CNN: Οι ΗΠΑ «περιμένουν» χτύπημα του Ιράν στο Ισραήλ, προετοιμασίες για κοινή άμυνα

CNN: Οι ΗΠΑ «περιμένουν» χτύπημα του Ιράν στο Ισραήλ, προετοιμασίες για κοινή άμυνα

Αμερικανός αξιωματούχος που μίλησε στο αμερικανικό δίκτυο αρνήθηκε να πει τι είδους επίθεση αναμένεται από το Ιράν ή να διευκρινίσει τις κινήσεις στις οποίες προβαίνει ο αμερικανικός στρατός

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανησυχεί ότι σχεδιάζεται επίθεση από το Ιράν μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα από το Ισραήλ και συνεργάζεται με την κυβέρνηση Νετανιάχου για κοινή άμυνα, δήλωσε το χθεσινό βράδυ Αμερικανός αξιωματούχος τον οποίο επικαλείται το CNN.

Γίνεται προετοιμασία για την κοινή άμυνα ώστε να αποκρουστεί επίθεση, ενώ δρομολογούνται αλλαγές στη στρατιωτική στάση των ΗΠΑ, πρόσθεσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν πρωτοστάτησε σε πολυεθνική άμυνα υποστήριξης του Ισραήλ στα μέσα Απριλίου, όταν το Ιράν εκτόξευσε πάνω από 300 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους εναντίον του σε απάντηση για ισραηλινό βομβαρδισμό με στόχο ανώτερους αξιωματικούς της Ιρανικής Φρουράς της Επανάστασης στη Συρία.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος δεν διευκρίνισε τι είδους επίθεση αναμένεται από το Ιράν ούτε έδωσε λεπτομέρειες για τις κινήσεις στις οποίες προβαίνει ο αμερικανικός στρατός.

Φόβοι για περιφερειακό πόλεμο

Οι φόβοι για ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο στη Μέση Ανατολή έχουν κορυφωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς το Ισραήλ εντείνει τις επιθέσεις του εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο και η υποστηριζόμενη από το Ιράν οργάνωση ορκίζεται να συνεχίσει τον αγώνα της, παρόλο που κορυφαίοι διοικητές της έχουν σκοτωθεί.

Το Πεντάγωνο ανέφερε σε ανακοίνωσή του το βράδυ της Κυριακής ότι «εάν το Ιράν, οι εταίροι του ή οι πληρεξούσιοί του χρησιμοποιήσουν αυτή τη συγκυρία για να στοχεύσουν το αμερικανικό προσωπικό ή τα συμφέροντα στην περιοχή, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα λάβουν κάθε αναγκαίο μέτρο για να υπερασπιστούν τον λαό μας».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ, στρατηγός Πάτρικ Ράιντερ, υπογράμμισε τις «δυνατότητες» που ενισχύονται από την ομάδα κρούσης αεροπλανοφόρων USS Abrahm Lincoln.

Ο Νασράλα σκοτώθηκε σε μαζικό ισραηλινό βομβαρδισμό στη νότια Βηρυτό την Παρασκευή. Ηγείτο του ισχυρότερου από τους πληρεξούσιους του Ιράν στη Μέση Ανατολή για δεκαετίες και ο θάνατός του είναι ένα δυνητικά ακρωτηριαστικό πλήγμα για τη Χεζμπολάχ, καθώς και σημαντικό πλήγμα στον έλεγχο του Ιράν στην περιοχή.

Ο Λευκός Οίκος πάντως επιμένει ότι οι προσπάθειες για την επίτευξη διπλωματικής λύσης προκειμένου δεκάδες χιλιάδες Λιβανέζοι και Ισραηλινοί πολίτες να επιστρέψουν στα σπίτια τους παραμένουν ζωντανές, υπογραμμίζει το CNN.

Πηγή: CNN

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT