Βηρυτός: Πυροβολισμοί στον αέρα και κλάματα μετά τη δολοφονία Νασράλα

Βηρυτός: Πυροβολισμοί στον αέρα και κλάματα μετά τη δολοφονία Νασράλα

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πυρά στον αέρα και κλειστά καταστήματα σε περιοχές της Βηρυτού – υποστηρικτές της Χεζμπολάχ δήλωσαν ότι ήταν σε κατάσταση σοκ μετά τον θάνατο του αρχηγού της λιβανέζικης ένοπλης οργάνωσης, Χασάν Νασράλα.

«Θεέ μου, ελπίζω να μην είναι αλήθεια. Είναι καταστροφή αν είναι αλήθεια», είπε η Ζαχράα, μια νεαρή γυναίκα που είχε εκτοπιστεί κατά τη διάρκεια της νύχτας από το προπύργιο της Χεζμπολάχ στα νότια προάστια της Βηρυτού.

«Μας οδηγούσε. Ήταν τα πάντα για εμάς. Ήμασταν κάτω από τα φτερά του», είπε στο Reuters δακρυσμένη.

Τόνισε ότι άλλοι εκτοπισμένοι γύρω της λιποθύμησαν ή άρχισαν να ουρλιάζουν όταν έλαβαν ειδοποιήσεις στο τηλέφωνό τους με την επιβεβαίωση του θανάτου του.

Ο Νασράλα, ο οποίος ηγήθηκε της Χεζμπολάχ από τότε που ο προηγούμενος ηγέτης της σιιτικής μουσουλμανικής ομάδας σκοτώθηκε σε ισραηλινή επιχείρηση το 1992, ήταν γνωστός για τις τηλεοπτικές του ομιλίες – τον παρακολουθούσαν προσεκτικά τόσο οι υποστηρικτές της οργάνωσης όσο και οι αντίπαλοί της.

«Ακόμα περιμένουμε να βγει στην τηλεόραση στις 5 το απόγευμα και να μας πει ότι όλα είναι εντάξει, ότι μπορούμε να επιστρέψουμε σπίτι», είπε η Ζαχράα.

Σε ορισμένες περιοχές της Βηρυτού, ένοπλοι άνδρες μπήκαν σε καταστήματα και είπαν στους ιδιοκτήτες να τα κλείσουν, είπαν αυτόπτες μάρτυρες. Δεν έγινε αμέσως σαφές σε ποια φατρία ανήκαν οι ένοπλοι.

Αλληλουχία πυρών ακούστηκαν στη συνοικία Χαμρά στα δυτικά της πόλης.

Τα πλήθη φώναζαν: «Για σένα, Νασράλα!».

Ο στρατός του Λιβάνου ενίσχυσε τα μέτρα ασφαλείας σε όλη την πρωτεύουσα, δήλωσε πηγή ασφαλείας στο Reuters, αφού αναπτύχθηκε προστατευτικά γύρω από την πρεσβεία των ΗΠΑ βόρεια της Βηρυτού.

Μια δεύτερη πηγή ασφαλείας είπε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας του Λιβάνου προετοιμάζονται για ένα πιθανό ξέσπασμα θρησκευτικών εντάσεων.

Η Χεζμπολάχ, υπό τον Νασράλα, έγινε η πιο ισχυρή φατρία της χώρας.

Το τηλεοπτικό κανάλι Al-Manar της Χεζμπολάχ μετέδωσε στίχους από το Κοράνι για να θρηνήσει τον ηγέτη της.

Μια ανταποκρίτρια από το MTV Lebanon, έναν σταθμό του οποίου η συντακτική γραμμή είναι τυπικά κατά της Χεζμπολάχ, εξέφρασε τα συλλυπητήριά της σε ζωντανή μετάδοση.

Reuters

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT