Λίβανος: Πώς έφτασε το Ισραήλ στα χνάρια του Νασράλα

Λίβανος: Πώς έφτασε το Ισραήλ στα χνάρια του Νασράλα

Ο στρατός είχε πληροφορίες «σε πραγματικό χρόνο» για τις κινήσεις του Νασράλα

8' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ισραήλ εξαπέλυσε το φονικό πλήγμα εναντίον του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα αφού έμαθε ότι επρόκειτο να συναντηθεί με υψηλόβαθμους διοικητές του κινήματός του, στο υπόγειο αρχηγείο του στη νότια Βηρυτό, ανέφερε ο ισραηλινός στρατός. 

Ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, αντισμήναρχος Ναντάβ Σοσάνι είπε ότι η επιχείρηση, την οποία ο στρατός αποκαλεί «Νέα Τάξη», έγινε την Παρασκευή, ενώ ο Νασράλα συναντούσε ανώτερα στελέχη της οργάνωσής του για να σχεδιάσουν νέες επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ. «Είχαμε πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο, μια ευκαιρία, μια επιχειρησιακή ευκαιρία που μας επέτρεψε να πραγματοποιήσουμε αυτήν την επίθεση», είπε στους δημοσιογράφους. 

Το ραδιόφωνο του στρατού μετέδωσε, επικαλούμενο τον επικεφαλής της μοίρας της Πολεμικής Αεροπορίας που ανέλαβε την επιχείρηση ότι στους πιλότους δόθηκαν πληροφορίες για τον στόχο λίγο πριν απογειωθούν. 

«Οι πιλότοι δεν γνώριζαν ποιος ήταν ο στόχος τις ημέρες που σχεδιαζόταν» το πλήγμα, είπε ο αξιωματικός αυτός, που κατονομάστηκε μόνο ως «αντισμήναρχος Μ». Έμαθαν τον στόχο λίγες ώρες πριν ξεκινήσουν και κατάλαβαν πού πήγαιναν, πρόσθεσε. 

Ο Σοσάνι αρνήθηκε να σχολιάσει τις εικασίες ότι για το πλήγμα ενδέχεται να χρησιμοποιήθηκαν βαριές βόμβες Mark 84 αμερικανικής κατασκευής. Ο ταξίαρχος Αμισάι Λεβίν, ο διοικητής της αεροπορικής βάσης Χατζερίμ, είπε στους δημοσιογράφους ότι «δεκάδες» πυρομαχικά έπληξαν τον στόχο μέσα σε δευτερόλεπτα. 

Ο Αλι Καράκι, ο επικεφαλής των δυνάμεων της Χεζμπολάχ στο νότιο μέτωπο, τον οποίο προσπάθησε να εξοντώσει το Ισραήλ στις αρχές της εβδομάδας, σκοτώθηκε επίσης στο πλήγμα αυτό. 

«Συγκεντρώναμε πληροφορίες για τον Νασράλα εδώ και μερικά χρόνια. Επί δεκαετίες συλλέγαμε πληροφορίες, καταλαβαίνοντας ότι κάποια στιγμή θα προσπαθούσε να ξεκινήσει έναν πόλεμο. Είχαμε πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο και πραγματοποιήσαμε το πλήγμα», πρόσθεσε. 


Νεκρός Ιρανός στρατηγός από ισραηλινό πλήγμα στη Βηρυτό

Ενας στρατηγός των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν σκοτώθηκε στην ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό κατά την οποία έχασε τη ζωή του και ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, όπως ανέφεραν ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο θάνατος του 58χρονου στρατηγού Αμπάς Νιλφορουσάν αποτελεί ακόμα μία απώλεια στρατιωτικού αξιωματούχου του Ιράν από ισραηλινό πλήγμα τους τελευταίους μήνες. Η εν λόγω εξέλιξη, σχολιάζει η Washington Post, αυξάνει περαιτέρω την πίεση στο Ιράν να αντιδράσει απέναντι στο Ισραήλ.


Νέα ισραηλινά πλήγματα στη Βηρυτό

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε το Σάββατο ότι πραγματοποίησε πλήγμα στην περιοχή Νταχίγια της Βηρυτού. Λίγη ώρα αργότερα ανακοίνωσε ότι σκότωσε ένα ανώτερο στέλεχος των υπηρεσιών πληροφοριών της Χεζμπολάχ σε επίθεση στη νότια Βηρυτό το Σάββατο, ονομάζοντάς τον Χασάν Χαλίλ Γιασίν.

Το βράδυ του Σαββάτου, ο ισραηλινός στρατός έπληξε μια βιομηχανική ζώνη σε απόσταση 500 μέτρων από τα κτίρια του αεροδρομίου της Βηρυτού, ανέφερε μια πηγή προσκείμενη στις υπηρεσίες ασφαλείας, σημειώνοντας ότι αυτό είναι το πιο «κοντινό» πλήγμα που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα. Η πηγή είπε ότι η περιοχή είναι γεμάτη με συνεργεία αυτοκινήτων. Ο επικεφαλής της αεροπορικής εταιρείας Middle East Airlines, Μοχάμαντ αλ Χουτ, είπε ότι το αεροδρόμιο λειτουργεί κανονικά. Το αεροδρόμιο «δεν είναι στόχος, δεν υπάρχουν όπλα εκεί», πρόσθεσε μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι 33 άνθρωποι πέθαναν και 195 τραυματίστηκαν από τις ισραηλινές επιθέσεις του Σαββάτου.


Ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ έχει συνομιλίες, αργά το βράδυ του Σαββάτου, για την πιθανή επέκταση της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης στο βόρειο μέτωπο, ανακοίνωσε το γραφείο του. Ο υπουργός «επί του παρόντος διεξάγει μια επιχειρησιακή εκτίμηση της κατάστασης, αναφορικά με τη διεύρυνση της δράσης των IDF» (Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις) στο βόρειο μέτωπο, αναφέρεται στην ανακοίνωση. 


Σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ήχησαν -το βράδυ του Σαββάτου- στα περίχωρα της Ιερουσαλήμ και της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.


Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι η δολοφονία του Νασράλα ήταν απαραίτητη για την προώθηση του στόχου του Ισραήλ, να επιστρέψει δεκάδες χιλιάδες κατοίκους στο βόρειο Ισραήλ. Πρόσθεσε ότι ο Νασράλα ήταν υπεύθυνος για τους θανάτους αμέτρητων Ισραηλινών και πολιτών άλλων εθνών. «Δεν ήταν απλώς ένας τρομοκράτης», είπε ο Νετανιάχου. «Ήταν ο τρομοκράτης». 


Λίβανος: Πώς έφτασε το Ισραήλ στα χνάρια του Νασράλα-1

Τριήμερο πένθος στον Λίβανο

Η κυβέρνηση του Λιβάνου κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος για τον θάνατο του ηγέτη της Χεζμπολάχ. «Μετά το μαρτύριο του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, ο οποίος μπαίνει στον κατάλογο των ανθρώπων που σκοτώθηκαν από την ύπουλη ισραηλινή επίθεση στον Λίβανο, κηρύσσεται επίσημο πένθος από τις 30 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 2 Οκτωβρίου», ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Νατζίμπ Μικάτι, δήλωσε νωρίτερα ότι η χώρα του είναι αντιμέτωπη με την απειλή κινδύνου. Συγκάλεσε κατεπείγουσα συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αμέσως μετά την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη, όπου συμμετείχε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και ανακοίνωσε ότι όλες οι δημόσιες υπηρεσίες θα είναι κλειστές τη Δευτέρα.


Ιράν: Υπόσχεση για «συντριπτικά πλήγματα»

Ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, κήρυξε πενθήμερο πένθος στη χώρα για τον θάνατο του ηγέτη της λιβανέζικης οργάνωσης Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα. «Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου για τον μάρτυρα, τον μεγάλο Νασράλα και τους συντρόφους του (που έπεσαν) μάρτυρες και ανακοινώνω πενθήμερο εθνικό πένθος στο Ιράν» ανέφερε ο Χαμενεΐ, σύμφωνα με το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Irna. 

«Με τη χάρη και τη δύναμη του Θεού, τα πλήγματα που πλήττει το Μέτωπο της Αντίστασης στο φθαρμένο σώμα του Σιωνιστικού καθεστώτος θα γίνουν ακόμη πιο συντριπτικά», είπε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν. Συνέχισε προσθέτοντας: «Το άθλιο σιωνιστικό καθεστώς δεν έχει κερδίσει με τη διεξαγωγή αυτής της θηριωδίας».

«Ο Νασράλα μαρτύρησε ενώ ήταν απασχολημένος με τα σχέδια για την υπεράσπιση του ανυπεράσπιστου λαού της γειτονιάς Νταχίγιε της Βηρυτού – με τον ίδιο τρόπο για δεκάδες χρόνια σχεδίαζε και πολεμούσε για τον καταπιεσμένο λαό της Παλαιστίνης και τις κατεχόμενες πόλεις και χωριά. Μετά από όλο τον αγώνα του στο μονοπάτι του Θεού, η ανταμοιβή του μαρτυρίου ήταν η νόμιμη ανταμοιβή του Σαγιέντ Χασάν Νασράλα», πρόσθεσε.


Χούθι: Ο θάνατος του Νασράλα δεν θα είναι μάταιος

Ο ηγέτης των ανταρτών Χούθι της Υεμένης, δήλωσε ότι ο θάνατος του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα «δεν θα είναι μάταιος». «Αυτές οι μεγάλες θυσίες και αυτή η μεγάλη αδικία δεν θα είναι μάταιες», είπε ο Αμπντελ Μάλεκ αλ Χούθι σε ομιλία του. Οι Χούθι, πρόσθεσε, έχουν ξεκινήσει την «κλιμάκωση» και «τη βελτίωση των επιδόσεών τους», μετά τις πρόσφατες επιθέσεις τους εναντίον του ισραηλινού εδάφους. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της οργάνωσης, οι Χούθι εκτόξευσαν έναν βαλλιστικό πύραυλο εναντίον του αεροδρομίου Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ, κατά την άφιξη του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι ένας πύραυλος αναχαιτίστηκε πάνω από το Τελ Αβίβ. 


Απομακρύνονται από τη Βηρυτό

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ζήτησε το Σάββατο από ορισμένους υπαλλήλους της πρεσβείας του στη Βηρυτό και μέλη της οικογένειάς τους να φύγουν από τον Λίβανο εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ.

Η εξόντωση του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα από πλήγμα του ισραηλινού στρατού κοντά στη Βηρυτό είναι «ένα μέτρο δικαιοσύνης» για τα πολλά θύματά του, μεταξύ των οποίων είναι και χιλιάδες Αμερικανοί πολίτες, Ισραηλινοί και Λιβανέζοι, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. 

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αποφασισμένες να αποτρέψουν το Ιράν και τις υποστηριζόμενες από την Τεχεράνη οργανώσεις να εκμεταλλευτούν την κατάσταση στον Λίβανο ή να διευρύνουν τη σύγκρουση«, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Λόιντ Όστιν.

Ο Νασράλα ήταν «ένας τρομοκράτης που είχε αμερικανικό αίμα στα χέρια του», δήλωσε η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και υποψήφια των Δημοκρατικών, Κάμαλα Χάρις. «Σήμερα, τα θύματα της Χεζμπολάχ έχουν ένα μέτρο δικαιοσύνης», είπε και πρόσθεσε: «Θα στηρίζω πάντα το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα». 

Η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα περιορίσει στο απολύτως αναγκαίο το προσωπικό των διπλωματικών αποστολών της στο Ισραήλ, τον Λίβανο και τη Δυτική Όχθη, ενώ οι οικογένειες των υπαλλήλων θα φύγουν από την περιοχή. Θα μειωθεί επίσης ο αριθμός των υπαλλήλων που θα παραμείνουν στις πρεσβείες, φροντίζοντας όμως να παραμείνουν ανοιχτές και να είναι σε θέση να επιτελούν το σύνολο του έργου τους. 

Η Γαλλία ζήτησε άμεσο τερματισμό των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στον Λίβανο, λέγοντας επίσης ότι είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε ισραηλινή χερσαία επιχείρηση στον Λίβανο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Λάμι είπε ότι συνομίλησε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι. «Συμφωνήσαμε ότι είναι αναγκαία η κατάπαυση του πυρός αμέσως, για να τερματιστεί η αιματοχυσία. Μια διπλωματική λύση είναι ο μόνος τρόπος για να αποκατασταθούν η ασφάλεια και η σταθερότητα για τους λαούς του Λιβάνου και του Ισραήλ», είπε. 

Το Κουβέιτ κάλεσε τους πολίτες του να εγκαταλείψουν αμέσως τον Λίβανο.

Η Ρωσία καταδίκασε τη δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ Σαγιέντ Χασάν Νασράλα από το Ισραήλ, δήλωσε το Σάββατο το υπουργείο Εξωτερικών, καλώντας το Ισραήλ να σταματήσει τις εχθροπραξίες στον Λίβανο.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε τις πρόσφατες επιθέσεις του Ισραήλ στον Λίβανο στο πλαίσιο, όπως είπε, μιας ισραηλινής πολιτικής «γενοκτονίας, κατοχής, και εισβολής», καλώντας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και άλλα διεθνή σώματα να σταματήσουν το Ισραήλ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, δήλωσε ότι ο ηγέτης της Χεζμπολάχ ήταν σημαντική προσωπικότητα για τον Λίβανο και την ευρύτερη περιοχή και θα είναι δύσκολο να αντικατασταθεί. Συμπλήρωσε ότι η Τουρκία πιστεύει πως το Ισραήλ δεν θα σταματήσει στον Λίβανο και θα επεκτείνει τον πόλεμο της Γάζας στην ευρύτερη περιοχή. Τόνισε δε ότι η «ανικανότητα» των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων δυτικών χωρών επιτρέπει να συνεχιστεί η βία. 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT