Ισραήλ – Δημοσκόπηση: Ο Νετανιάχου ενισχύεται μετά τη δολοφονία του Νασράλα

Ισραήλ – Δημοσκόπηση: Ο Νετανιάχου ενισχύεται μετά τη δολοφονία του Νασράλα

Το κόμμα Λικούντ του Ισραηλινού πρωθυπουργού έχει προβάδισμα, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση, καθώς αντλεί υποστήριξη από την Ακροδεξιά του Μπεν-Γκβιρ, ενώ στα τηλεοπτικά κανάλια του Ισραήλ υπάρχει μια «αίσθηση νίκης»

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε χθες, Κυριακή, το βράδυ από το ισραηλινό Channel 12 έδειξε ότι, αν οι εκλογές διεξάγονταν σήμερα, το κόμμα Λικούντ του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου θα αναδεικνυόταν πρώτο, κερδίζοντας 25 έδρες.

Η έρευνα διεξήχθη μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το κεντρώο Κόμμα Εθνικής Ενότητας του Μπένι Γκαντζ θα ήταν δεύτερη μεγαλύτερη παράταξη με 21 έδρες.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ο συνασπισμός του Νετανιάχου εξασφαλίζει 49 έδρες στην Κνεσέτ των 120 μελών, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης προβλέπεται να κερδίσουν 66 έδρες.

Την Κυριακή το βράδυ, ο βουλευτής της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γκίντεον Σάαρ, που θεωρείται «γεράκι», συμφώνησε να ενταχθεί στην κυβέρνηση του Νετανιάχου, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Η κίνηση ενδέχεται να ενισχύσει πολιτικά τον Νετανιάχου. Ο Σάαρ ήταν από τους σφοδρότερους επικριτές του τα τελευταία χρόνια. Θα αναλάβει υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου και θα εξασφαλίσει επίσης θέση στο υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Νετανιάχου.

Η διεύρυνση της κυβέρνησης αναμένεται ότι θα ενισχύσει τον Νετανιάχου, αφού έτσι θα εξαρτάται λιγότερο από άλλα μέλη της κυβέρνησης συνασπισμού.

Αίσθηση «νίκης»

Οι ενέργειες του Ισραήλ αποδεικνύονται εξαιρετικά δημοφιλείς στo εσωτερικό της χώρας, σχολιάζει ο αναλυτής του BBC, Μπάουεν, προσθέτοντας: «Στα δελτία ειδήσεων και στην τηλεόραση υπήρχαν άνθρωποι που έκαναν εορταστικές προπόσεις, οι πολιτικοί μοίραζαν γλυκά και σοκολάτες για να γιορτάσουν και να πουν ότι αυτή είναι μία σπουδαία ημέρα, υπήρχαν τραγούδια στην τηλεόραση. Υπάρχει η αίσθηση στο Ισραήλ πως πέτυχαν ισχυρή νίκη και ότι έχουν τώρα την ευκαιρία να αναδιαμορφώσουν τα πράγματα».

Ωστόσο, αν αναλογιστεί κάποιος ότι ο στρατηγικός τους στόχος με τη Χεζμπολάχ είναι να επιστρέψουν οι περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι στο βόρειο Ισραήλ στις πόλεις που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν, η δολοφονία του Νασράλα δεν τους φέρνει πιο κοντά σε αυτό, όπως επισημαίνει ο Μπάουεν.

Η Χεζμπολάχ εξακολουθεί να εκτοξεύει ρουκέτες και, παρόλο που δεν προκαλούν τεράστιες ζημιές σε ισραηλινούς στόχους, οι άνθρωποι δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους όσο αυτό συνεχίζεται.

Το ερώτημα λοιπόν είναι τι θα κάνει το Ισραήλ στη συνέχεια – μία πιθανότητα είναι η χερσαία εισβολή στον νότιο Λίβανο, σημειώνει ο αναλυτής του BBC.

Πηγή: Haaretz, BBC

 
comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT