Συμφωνία Γερμανίας – Τουρκίας για απελάσεις

Συμφωνία Γερμανίας – Τουρκίας για απελάσεις

Αγνωστα τα «ανταλλάγματα» που θα λάβει η Αγκυρα, η οποία θα υποδέχεται έως και 500 άτομα την εβδομάδα

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από μήνες διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση στην Αγκυρα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας σχεδιάζει να απελάσει μεγάλο αριθμό Τούρκων πολιτών στην πατρίδα τους. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), που επικαλείται κυβερνητικούς κύκλους, ήδη 200 Τούρκοι έχουν προγραμματιστεί να επαναπατριστούν από διάφορα γερμανικά αεροδρόμια.

Σε συζητήσεις με τις γερμανικές αρχές, οι Τούρκοι κατέστησαν σαφές ότι ο μακροπρόθεσμος στόχος τους είναι η απελευθέρωση της βίζας.

Η εφημερίδα αναφέρει πως η Τουρκία προσφέρθηκε να παίρνει πίσω έως και 500 πολίτες της από τη Γερμανία κάθε εβδομάδα, με δεδομένο ότι περισσότεροι από 13.500 Τούρκοι που βρίσκονται στη χώρα καλούνται να την εγκαταλείψουν. Ενδιαφέρον έχει πάντως ότι η FAZ δεν μοιάζει να πείθεται από τις επίσημες δηλώσεις περί πενιχρών ανταλλαγμάτων προς την Αγκυρα, όπως η υπόσχεση για απελευθέρωση της βίζας σε Τούρκους πολίτες και η ονομασία των πτήσεων τσάρτερ ως «ειδικών πτήσεων». Μέχρι τώρα η Τουρκία είχε αρνηθεί να επιτρέψει τέτοιες πτήσεις τσάρτερ επειδή φοβόταν ότι θα βλάψει την εικόνα της. Η χώρα δεν θέλει να αναφέρεται στην ίδια κατηγορία με άλλες χώρες προέλευσης, όπως η Συρία και το Αφγανιστάν.

«Τι παίρνει η Τουρκία και είναι τόσο συνεργάσιμη;» αναρωτιέται η εφημερίδα. Επισήμως, «λίγα πράγματα». Η χώρα δεν ενδιαφέρεται για μια συμφωνία ειδικευμένων εργαζομένων. Σε συζητήσεις με τις γερμανικές αρχές οι Τούρκοι κατέστησαν σαφές ότι ο μακροπρόθεσμος στόχος τους είναι η απελευθέρωση της βίζας για τη Γερμανία. Βραχυπρόθεσμα η Γερμανία υποσχέθηκε ότι θα εργαστεί για την ταχύτερη διεκπεραίωση των αιτήσεων για βίζα, ενώ η FAZ αποδίδει το ντιλ και στην καλύτερη προσωπική σχέση της Γερμανίδας υπουργού Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ με τον Τούρκο νέο ομόλογό της, Αλί Γερλίκαγια, ο οποίος χαρακτηρίζεται «ρεαλιστής», σε αντίθεση με τον προκάτοχό του Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Οπως στη Γερμανία, όπου η αντιμεταναστευτική ρητορική θριαμβεύει και οδηγεί σε εκτόξευση της Ακροδεξιάς, έτσι και στη γειτονική Αυστρία αναμένεται αύριο πρωτιά του Κόμματος της Ελευθερίας (FPÖ), ο ηγέτης του οποίου δεν αποκλείεται να γίνει νέος καγκελάριος της χώρας. Αν επαληθευτούν τα προγνωστικά, περίπου το 27%-29% από αυτούς θα ψηφίσουν την ακροδεξιά του Χέρμπερτ Κικλ, ενός γνήσιου λαϊκιστή πολιτικού, ο οποίος κατεβαίνει στις εκλογές με ατζέντα τύπου «Πρώτα η Αυστρία»: μετανάστευση, ακρίβεια, πόλεμος στην Ουκρανία, ρωσική ενέργεια. Εχοντας θητεύσει ως λογογράφος στο πλευρό του Γεργκ Χάιντερ, «ιστορικού» ηγέτη του FPÖ τη δεκαετία του 2000, ο Κικλ αυτοσυστήνεται ως αντισυστημικός και εχθρός του κατεστημένου.

Οι δημοσκοπήσεις

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το Λαϊκό Κόμμα (ÖVP) βρίσκεται στη δεύτερη θέση με ποσοστό 23%-25%, ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPÖ) ακολουθεί με 20%-21%. Οι φιλελεύθεροι NEOS συγκεντρώνουν ποσοστά μεταξύ 8% και 11% και οι συγκυβερνώντες Πράσινοι από 8% έως 10%. Αν τελικά το FPÖ τερματίσει πρώτο, θα έχει καταγράψει ιστορική νίκη για τη μεταπολεμική Αυστρία, η οποία αναπόφευκτα θα προσελκύσει διεθνές ενδιαφέρον μεγαλύτερο από ό,τι πιθανότατα αναλογεί στη διάσημη όπερα, τα καφέ και τις χιονοδρομικές πίστες της.

Αμφιλεγόμενες δηλώσεις

Ακόμη όμως κι αν κερδίσει τις εκλογές το FPÖ, ο Χέρμπερτ Κικλ πολύ δύσκολα θα γίνει καγκελάριος. Με τις τουλάχιστον αμφιλεγόμενες δηλώσεις του τα τελευταία χρόνια, έχει καταφέρει να μη θέλει κανείς να τον πλησιάσει πολιτικά. «Οι αιτούντες άσυλο θα πρέπει στο εξής να συγκεντρώνονται όλοι σε ένα σημείο», έχει πει αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, κάτι που ερμηνεύθηκε ως έμμεση αναφορά σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, ενώ οι δηλώσεις «περισσότερο θάρρος για το βιεννέζικο αίμα μας – οι πολλοί ξένοι δεν κάνουν καλό σε κανέναν», μάλλον δεν χρειάζονται ερμηνεία, όπως και η τοποθέτησή του ότι «οι νόμοι πρέπει να ακολουθούν την πολιτική και όχι η πολιτική τους νόμους» και ότι οι μετανάστες θα πρέπει να απελαύνονται ακόμη και χωρίς δικαστική διαδικασία. Στο ίδιο πνεύμα, κατά τη διάρκεια μάλιστα της θητείας του ως υπουργού Εσωτερικών, έχει δηλώσει ότι οι συμφωνίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα «μας εμποδίζουν να κάνουμε αυτό που πρέπει».

Τα πρόσφατα περιστατικά, με την ακύρωση των συναυλιών της Τέιλορ Σουίφτ στη Βιέννη λόγω ισλαμιστικής απειλής και τον βοσνιακής καταγωγής Αυστριακό που βρέθηκε ένοπλος μπροστά στο ισραηλινό προξενείο του Μονάχου, έριξαν απλώς περισσότερο νερό στον μύλο του. Ενόψει των εκλογών, ο Χέρμπερτ Κικλ φρόντισε επίσης να «εξαφανίσει» οτιδήποτε κινείτο ακόμη δεξιότερά του, «υιοθετώντας» το «Κίνημα της ταυτότητας» του Μάρτιν Ζέλνερ, το οποίο περιέγραψε ως «ενδιαφέρον εγχείρημα που αξίζει να στηριχθεί» και ως «μη κυβερνητική οργάνωση».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT