Explainer: Η επόμενη μέρα της Χεζμπολάχ μετά τη δολοφονία Νασράλα

Explainer: Η επόμενη μέρα της Χεζμπολάχ μετά τη δολοφονία Νασράλα

Τέσσερις αναλυτές εκφράζουν τις εκτιμήσεις τους για την πορεία της οργάνωσης από εδώ και πέρα, την πιθανότητα αντίδρασης του Ιράν και γενικότερα τις νέες ισορροπίες που διαμορφώνονται στη Μέση Ανατολή

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αχαρτογράφητα νερά εισέρχεται η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ στον Λίβανο, μετά και τη δολοφονία του Χασάν Νασράλα εν μέσω σφοδρών ισραηλινών βομβαρδισμών στη Βηρυτό.

Τέσσερις αναλυτές εκφράζουν τις εκτιμήσεις τους στο Reuters για την πορεία της οργάνωσης από εδώ και πέρα, την πιθανότητα αντίδρασης του Ιράν και γενικότερα τις νέες ισορροπίες που διαμορφώνονται στη Μέση Ανατολή. 

«Υπάρχει ανησυχία στα αραβικά κράτη, αλλά και ένα αίσθημα χαράς -κρυφής χαράς- επειδή, όπως γνωρίζετε, κανένα από τα συντηρητικά αραβικά κράτη δεν συμπαθεί ιδιαίτερα τη Χεζμπολάχ», ανέφερε ο Μεχράν Καράβα, καθηγητής Διακυβέρνησης στο πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν του Κατάρ.

«Οσον αφορά την Τεχεράνη, ακόμη και αν το χειρότερο δυνατό σενάριο έχει ήδη συμβεί, δεν πρόκειται να δράσει. Η Τεχεράνη έχει ακολουθήσει το δόγμα της στρατηγικής υπομονής στο πολυετές της παιχνίδι. Νομίζω ότι αυτό το δόγμα θα συνεχιστεί. Είναι απρόθυμοι να εμπλακούν άμεσα με το Ισραήλ», πρόσθεσε. 

Από την πλευρά του, ο Αζίζ Αλγκασιάν, Σαουδάραβας αναλυτής που ειδικεύεται στις σχέσεις του Ισραήλ με τις χώρες του Κόλπου αναφέρει ότι «δεν υπάρχει συμπάθεια μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Χεζμπολάχ. Βρίσκουν τη Χεζμπολάχ πολύ ενοχλητική στην περιοχή».

«Με αυτό το δεδομένο όμως, οι Σαουδάραβες δεν σκέφτονται κοντόφθαλμα. Είναι ανήσυχοι για το τι επιπτώσεις θα υπάρξουν στην περιοχή. Επιπλέον, πιθανότατα αναρωτιούνται ποιες είναι οι ευκαιρίες που θα μπορούσαν να προκύψουν. Η πραγματικότητα είναι ότι ο χρόνος θα δείξει. Πρόκειται για απίστευτες εξελίξεις. Βλέπουμε πράγματα που δεν πιστεύαμε ότι θα δούμε».

«Αμφιβάλλω αν το Ιράν θα απαντήσει, διότι το Ιράν έχει υποστεί επίθεση στο έδαφός του και δεν απάντησε άμεσα. Νομίζω ότι το Ιράν θα ήθελε να αποφύγει την εμπλοκή. Καταλαβαίνουν ότι ο Νετανιάχου θέλει να τους εμπλέξει και επίσης, κατ’ επέκταση, να τους βάλει σε ανοιχτή σύγκρουση  με τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Αμπντουλάχ Μπαντούντ, υπότροφος στο πανεπιστήμιο Γουασέντα της Ιαπωνίας στην έδρα των ισλαμικών σπουδών.

Ο Μοχάναντ Χαγκ από το κέντρο Carnegie της Μέσης Ανατολής εκτιμά ότι η δολοφονία Νασράλα «θα μπορούσε να σηματοδοτήσει πολλά πράγματα» για τη Χεζμπολάχ. 

«Εξαρτάται από το πώς θα γίνει η μετάβαση στο εσωτερικό της οργάνωσης. Μπορεί να βρεθεί στα χέρια κάποιου αγνώστου. Ολα είναι στον αέρα, αλλά ως οργάνωση, έχει υποβαθμιστεί σημαντικά όσον αφορά τη φήμη, τη στρατιωτική ικανότητα και την ηγεσία της. Νομίζω ότι έχει μειωθεί σημαντικά η ικανότητά της οργάνωσης να επανέλθει και να σταθεί στα πόδια της», είπε και πρόσθεσε: «Πρόκειται για μια τεράστια οργάνωση. Ο Νασράλα ουσιαστικά τους κρατούσε ενωμένους. Ηταν η συγκολλητική ουσία της οργάνωσης».

Reuters

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT