Ισραήλ: Εκρήξεις νότια της Βηρυτού, επιθέσεις περιορισμένης κλίμακας στα σύνορα

Ισραήλ: Εκρήξεις νότια της Βηρυτού, επιθέσεις περιορισμένης κλίμακας στα σύνορα

Ο ισραηλινός στρατός κάλεσε Λιβανέζους μέσα και γύρω από τρία κτιριακά συγκροτήματα στη Νταχίγια, νότια της Βηρυτού, να εκκενώσουν αμέσως αυτά τα σημεία, υποστηρίζοντας ότι βρίσκονται σε περιοχή με στόχους κατά της Χεζμπολάχ

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για σφοδρή σύγκρουση στα σύνορα με τον Λίβανο, έκανε λόγο το βράδυ της Δευτέρας ο ΟΗΕ, με φόντο την έντονη κινητικότητα των χερσαίων ισραηλινών δυνάμεων.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Εθνη τα ειρηνευτικά τους στρατεύματα κατά μήκος των συνόρων παραμένουν στη θέση τους επειδή «η ένταση της μάχης εμποδίζει τις μετακινήσεις τους και τη δυνατότητά τους να εκτελέσουν τα καθήκοντα που τους έχουν ανατεθεί», όπως δήλωσε ο Στεφάν Ντιζαρίκ, εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Εκρήξεις στην Νταχίγια

Ο ισραηλινός στρατός κάλεσε Λιβανέζους μέσα και γύρω από τρία κτιριακά συγκροτήματα στη Νταχίγια, νότια της Βηρυτού, να εκκενώσουν αμέσως αυτά τα σημεία, υποστηρίζοντας ότι βρίσκονται σε περιοχή με στόχους κατά της Χεζμπολάχ. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ο Βρετανός δημοσιογράφος των NYT Γιούν Γουάρντ, μετέφερε πως βλέπει ισχυρές εκρήξεις στην Νταχίγια, σε μία πυκνοκατοικημένη περιοχή. 

Ισραήλ: Εκρήξεις νότια της Βηρυτού, επιθέσεις περιορισμένης κλίμακας στα σύνορα-1
REUTERS
Ισραήλ: Εκρήξεις νότια της Βηρυτού, επιθέσεις περιορισμένης κλίμακας στα σύνορα-2
REUTERS

Πληροφορίες από τον Λίβανο αναφέρουν ότι τα λιβανέζικα στρατεύματα εθεάθησαν να αποσύρονται από αρκετές θέσεις τους στα νότια σύνορα της χώρας, σε βάθος 5 χιλιομέτρων. O στρατός του Λιβάνου oύτε διαψεδει, ούτε επιβεβαιώνει τις πληροφορίες αυτές. 

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε έπληξε ισραηλινά στρατεύματα που κινούνταν απέναντι από λιβανέζικες πόλεις στα σύνορα. Οι Times of Israel υπογραμμίζουν ότι προς το παρόν δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι το Ισραήλ έχει ξεκινήσει την αναμενόμενη χερσαία επιχείρησή του.

Ισραήλ: Εκρήξεις νότια της Βηρυτού, επιθέσεις περιορισμένης κλίμακας στα σύνορα-3
REUTERS

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου μετέδωσε πως επί δύο ώρες καταγράφονταν βομβαρδισμοί σε τμήματα του νότιου Λιβάνου – κυρίως γύρω από τις περιοχές Γουαζάνι, Μαρζαγιούν και Χιάμ. Κάτοικοι της πόλης Ρμάις, στα νότια σύνορα της χώρας μεταφέρουν ότι δεν έχουν δει ακόμη ισραηλινά στρατεύματα στο εσωτερικό του Λιβάνου. «Βλέπω μόνο τη λάμψη των οβίδων που πέφτουν σε μέρη μακριά από την πόλη μου», δήλωσε ο Νατζίμπ αλ-Αμίλ, ιερέας της πόλης, που επικαλούνται οι New York Times. 

Ισραήλ: Εκρήξεις νότια της Βηρυτού, επιθέσεις περιορισμένης κλίμακας στα σύνορα-4
AP

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, το Ισραήλ έχει ενημερώσει τις ΗΠΑ πως διεξάγει περιορισμένης κλίμακας χερσαίες επιχειρήσεις κατά της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο. «Ετσι μας ενημέρωσαν, ότι διεξάγουν αυτήν τη στιγμή περιορισμένης κλίμακας χερσαίες επιχειρήσεις με στόχο υποδομές της Χεζμπολάχ κοντά στα σύνορα», είπε ο Μάθιου Μίλερ.

«Κλειστή στρατιωτική ζώνη» σε κατοικημένες περιοχές

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι οι κοινότητες Μετούλα, Μίσγκαβ Αμ και Κφαρ Γκιλάντι στο βόρειο Ισραήλ κοντά στη συνοριογραμμή με τον Λίβανο κηρύσσονται «κλειστή στρατιωτική ζώνη». Ως εκ τούτου, η πρόσβαση σε αυτές τις περιοχές απαγορεύεται. Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, δήλωσε από την πλευρά του ότι «η επόμενη φάση του πολέμου κατά της Χεζμπολάχ θα ξεκινήσει σύντομα».

Ισραήλ: Εκρήξεις νότια της Βηρυτού, επιθέσεις περιορισμένης κλίμακας στα σύνορα-5
REUTERS

Κοντά στον αυτοκινητόδρομο που οδηγεί σε αυτή την κλειστή στρατιωτική ζώνη, περίπου 100 άρματα μάχης και άλλα στρατιωτικά οχήματα που είχαν καταφτάσει τα περασμένα 24ωρα, παραμένουν σταθμευμένα σε ένα χωράφι.

Βολές στον νότιο Λίβανο

Οπως μεταδίδει το CNN, σε απόσταση μικρότερη περίπου 3 χιλιομέτρων από τα λιβανέζικα σύνορα, πληθαίνουν τα σημάδια της αναμενόμενης χερσαίας επίθεσης του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο. Μονάδες του ισραηλινού πυροβολικού βάλλουν στο νότιο Λίβανο κάθε λίγα λεπτά.

Το Ισραήλ περιορίζει τις μετακινήσεις πολιτών στα σύνορα

Σε αρκετές κοινότητες στο βόρειο Ισραήλ έχουν δοθεί ειδικές οδηγίες για περιορισμό των μετακινήσεων των πολιτών, όπως ανέφερε τη Δευτέρα το περιφερειακό συμβούλιο της Ανω Γαλιλαίας. Το συμβούλιο συμβούλευσε τους κατοίκους να αποφεύγουν τις συγκεντρώσεις και να παραμένουν κοντά σε προστατευόμενες περιοχές.

Οι νέες οδηγίες ισχύουν για τις κοινότητες Σενίρ, Νταν, Ντάφνα, Χαγκασρίμ, Μαγιάν, Μπαρούχ και Κφαρ Τζιλαντί. Από τους κατοίκους της πόλης Κιριάτ Σμόνα στο βόρειο Ισραήλ ζητήθηκε επίσης να παραμείνουν σε προστατευόμενες περιοχές μέχρι νεοτέρας. 

Με πληροφορίες από New York Times, CNN

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT