Πάπας: Τα χτυπήματα του Ισράηλ «ξεπερνούν την ηθική»

Πάπας: Τα χτυπήματα του Ισράηλ «ξεπερνούν την ηθική»

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Πάπας Φραγκίσκος, ερωτηθείς σχετικά με τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στο Λίβανο που σκότωσαν τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Σαγίντ Χασάν Νασράλα, εμφανίστηκε επικριτικός, λέγοντας ότι «ξεπερνούν την ηθική».

Κατά την πτήση επιστροφής στη Ρώμη από το Βέλγιο, ο ποντίφικας είπε ότι οι χώρες δεν μπορούν να υπερβαίνουν «τα όρια» στη χρήση των στρατιωτικών τους δυνάμεων. «Ακόμη και στον πόλεμο υπάρχει μια ηθική που πρέπει να διαφυλάσσεται».

«Ο πόλεμος είναι ανήθικος. Αλλά οι κανόνες του πολέμου του προσδίδουν κάποια ηθική», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου εν πτήσει σχετικά με τα τελευταία πλήγματα του Ισραήλ, ο 87χρονος Πάπας τόνισε: «Η άμυνα πρέπει πάντα να είναι ανάλογη της επίθεσης. Όταν υπάρχει κάτι δυσανάλογο, βλέπεις μια τάση κυριαρχίας που ξεπερνά την ηθική».

Ο Φραγκίσκος, ως ηγέτης των 1,4 δισεκατομμυρίων καθολικών του κόσμου, απευθύνει συχνά εκκλήσεις για τον τερματισμό των βίαιων συγκρούσεων, αλλά είναι συνήθως προσεκτικός στο να φαίνεται ότι καθορίζει τους επιτιθέμενους.

Τις τελευταίες εβδομάδες έχει μιλήσει πιο ανοιχτά για τις στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ κατά της Χαμάς.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Πάπας δήλωσε ότι οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στον Λίβανο ήταν «απαράδεκτες» και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να σταματήσουν οι μάχες.

Σε συνέντευξη Τύπου στις 28 Σεπτεμβρίου, κατήγγειλε τους θανάτους παιδιών σε ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα.

Ο Φραγκίσκος δήλωσε την Κυριακή ότι μιλάει στο τηλέφωνο με τα μέλη μιας καθολικής ενορίας στη Γάζα «κάθε μέρα», σημειώνοντας ότι οι ενορίτες του λένε για τις συνθήκες που επικρατούν επί τόπου και «επίσης για τη σκληρότητα που συμβαίνει εκεί».

Reuters

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT