράψουν ένα διαγώνισμα «πολιτικής παιδείας» προκειμένου να περάσουν στην επόμενη τάξη.

Ο Τζουζέπε Βαλντιτάρα, υπουργός Παιδείας της ακροδεξιάς κυβέρνησης Μελόνι, είπε: «Η μεταρρύθμιση της αξιολόγησης της διαγωγής επαναφέρει την ατομική ευθύνη, θέτει τον σεβασμό για ανθρώπους και περιουσιακά στοιχεία στο επίκεντρο της συνείδησης των μαθητών και αποκαθιστά την αυθεντία του δασκάλου». Η ίδια η ΤζόΜελόνι είχε προ καιρού δηλώσει την πρόθεσή της να προωθήσει αλλαγές που «θα φέρουν τον σεβασμό πίσω στα σχολεία».

Παράλληλα με την αξιολόγηση θα ισχύουν και πρόστιμα ύψους από 500 έως 10.000 ευρώ για πράξεις βίας και κακοποίησης εναντίον του σχολικού προσωπικού.

Ο νόμος, τον οποίο έχει ήδη αγκαλιάσει η ANP, η ένωση σχολικών διευθυντών της χώρας, έρχεται ύστερα από αύξηση της τάξεως του 110% στα περιστατικά βίας εκ μέρους μαθητών κατά του διδακτικού προσωπικού από την αρχή του έτους σε σύγκριση με το 2023. Σε πολλές περιπτώσεις οι δάσκαλοι χρειάστηκαν ιατρική περίθαλψη, ενώ σε άλλες οι δράστες ήταν ακόμη και γονείς των μαθητών.

Τους τελευταίους μήνες οι μαθητές συγκρούονται με τους δασκάλους τους για τη χρήση κινητών τηλεφώνων στην τάξη, καθώς η κυβέρνηση κάνει επίσης προσπάθεια για την απαγόρευση των συσκευών στις σχολικές αίθουσες. Ο Αντονέλο Τζανέλι, πρόεδρος του ANP, τόνισε ότι το μέτρο πάει τη χώρα «ένα βήμα μπροστά». «Εχουμε ακούσει για πάρα πολλές περιπτώσεις απείθαρχης και ασυνήθιστης συμπεριφοράς», είπε. «Είναι σωστό οι μαθητές να καλούνται να αναλογιστούν τις ευθύνες τους ως συνέπεια των πράξεών τους».

Από τη μεριά του, ο Τομάζο Μαρτέλι, συντονιστής μιας εθνικής ένωσης μαθητών, είπε ότι η κίνηση αποσκοπούσε στην «ενίσχυση μιας αυταρχικής και τιμωρητικής κουλτούρας». «Η πιθανότητα να χάσεις μια χρονιά για παραβιάσεις των κανόνων καθιστά τους βαθμούς διαγωγής ένα περαιτέρω κατασταλτικό εργαλείο στα σχολεία μας», ανέφερε.

Σε ισχύ μέχρι το 1970

Το αρχικό μέτρο της εποχής του Μουσολίνι παρέμεινε σε ισχύ μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1970, προτού καταργηθεί στα δημοτικά και γυμνάσια, κατόπιν διαμαρτυριών από μαθητές, γονείς αλλά και καθηγητές. Το πακέτο μέτρων, που έχει ήδη εγκριθεί από τη Γερουσία, πέρασε στην Κάτω Βουλή με 154 ψήφους υπέρ, 97 κατά και επτά αποχές. Η Αννα Ασκάνι, πολιτικός του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, επισήμανε χαρακτηριστικά από το έδρανό της ότι το μέτρο αξιολόγησης της διαγωγής αποτελεί «επιστροφή σε μια εποχή που θα προτιμούσαμε να ξεχάσουμε».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT