Ισραήλ: Βομβαρδισμοί κατά Χεζμπολάχ και Χούθι – Αυξάνεται η ετοιμότητα του αμερικανικού στρατού
ισραήλ-βομβαρδισμοί-κατά-χεζμπολάχ-κ-563246242

Ισραήλ: Βομβαρδισμοί κατά Χεζμπολάχ και Χούθι – Αυξάνεται η ετοιμότητα του αμερικανικού στρατού

Σε αχαρτογράφητα νερά βρίσκεται πλέον η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή με την ένταση τις τελευταίες ώρες να παραμένει αμείωτη

Newsroom
Ακούστε το άρθρο

Σφοδροί ισραηλινοί βομβαρδισμοί κατά θέσεων της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, αλλά και κατά των Χούθι στην Υεμένη, σημειώθηκαν την Κυριακή, με τη Μέση Ανατολή να βρίσκεται στο χείλος ενός ολοκληρωτικού πολέμου.

Από την πλευρά του, ο Ιρανός πρόεδρος, Μασούντ Πεζεσκιάν, δήλωσε ότι «οι Λιβανέζοι μαχητές δεν πρέπει να μείνουν μόνοι τους», την ώρα που οι ανταλλαγές πυρών μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε ένα ακόμα πλήγμα στα νότια προάστια της Βηρυτού, τα οποία θεωρούνται προπύργιο της φιλοϊρανικής οργάνωσης της Χεζμπολάχ.

Ο αρχηγός του Ισραηλινού Στρατού δήλωσε το βράδυ: «Η Χεζμπολάχ έχασε την κεφαλή της, θα συνεχίσουμε να χτυπάμε δυνατά».

Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ σημείωσε ότι «κανένας τόπος δεν είναι πολύ απομακρυσμένος» για το Ισραήλ, μετά τα πλήγματα των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στην Υεμένη, σε απάντηση για τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι στο ισραηλινό έδαφος. Ο Γκάλαντ παρακολούθησε την εξέλιξη της επιχείρησης στην Υεμένη από την αίθουσα διοίκησης και ελέγχου της πολεμικής αεροπορίας.

Ισραήλ: Βομβαρδισμοί κατά Χεζμπολάχ και Χούθι – Αυξάνεται η ετοιμότητα του αμερικανικού στρατού-1
Eνας άνδρας στέκεται στα ερείπια κτιρίων κοντά στο σημείο της δολοφονίας του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα στα νότια προάστια της Βηρυτού – Φωτ.: AP

Σφοδροί βομβαρδισμοί κατά των Χούθι στην Υεμένη

Εν μέσω κλιμάκωσης με τη Χεζμπολάχ, ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε πλήγματα εναντίον του λιμανιού και των υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας της Χοντάιντα, μιας πόλης στη δυτική Υεμένη, που ελέγχεται από τους φιλοϊρανούς αντάρτες Χούθι.

Το υπ. Υγείας της Υεμένης ανακοίνωσε ότι υπάρχουν 4 νεκροί και 29 τραυματίες.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ -από την πλευρά τους- ανακοίνωσαν ότι στην επιχείρηση αυτή συμμετείχαν «δεκάδες» μαχητικά αεροσκάφη.

«Κατά τη διάρκεια μιας ευρείας αεροπορικής επιχείρησης σήμερα, δεκάδες μαχητικά (…) επιτέθηκαν σε στόχους στρατιωτικής χρήσης του τρομοκρατικού καθεστώτος των Χούθι στις περιοχές Ρας Iσα και Χοντάιντα, στην Υεμένη» ανέφερε ο εκπρόσωπος του στρατού, λοχαγός Νταβίντ Aβραχαμ

Οι Χούθι, σύμμαχοι του Ιράν και της Χεζμπολάχ, είχαν ανοίξει μέτωπο εναντίον του Ισραήλ, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους της Γάζας.

Το Σάββατο ανέλαβαν την ευθύνη για την εκτόξευση ενός πυραύλου με στόχο το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ.


Πλήγματα στον Λίβανο

Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Κυριακή από ισραηλινά πλήγματα στον ανατολικό Λίβανο, μια περιοχή που βομβαρδίζεται από την περασμένη Δευτέρα.

«Οι επιδρομές του ισραηλινού εχθρού στην Μπααλμπέκ-Χερμέλ είχαν ως αποτέλεσμα 21 νεκρούς και 47 τραυματίες» ανέφερε το υπουργείο στον προσωρινό απολογισμό του.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, 32 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ισραηλινό βομβαρδισμό στη νότια πόλη Αΐν ελ Ντέλεμπ.

Από την πλευρά της, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε «ομοβροντία ρουκετών» προς την πόλη Σαφέντ, στο βόρειο Ισραήλ σε απάντηση των ισραηλινών πληγμάτων. 


Σκοτώθηκε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χεζμπολάχ

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι ισραηλινές επιχειρήσεις κατά υψηλόβαθμων στελεχών της Χεζμπολάχ αλλά και φιλικών προς αυτήν οργανώσεων.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε τον Ναμπίλ Καούκ, που υπήρξε βετεράνος της Χεζμπολάχ από τη δεκαετία του 1980 και στο παρελθόν είχε διατελέσει στρατιωτικός διοικητής της οργάνωσης στο νότιο Λίβανο.

Επιπλέον, όπως δήλωσαν στο Reuters δύο πηγές ασφαλείας, υψηλόβαθμο στέλεχος της σουνιτικής οργάνωσης Τζαμάα Ισλαμίγια σκοτώθηκε στην κοιλάδα Μπεκάα του Λιβάνου μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό στην περιοχή.

Πρόκειται για τον Μοχάμαντ Νταχρούτζ, η οργάνωση του οποίου έχει εκτοξεύσει ρουκέτες κατά του Ισραήλ τον τελευταίο χρόνο μαζί με τις επιθέσεις που διεξάγει η Χεζμπολάχ.


Αυξάνεται η ετοιμότητα του αμερικανικού στρατού στη Μέση Ανατολή

Με τη σύγκρουση στην ευρύτερη περιοχή να εισέρχεται σε αχαρτογράφητα νερά, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Οστιν εξουσιοδότησε τον στρατό να ενισχύσει την παρουσία του στη Μέση Ανατολή με «αμυντικές» ικανότητες αεροπορικής υποστήριξης και έθεσε άλλες δυνάμεις σε αυξημένη κατάσταση ετοιμότητας, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Πεντάγωνο.

«Ο Οστιν αύξησε την ετοιμότητα επιπρόσθετων δυνάμεων των ΗΠΑ για ανάπτυξη, αυξάνοντας την ετοιμότητά μας ώστε να ανταποκριθούμε σε διάφορα ενδεχόμενα», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, υποπτέραρχος Πάτρικ Ράιντερ.

Η ανακοίνωση δεν αναφέρει με λεπτομέρειες τι είδους νέα αεροπλάνα θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στην περιοχή.

«Ο υπουργός Αμυνας Οστιν κατέστησε σαφές πως αν το Ιράν, οι εταίροι του, ή οι πληρεξούσιοί του χρησιμοποιήσουν αυτή τη στιγμή για να στοχοποιήσουν αμερικανικό προσωπικό ή συμφέροντα στην περιοχή, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα λάβουν κάθε αναγκαίο μέτρο προκειμένου να προστατεύσουν τους ανθρώπους μας», πρόσθεσε ο Ράιντερ.

Αμερικανός γερουσιαστής: Χρησιμοποιήθηκε αμερικανική βόμβα Mark 84 

Η βόμβα που χρησιμοποίησε το Ισραήλ για να σκοτώσει τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Σαγιέντ Χασάν Νασράλα στη Βηρυτό την περασμένη Παρασκευή ήταν ένα κατευθυνόμενο όπλο αμερικανικής κατασκευής, δήλωσε σήμερα ένας Αμερικανός γερουσιαστής.

Ο Μαρκ Κέλι, πρόεδρος της Υποεπιτροπής της Γερουσίας που είναι αρμόδια για την Πολεμική Αεροπορία, είπε ότι το Ισραήλ χρησιμοποίησε μια βόμβα Mark 84 βάρους 900 κιλών, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC. Η δήλωση αυτή είναι η πρώτη που κάνει Αμερικανός αξιωματούχος για το είδος των πυρομαχικών που χρησιμοποιήθηκαν. 


Ρωσία: Ο Μισούστιν θα επισκεφθεί το Ιράν

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν θα επισκεφθεί αύριο Δευτέρα το Ιράν και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της χώρας Μασούντ Πεζεσκιάν, ανακοίνωσε η Μόσχα. Θα δοθεί «ιδιαίτερη προσοχή» στην εφαρμογή κοινών σχεδίων μεγάλης κλίμακας στον τομέα των μεταφορών, της ενέργειας, της βιομηχανίας, της γεωργίας και άλλων, ανέφερε η ρωσική κυβέρνηση στην ανακοίνωσή της.

Ο Μισούστιν θα έχει επίσης συνομιλίες με τον αντιπρόεδρο του Ιράν Μοχαμάντ Ρεζά Αρέφ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT