Αμεσες προκλήσεις για τον Μαρκ Ρούτε ως γ.γ. του ΝΑΤΟ

Αμεσες προκλήσεις για τον Μαρκ Ρούτε ως γ.γ. του ΝΑΤΟ

Καλείται να γεφυρώσει τις διαφορές εντός της Συμμαχίας για τις αμυντικές φιλοδοξίες της και να διαχειριστεί τις νατοϊκές προσδοκίες της Ουκρανίας καθώς και τη στήριξή της

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Αλλαγή φρουράς σήμερα στην έδρα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, καθώς αναλαμβάνει επισήμως καθήκοντα ο νέος γενικός γραμματέας της, Μαρκ Ρούτε. Με μια χειραψία στις 9.10 το πρωί (τοπική ώρα), ο επί μία δεκαετία επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ θα υποδεχθεί τον διάδοχό του και ενώ θα έχει προηγηθεί κατάθεση στεφάνου από τον Μαρκ Ρούτε στο μνημείο που είναι αφιερωμένο σε εκείνους που πέθαναν σε αποστολές της Συμμαχίας τα τελευταία 75 χρόνια. Μισή ώρα αργότερα, οι μόνιμοι πρέσβεις των κρατών-μελών της Συμμαχίας θα ακούσουν τον νέο γενικό γραμματέα να περιγράφει τις προτεραιότητές του για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Διόλου τυχαία τον Ολλανδό τέως πρωθυπουργό είχαν επιλέξει χωρίς δισταγμό –μήνες πριν από την τελική έγκρισή του από τους «32» συμμάχους τον περασμένο Ιούνιο– οι ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία. Ο βασικός λόγος που επιλέχθηκε εκείνος που κυβέρνησε επί 14 χρόνια την πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης ήταν σαφώς η ικανότητά του να «χτίζει» συναινέσεις για τον σχηματισμό κυβερνήσεων συνασπισμού, αλλά και οι ακούραστες προσπάθειές του εντός της Ε.Ε. να βρίσκονται λύσεις στα «εμπόδια» που έθεταν συγκεκριμένα κράτη-μέλη για τη στρατιωτική και οικονομική ενίσχυση της Ουκρανίας.

Κατευθείαν στα βαθιά

Για τον Ρούτε, πάντως, δεν θα υπάρξει «περίοδος μέλιτος», σχολιάζει στην «Κ» νατοϊκός διπλωμάτης, καθώς σε μόλις τέσσερις εβδομάδες θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Είτε επανέλθει ο Ντόναλντ Τραμπ –που ενδεχομένως να αλλάξει γενικά τη στάση της Ουάσιγκτον εντός ΝΑΤΟ αλλά και τη στήριξη προς την Ουκρανία– είτε εκλεγεί η Κάμαλα Χάρις, η πίεση προς την Ευρώπη να συνεισφέρει περισσότερα για την άμυνά της θα παραμείνει, αναφέρει η ίδια πηγή, καθώς η Ουάσιγκτον φαίνεται αποφασισμένη να στρέψει το ενδιαφέρον της στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού.

Και για το ΝΑΤΟ, όπως τουλάχιστον διατυπώθηκε για πρώτη φορά στη σύνοδο του Ιουλίου, η Κίνα αποτελεί «αποφασιστικό παράγοντα» διευκόλυνσης της Ρωσίας στον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας, ενώ ο Γενς Στόλτενμπεργκ, παρουσιάζοντας πρόσφατα τον όρο «γεωοικονομία», προειδοποίησε ότι «η ελευθερία είναι πιο σημαντική από το ελεύθερο εμπόριο» και ότι «δεν πρέπει να κάνουμε το ίδιο λάθος» με το Πεκίνο. Ο απερχόμενος γ.γ. κατόρθωσε –ειδικά το τελευταίο έτος– 23 από τα 32 κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ να φτάσουν τον στόχο του 2% του ΑΕΠ στις αμυντικές δαπάνες, όμως ο Ρούτε θα πρέπει πλέον να γεφυρώσει τις διαφορές εντός της Συμμαχίας για τις αμυντικές φιλοδοξίες της. Θα έχει ωστόσο «σύμμαχο» τον νέο επίτροπο Αμυνας, τον Λιθουανό Αντριους Κουμπίλιους, που θα «τρέξει» τα αμυντικά πρότζεκτ της Ε.Ε.

Επιπλέον «πρόκληση» για τον νέο γενικό γραμματέα θα είναι να διαχειριστεί εντός της Συμμαχίας τις νατοϊκές προσδοκίες της Ουκρανίας, καθώς και την απρόσκοπτη οικονομική και στρατιωτική στήριξή της. Στα άμεσα σχέδια περιλαμβάνεται η εξεύρεση αναπληρωτή του, ενώ στις Βρυξέλλες ακούγονται τα ονόματα της Ραντμίλα Σεκερίνσκα, πρώην υπουργού Αμυνας της Βόρειας Μακεδονίας, και της Βουλγάρας πρώην επιτρόπου Μαρίγια Γκαμπριέλ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT