Δολοφονία Νασράλα: Σε κατάσταση υψηλού συναγερμού το Ισραήλ – Νέα πλήγματα στη Βηρυτό
δολοφονία-νασράλα-σε-κατάσταση-υψηλο-563245348

Δολοφονία Νασράλα: Σε κατάσταση υψηλού συναγερμού το Ισραήλ – Νέα πλήγματα στη Βηρυτό

Η ανακοίνωση της δολοφονίας του Χασάν Νασράλα ήρθε ύστερα από μια νύχτα ισραηλινών πληγμάτων άνευ προηγουμένου κατά της νότιας Βηρυτού, που θεωρείται προπύργιο της Χεζμπολάχ. Συνεχίζονται και σήμερα οι βομβαρδισμοί στον Λίβανο

Newsroom
Ακούστε το άρθρο

Σε κατάσταση υψηλού συναγερμού για μια ευρύτερη σύγκρουση έχει τεθεί το Ισραήλ μετά την ανακοίνωσή της δολοφονίας του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Σάγεντ Χασάν Νασράλα εν μέσω σφοδρών βομβαρδισμών στην Βηρυτό.

Η γνωστοποίηση της δολοφονίας έγινε από τον ισραηλινό στρατό το μεσημέρι του Σαββάτου. 

Λίγη ώρα αργότερα, η Χεζμπολάχ του Λιβάνου επιβεβαίωσε ότι ο ηγέτης της, Σαγέντ Χασάν Νασράλα είναι νεκρός τονίζοντας, ωστόσο, ότι ο πόλεμος κατά του Ισραήλ θα συνεχιστεί.  

«Ελπίζουμε πως αυτό θα αλλάξει τις ενέργειες της Χεζμπολάχ», δήλωσε ο Ισραηλινός αντισυνταγματάρχης Ναντάβ Σοσάνι σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, αναφερόμενος στη δολοφονία Νασράλα.

Δολοφονία Νασράλα: Σε κατάσταση υψηλού συναγερμού το Ισραήλ – Νέα πλήγματα στη Βηρυτό-1
Ο επί 32 χρόνια ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα – Φωτ.: Reuters

Ωστόσο, ο ίδιος τόνισε ότι θα χρειαστεί χρόνος προκειμένου να μειωθούν οι ικανότητες της οργάνωσης. «Είδαμε τη Χεζμπολάχ να εξαπολύει επιθέσεις εναντίον μας για έναν χρόνο. Είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι θα συνεχίσει να εξαπολύσει τις επιθέσεις της εναντίον μας ή να προσπαθεί να το κάνει», είπε χαρακτηριστικά. 

«Είμαστε έτοιμοι για μια ευρύτερη κλιμάκωση; Ναι», δήλωσε Ισραηλινός αντισυνταγματάρχης σε δημοσιογράφους.

«Η Χεζμπολάχ το κλιμακώνει αυτό για έναν χρόνο. Το Ιράν βρίσκεται προφανώς πίσω από αυτό, δεν είναι μυστικό. Υποστηρίζει τη Χαμάς, υποστηρίζει τη Χεζμπολάχ και άλλους πληρεξούσιους. Εφθασε μάλιστα να μας επιτεθεί απευθείας τον Απρίλιο. Αρα είμαστε έτοιμοι για μια ευρύτερη κλιμάκωση; Ναι. Είμαστε σε μια ευρύτερη κλιμάκωση, σε έναν πόλεμο σε πολλά μέτωπα, για έναν χρόνο. Οι δυνάμεις μας είναι σε υψηλό συναγερμό, οι μυστικές υπηρεσίες μας είναι πάνω και ψάχνουν αυτού του είδους τις απειλές», πρόσθεσε.

Νέα πλήγματα στη Βηρυτό, απαντά η Χεζμπολάχ

Η ανακοίνωση της δολοφονίας του Χασάν Νασράλα ήρθε ύστερα από μια νύχτα ισραηλινών πληγμάτων άνευ προηγουμένου κατά της νότιας Βηρυτού, που θεωρείται προπύργιο της φιλοϊρανικής οργάνωσης της Χεζμπολάχ.

Δολοφονία Νασράλα: Σε κατάσταση υψηλού συναγερμού το Ισραήλ – Νέα πλήγματα στη Βηρυτό-2
Φωτ.: AP

Στο μεταξύ τα νοσοκομεία των νοτίων προαστίων της Βηρυτού θα εκκενωθούν, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου. Οι ασθενείς των νοσοκομείων αυτών θα μεταφερθούν σε άλλα «που δεν πλήττονται από την ισραηλινή επίθεση», σημείωσε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε επίσης ότι έπληξε στη διάρκεια της νύχτας περισσότερους από 140 στόχους της Χεζμπολάχ στον Λίβανο. «Από χθες βράδυ, ο στρατός έπληξε περισσότερους από 140 στόχους (…) της Χεζμπολάχ, κυρίως εκτοξευτήρες (ρουκετών) που έθεταν στο στόχαστρο Ισραηλινούς αμάχους, κτήρια στα οποία είχαν αποθηκευτεί όπλα (…) και άλλες εγκαταστάσεις τρομοκρατικών υποδομών (…) στην περιοχή της Βηρυτού», ανέφερε ο στρατός σε μια ανακοίνωση.

Οι βομβαρδισμοί της λιβανέζικης πρωτεύουσας συνεχίζονται με σφοδρότητα και το Σάββατο. Μάρτυρες που έχουν οπτική επαφή με τα νότια προάστια της Βηρυτού ανέφεραν στο Reuters νέο πλήγμα πριν λίγη ώρα με καπνό να υψώνεται από την πληγείσα περιοχή

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε σήμερα ότι στοχοποίησε ισραηλινές περιοχές, περιλαμβανομένης της Ρος Πίνα στον βορρά, με πυραύλους σε αντίποινα για τις ισραηλινές επιθέσεις σε πόλεις, χωριά και αμάχους στον Λίβανο.

Δολοφονία Νασράλα: Σε κατάσταση υψηλού συναγερμού το Ισραήλ – Νέα πλήγματα στη Βηρυτό-3
Φωτ.: AP

Χαμενεΐ: Ολες οι δυνάμεις της αντίστασης είναι στο πλευρό της Χεζμπολάχ

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό από περιφερειακούς αξιωματούχους που ενημερώθηκαν από την Τεχεράνη, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ έχει μεταφερθεί «σε ασφαλή τοποθεσία» μέσα στη χώρα με αυξημένα μέτρα ασφαλείας να έχουν ληφθεί επί τόπου.

Οι πηγές δήλωσαν πως το Ιράν είναι σε συνεχή επαφή με τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου και άλλες περιφερειακές οργανώσεις που πρόσκεινται στο Ιράν προκειμένου να καθορίσουν το επόμενο βήμα μετά την ανακοίνωση της δολοφονίας του Νασράλα.

Σε δήλωσή του το μεσημέρι του Σαββάτου, ο Χαμενεΐ κάλεσε τους μουσουλμάνους «να σταθούν στο πλευρό του λαού του Λιβάνου και της περήφανης Χεζμπολάχ με όποια μέσα διαθέτουν». Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έγινε καμία αναφορά στον Νασράλα από μέρους του

«Η μοίρα αυτής της περιοχής θα καθοριστεί από τις δυνάμεις της αντίστασης, με τη Χεζμπολάχ στην πρώτη γραμμή», είπε και κατήγγειλε τη δολοφονία «ανυπεράσπιστων» αμάχων στο Λίβανο. «Οι ισραηλινοί εγκληματίες πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι πολύ μικροί για να προκαλέσουν σημαντική ζημιά στα προπύργια της Χεζμπολάχ στο Λίβανο. Oλες οι δυνάμεις αντίστασης στην περιοχή στέκονται στο πλευρό της Χεζμπολάχ», ανέφερε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν. 

Με πληροφορίες από Reuters, Guardian

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT