AΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ-ΒΗΡΥΤΟΣ. Σε κατάσταση σοκ τελεί η Βηρυτός από χθες μετά την επιβεβαίωση της Χεζμπολάχ ότι ο ηγέτης της, Χασάν Νασράλα, σκοτώθηκε στο σαρωτικό χτύπημα του Ισραήλ στο αρχηγείο της οργάνωσης στα νότια προάστια της πόλης.
Εκτοπισμένοι από τον νότο ή τα προάστια προσπαθούν να βρουν προσωρινό καταφύγιο σε πλατείες, κήπους ή κατά μήκος του παραλιακού μετώπου. Κάποιοι από αυτούς είναι οικογένειες με παιδιά που έχουν έρθει με τα αυτοκίνητα τους φορτωμένα πράγματα και έχουν εκτοπιστεί ήδη από τη Δευτέρα τρεις ή και τέσσερις φορές.
Μια εξ΄αυτών η Ζίνα περιέγραψε πως δεν κατάλαβε καν πώς μάζεψε τα πράγματα της και έβαλε το παιδί της στο αυτοκίνητο για να φύγει όταν τα πυρά του Ισραήλ από την αεροπορική επιδρομή χτύπησαν δίπλα στο σπίτι της στην περιοχή Κφαρ Μελκί, κοντά στη Σιδώνα. Μόλις πήγε στο σπίτι των γονιών της για να γλιτώσει, δέχθηκε και εκεί επίθεση. Η μόνη διέξοδος πλέον ήταν η Βηρυτός. Οι δρόμοι όμως προς την πρωτεύουσα πλημμύρισαν με αυτοκίνητα.
«Στον δρόμο προς τη Βηρυτό είχε τρομερή κίνηση. Εκεί έγινε ένα ακόμα χτύπημα. Δίπλα στο αυτοκίνητο μας, μια έγκυος γυναίκα έχασε το παιδί της», είπε. Φτάνοντας στο σπίτι της αδελφής της στην Νταχίγιε, τα νότια προάστια της πρωτεύουσας που θεωρείται το άντρο της Χεζμπολάχ, η περιοχή δέχθηκε το μεγαλύτερο πλήγμα που έχει ζήσει από τον πόλεμο του 2006.
Η οικογένειά της έπρεπε να μετακινηθεί ξανά: «Φύγαμε όλοι. Ο μόνος μου φόβος είναι ότι έχω παιδιά. Δεν είναι ο πρώτος μας πόλεμος. Είμαστε συνηθισμένοι. Θυσιάζουμε τις ψυχές μας στον Νασράλα».
Για τους υποστηρικτές της Χεζμπολάχ, είναι πολύ δύσκολο να πιστέψουν τον θάνατο του ηγέτη που ταύτισε με την προσωπικότητά του την πορεία της οργάνωσης. Όταν στην Πλατεία Μαρτύρων διαδόθηκε το Σάββατο απόγευμα μια ψευδής είδηση ότι ο Χασάν Νασράλα ήταν ζωντανός και έβγαλε ομιλία, οι εκτοπισμένοι που είχαν συγκεντρωθεί εκεί άρχισαν να αλαλάζουν από χαρά, να φιλούν το πάτωμα ευχαριστώντας τον Θεό και να φωνάζουν «είναι ζωντανός, είναι στο Ιράν».
Όταν πριν από ώρες ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωνε ότι είχε εξουδετερώσει τον επί 32 χρόνια αρχηγό της οργάνωσης, ένας άνδρας βλέποντας τις κάμερες των διεθνών ΜΜΕ σήκωσε στην αγκαλιά του το μικρό του αγόρι λέγοντας: «θυσιάζω το παιδί μου για τον Νασράλα».
Η κατάσταση ήταν τόσο τεταμένη σε σημεία της πρωτεύουσας που ο λιβανέζικος στρατός βγήκε στους δρόμους περιπολώντας νευραλγικές περιοχές στο κέντρο της Βηρυτού, από όπου ανά διαστήματα ακούγονταν πυροβολισμοί στον αέρα.
Πολλά καταστήματα παρέμειναν κλειστά, ενώ αμερικανικές αλυσίδες δεν λειτούργησαν καθόλου από το πρωί του Σαββάτου. Η αρμένικη γειτονιά που μετά το απόγευμα υπό κανονικές συνθήκες θα ήταν γεμάτη κόσμο που θα διασκέδαζε παρέμεινε σκοτεινή και έρημη. «Εχουμε περάσει όλη τη ζωή μας μέσα στον πόλεμο. Εμφύλιος πόλεμος, η έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού, και τώρα αυτό. Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί. Ίσως γίνει ένας μεγάλος πόλεμος», ανέφερε η Μαρία, μέλος της ελληνικής κοινότητας της Βηρυτού που μένει στην περιοχή.
Το συναίσθημα του φόβου και της αβεβαιότητας είναι αυτό που μοιράζονται όλοι οι κάτοικοι της πρωτεύουσας ανεξαρτήτως του τι υποστηρίζουν καθώς αντιλαμβάνονται ότι πλέουν πια σε αχαρτογράφητα ιστορικά νερά.
Κάποιοι έχουν ήδη μεταβεί σε σπίτια που διατηρούν στις περιοχές στα βουνά που περιτριγυρίζουν τη Βηρυτό. Αυτοί που έχουν μείνει πίσω ανησυχούν για τυχόν χτυπήματα σε δίκτυα τηλεπικοινωνίας και βασικές υποδομές της πόλης, τη στιγμή που στη Βηρυτό δεν υπάρχουν οργανωμένα καταφύγια ή σύστημα προειδοποίησης για επερχόμενη επίθεση. Νεαρή γυναίκα που εργάζεται στην πρωτεύουσα ανέφερε πως η προσπάθεια τουλάχιστον των νεότερων είναι να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους. «Προσπαθούμε να αποστασιοποιηθούμε από τα γεγονότα και να μείνουμε ήρεμοι. Τι άλλο να κάνουμε;».
Κεντρική φωτογραφία: REUTERS/Sharafat Ali