Λίβανος: Τι σηματοδοτεί ο θάνατος του Νασράλα – Οι επόμενες κινήσεις του Ισραήλ
λίβανος-τι-σηματοδοτεί-ο-θάνατος-του-ν-563245474

Λίβανος: Τι σηματοδοτεί ο θάνατος του Νασράλα – Οι επόμενες κινήσεις του Ισραήλ

Ο θάνατος του Νασράλα, που θεωρείτο ο πιο ισχυρός άνδρας στον Λίβανο, κινδυνεύει να κλονίσει τη Χεζμπολάχ, να αποσταθεροποιήσει τη χώρα και αποτελεί μεγάλη νίκη του Ισραήλ απέναντι στο Ιράν και στους συμμάχους του στην περιοχή

Newsroom
Ακούστε το άρθρο

Σε νέα, απολύτως αχαρτογράφητη, φάση εισέρχεται η σύγκρουση του Ισραήλ με τη Χεζμπολάχ, μετά και την επίσημη επιβεβαίωση του θανάτου του ηγέτη της σιιτικής οργάνωσης, Σαγιέντ Χασάν Νασράλα.

Η ίδια η Χεζμπολάχ δεν γνωστοποίησε το πού και το πώς σκοτώθηκε ο Νασράλα, ενώ ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι τον εξόντωσε σε αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό την προηγούμενη ημέρα.

Ο θάνατός του σηματοδοτεί ένα καταστροφικό πλήγμα για τη Χεζμπολάχ, καθώς ήδη το Ισραήλ έχει εξοντώσει μία σειρά από ηγετικά στελέχη της οργάνωσης.

Συνιστά επίσης ισχυρό πλήγμα για το Ιράν, απομακρύνοντας έναν σημαίνοντα σύμμαχο, που βοήθησε στη μετατροπή της Χεζμπολάχ σε κεντρικό άξονα του αστερισμού των συμμαχικών ομάδων της Τεχεράνης στον αραβικό κόσμο.

Σε ανακοίνωσή της, η Χεζμπολάχ ανέφερε ότι «ο Σαγιέντ Χασάν Νασράλα ενώθηκε με τους μάρτυρες συντρόφους του, των οποίων οδήγησε το βήμα σχεδόν επί τριάντα χρόνια» και ότι θα συνεχίσει τη μάχη της κατά του Ισραήλ «για την υποστήριξη της Γάζας και της Παλαιστίνης και για την υπεράσπιση του Λιβάνου και του σταθερού και έντιμου λαού του».

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι ο Νασράλα εξοντώθηκε σε «στοχευμένο χτύπημα» την Παρασκευή στο υπόγειο αρχηγείο της οργάνωσης κάτω από ένα κτίριο κατοικιών στην Νταχίγια – ένα νότιο προάστιο της Βηρυτού που ελέγχεται από τη Χεζμπολάχ.

«Το αρχηγείο της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό, όπου σκοτώθηκε ο ηγέτης της οργάνωσης Σαγιέντ Χασάν Νασράλα ήταν νόμιμος στρατιωτικός στόχος σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

«Το χτύπημα πραγματοποιήθηκε ενώ η ανώτερη ιεραρχία της Χεζμπολάχ δρούσε από το αρχηγείο και προωθούσε τρομοκρατικές δραστηριότητες εναντίον των πολιτών του κράτους του Ισραήλ», ανέφερε.

Λίβανος: Τι σηματοδοτεί ο θάνατος του Νασράλα – Οι επόμενες κινήσεις του Ισραήλ-1
Η τηλεόραση Al-Manar της Χεζμπολάχ άρχισε να μεταδίδει στίχους του Κορανίου μετά την ανακοίνωση του θανάτου του Νασράλα

Ο θάνατος Νασράλα είναι μακράν το σημαντικότερο πλήγμα σε ένα καταστροφικό δεκαπενθήμερο για τη Χεζμπολάχ, κατά τη διάρκεια του οποίου υπέστη θανατηφόρα επίθεση σε χιλιάδες ασύρματες συσκευές επικοινωνίας που χρησιμοποιούν τα μέλη της.

Το Ισραήλ αύξησε επίσης τις αεροπορικές επιδρομές που σκότωσαν αρκετούς διοικητές και έπληξαν περιοχές σε μεγάλο μέρος του Λιβάνου.

Η αεροπορική επιδρομή της Παρασκευής συγκλόνισε τη Βηρυτό. Μια πηγή ασφαλείας στον Λίβανο δήλωσε ότι η επίθεση -μια γρήγορη διαδοχή μαζικών ισχυρών εκρήξεων- άφησε έναν κρατήρα βάθους τουλάχιστον 20 μέτρων.

Ακολούθησαν το Σάββατο περαιτέρω αεροπορικές επιδρομές στην Νταχίγια και σε άλλα μέρη του Λιβάνου. Τεράστιες εκρήξεις φώτισαν τον νυχτερινό ουρανό, ενώ το πρωί σημειώθηκαν και άλλα πλήγματα. Πυκνός καπνός υψώθηκε πάνω από την πόλη.

Ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου, Φιράς Αμπιάντ, δήλωσε ότι 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν.



Λίβανος: Τι σηματοδοτεί ο θάνατος του Νασράλα – Οι επόμενες κινήσεις του Ισραήλ-2

Πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ ανακοίνωσε τον θάνατο του διοικητή του μετώπου με το Ισραήλ στον νότιο Λίβανο, Αλί Καράκι, στο ισραηλινό πλήγμα που κόστισε επίσης τη ζωή στον Νασράλα.



Λίβανος: Τι σηματοδοτεί ο θάνατος του Νασράλα – Οι επόμενες κινήσεις του Ισραήλ-3
Ο αναπληρωτής διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, Αμπάς Νιφορουσάν, σκοτώθηκε στα ισραηλινά πλήγματα που εξαπέλυσε το Ισραήλ στη Βηρυτό χθες, Παρασκευή, μετέδωσαν ιρανικά μέσα ενημέρωσης/ AP

Η Χεζμπολάχ συνέχισε επίσης τα διασυνοριακά πυρά με ρουκέτες, ενεργοποιώντας τις σειρήνες και στέλνοντας τους κατοίκους σε καταφύγια βαθιά μέσα στο Ισραήλ. Η ισραηλινή πυραυλική άμυνα αναχαίτισε τις περισσότερες και δεν υπήρξε αναφορά για τραυματισμούς.

Η κλιμάκωση αύξησε τους φόβους ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να ξεφύγει από τον έλεγχο, προσελκύοντας ενδεχομένως το Ιράν, τον κύριο υποστηρικτή της Χεζμπολάχ, καθώς και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Τα χθεσινά χτυπήματα ήταν απίστευτα. Είχαμε φύγει πριν και μετά επιστρέψαμε στα σπίτια μας, αλλά μετά οι βομβαρδισμοί έγιναν όλο και πιο έντονοι, οπότε ήρθαμε εδώ, περιμένοντας τον Νετανιάχου να σταματήσει τους βομβαρδισμούς», δήλωσε ο Νταλάλ Νταχέρ, μιλώντας κοντά στην πλατεία Μαρτύρων της Βηρυτού.



Χαμενεΐ: Οι δυνάμεις της αντίστασης στο πλευρό της Χεζμπολάχ

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό από περιφερειακούς αξιωματούχους που ενημερώθηκαν από την Τεχεράνη, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ έχει μεταφερθεί «σε ασφαλή τοποθεσία» μέσα στη χώρα με αυξημένα μέτρα ασφαλείας να έχουν ληφθεί επί τόπου.

Οι πηγές δήλωσαν πως το Ιράν είναι σε συνεχή επαφή με τη Χεζμπολάχ και άλλες περιφερειακές οργανώσεις που πρόσκεινται στο Ιράν προκειμένου να καθορίσουν το επόμενο βήμα μετά την ανακοίνωση της δολοφονίας του Νασράλα.

Σε δήλωσή του το μεσημέρι του Σαββάτου, ο Χαμενεΐ κάλεσε τους μουσουλμάνους «να σταθούν στο πλευρό του λαού του Λιβάνου και της περήφανης Χεζμπολάχ με όποια μέσα διαθέτουν». Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έγινε καμία αναφορά στον Νασράλα. 

«Η μοίρα αυτής της περιοχής θα καθοριστεί από τις δυνάμεις της αντίστασης, με τη Χεζμπολάχ στην πρώτη γραμμή», είπε και κατήγγειλε τη δολοφονία «ανυπεράσπιστων» αμάχων στο Λίβανο.

«Οι ισραηλινοί εγκληματίες πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι πολύ μικροί για να προκαλέσουν σημαντική ζημιά στα προπύργια της Χεζμπολάχ στο Λίβανο. Oλες οι δυνάμεις αντίστασης στην περιοχή στέκονται στο πλευρό της Χεζμπολάχ», ανέφερε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν. 

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νασέρ Καναανί, δήλωσε πως «η ένδοξη γραμμή του ηγέτη της αντίστασης, Χασάν Νασράλα, θα συνεχιστεί και ο ιερός σκοπός του θα πραγματοποιηθεί με την απελευθέρωση της Κοντς (Ιερουσαλήμ)».

Λίβανος: Τι σηματοδοτεί ο θάνατος του Νασράλα – Οι επόμενες κινήσεις του Ισραήλ-4

«Πιο ασφαλής ο κόσμος»

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε πως η εξόντωση του ηγέτη της Χεζμπολάχ Νασράλα κάνει τον κόσμο πιο ασφαλή και επέμεινε στο ότι συνεχίζει να εξοντώνει άλλους ηγέτες του ένοπλου ισλαμιστικού κινήματος.

«Ο Νασράλα ήταν ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς όλων των εποχών του κράτους του Ισραήλ (…) Η εξόντωσή του κάνει τον κόσμο πιο ασφαλή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού, Ντάνιελ Χαγκάρι.

Σε ξεχωριστή δήλωση, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ απευθύνθηκε στον λαό του Λιβάνου λέγοντας: «Δεν είμαστε σε πόλεμο εναντίον σας. Είναι καιρός για αλλαγή. Στους εχθρούς μας, λέω: Είμαστε δυνατοί και αποφασισμένοι».

Από την πλευρά της, η διοίκηση εσωτερικού μετώπου του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσε νέα μέτρα ασφαλείας για το κεντρικό Ισραήλ, απαγορεύοντας τις συγκεντρώσεις άνω των χιλίων ατόμων, ιδιαίτερα στο Τελ Αβίβ και τις γύρω περιοχές, όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώνονται κάθε Σάββατο εδώ και μήνες για να διαδηλώσουν κατά της κυβέρνησης. 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT