Παρατηρητήριο προπαγάνδας από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα

Παρατηρητήριο προπαγάνδας από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα

Η πλατφόρμα «Propaganda Monitor», προορίζεται για την ενημέρωση και τη δράση εναντίον των μηχανισμών προπαγάνδας και παραπληροφόρησης, κυρίως ρωσικών, μέσω ερευνών, γεωπολιτικών αναλύσεων και συνεντεύξεων

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η οργάνωση «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» (RSF) παρουσίασε διαδικτυακή πλατφόρμα, η οποία προορίζεται «για την ενημέρωση και τη δράση εναντίον των μηχανισμών προπαγάνδας και παραπληροφόρησης», κυρίως ρωσικών, μέσω ερευνών, γεωπολιτικών αναλύσεων και συνεντεύξεων με διεθνείς εμπειρογνώμονες.

Η πλατφόρμα έχει την ονομασία «Propaganda Monitor» και είναι προσβάσιμη μέσω του ιστότοπου των RSF (rsf.org/fr/propagandamonitor) στα γαλλικά και τα αγγλικά. Το περιεχόμενό της (κείμενα και εικόνες) είναι επίσης μεταφρασμένο στα ρωσικά και τα ουκρανικά. Σύμφωνα με τους RSF, η πλατφόρμα θα επικεντρωθεί αρχικά «στη ρωσική προπαγάνδα», πριν διευρυνθεί στη συνέχεια και προς άλλες κατευθύνσεις.

Ο γενικός διευθυντής των RSF, της ΜΚΟ που υπερασπίζεται την ελευθερία του Τύπου και το δημοσιογραφικό επάγγελμα, Τιμπό Μπρουτέν, επισήμανε ότι «άλλες χώρες χρησιμοποιούν τις ίδιες τακτικές και θα μπορούσαμε να εξετάσουμε την τουρκική ή την κινεζική προπαγάνδα»

Η πλατφόρμα «Propaganda Monitor» προτείνει, για παράδειγμα, μια έρευνα για τον τρόπο με τον οποίο το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT παραμένει προσβάσιμο στο Ιντερνετ, παρά το γεγονός ότι έχει απαγορευθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Επίσης δημοσιεύθηκε ένα πορτρέτο του Ιταλού Νικόλα Ραντζελόνι, ο οποίος παρουσιάζεται ως «φιγούρα της προώθησης της επιρροής του Κρεμλίνου μέσω κατ’ επίφασιν ενημερωτικών σχημάτων», κυρίως στην Αφρική.

Παρατηρητήριο προπαγάνδας από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα-1
RSF

Ο Σενεγαλέζος δημοσιογράφος Βαλντέζ Ονανίνα εξήγησε ότι «ενώ ορισμένοι αναλυτές προέβλεπαν επιβράδυνση της ρωσικής προπαγάνδας στην Αφρική μετά τον θάνατο του Πριγκόζιν (σ.σ.: του πρώην επικεφαλής της παραστρατιωτικής εταιρείας Wagner που σκοτώθηκε τον Αύγουστο 2023), φαίνεται πως αυτή έχει ενισχυθεί και διαρθρωθεί καλύτερα».

Ο Βαλντέζ Ονανίνα είναι διευθυντής του γαλλόφωνου γραφείου του Africa Check, του πρώτου αφρικανικού ανεξάρτητου οργανισμού για τον έλεγχο της ακρίβειας των ειδήσεων και μέλος της επιτροπής προσανατολισμού του «Propaganda Monitor», η οποία αποτελείται από διεθνείς ειδικούς. Αλλα πρόσωπα που μετέχουν στο «Propaganda Monitor» είναι ο Κολομβιανός πολιτειολόγος Βλαντίμιρ Ρουβίνσκι, Ο Σλοβάκος αναλυτής Ντάνιελ Μίλο και η Ουγγαρέζα ερευνήτρια Ντόρκα Τακάσι.

«Το ζήτημα της προπαγάνδας συνδέεται στενά με τα ζητήματα της δημοκρατίας και της δημοσιογραφίας», των οποίων μιμείται τους κώδικες και για τις οποίες αποτελεί «μια υπαρξιακή απειλή», υπογράμμισε ο Τιμπό Μπρουτέν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, RSF

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT