ΗΠΑ: Προηγείται σε δωρεές η Κάμαλα Χάρις

ΗΠΑ: Προηγείται σε δωρεές η Κάμαλα Χάρις

Συγκέντρωσε τον Αύγουστο 361 εκατ. δολάρια έναντι 130 εκατ. του Τραμπ

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Τις προεκλογικές της εμφανίσεις στο Λας Βέγκας ακύρωσε χθες η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις προκειμένου να επιστρέψει στην πρωτεύουσα και να ενημερωθεί από τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες για την αντιμετώπιση των καταστροφών του τυφώνα Eλεν.

Την ίδια στιγμή, ο Ρεπουμπλικανός αντίπαλός της, Ντόναλντ Τραμπ, επρόκειτο να επισκεφθεί χθες την πληγείσα από τον τυφώνα κωμόπολη Βαλντόστα της Τζόρτζια, με την προεκλογική ομάδα του να τοποθετεί την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της θεομηνίας με τους σχεδόν 100 νεκρούς στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης. «Ο πρόεδρος Τραμπ θα επισκεφθεί την Τζόρτζια, όπου θα διευκολύνει τη διανομή ειδών πρώτης ανάγκης», ανακοίνωσε χθες η εκστρατεία του.

Η Χάρις βρέθηκε την Κυριακή στο Λας Βέγκας για προεκλογική της εκδήλωση, έχοντας ολοκληρώσει μίνι περιοδεία το Σαββατοκύριακο στην Καλιφόρνια, με στόχο τη συγκέντρωση κεφαλαίων. Το Σάββατο στο Σαν Φρανσίσκο υποστηρικτές της αντιπροέδρου συγκέντρωσαν 27 εκατ. δολάρια σε εκδήλωση στο Μέγαρο Καλών Τεχνών της πόλης. Την Κυριακή στο Λος Αντζελες, η εκστρατεία της Χάρις προσέθεσε 28 εκατ. δολάρια επιπλέον στο ταμείο της χάρη σε δεξίωση με εμφανίσεις μουσικών, όπως η Αλάνις Μορισέτ και ο Στίβι Ουόντερ.

Η προεκλογική εκστρατεία των Δημοκρατικών συγκέντρωσε τον Αύγουστο 361 εκατ. δολάρια σε δωρεές, προσφέροντας σημαντικό πλεονέκτημα στην αντιπρόεδρο. Ο Ρεπουμπλικανός αντίπαλός της συγκέντρωσε τον ίδιο μήνα μόλις 130 εκατ. δολάρια, υποχρεώνοντας την ομάδα του σε περιστολή διαφημιστικών δαπανών.

Στο μεταξύ, νέο γύρο εσωκομματικής κριτικής και αντιπαράθεσης άνοιξε το Σάββατο ο Τραμπ, χαρακτηρίζοντας την Κάμαλα Χάρις «διανοητικά ανάπηρη». Τον χαρακτηρισμό καταδίκασαν ανώτατα στελέχη του κόμματος, όπως ο επικεφαλής της Ρεπουμπλικανικής μειοψηφίας της Γερουσίας, Λίνσεϊ Γκράχαμ.

Μιλώντας το Σάββατο στο Ουισκόνσιν, ο Τραμπ είπε: «Η Κάμαλα είναι διανοητικά ανάπηρη. Αν ένας Ρεπουμπλικανός έκανε όσα αυτή κάνει, θα αντιμετώπιζε πρόταση μομφής και δικαίως θα απομακρυνόταν από το αξίωμά του. Ο Τζο Μπάιντεν έγινε διανοητικά ανάπηρος. Η Κάμαλα γεννήθηκε έτσι και αν το καλοσκεφτείτε, μόνο ένας διανοητικά ανάπηρος θα επέτρεπε όσα έγιναν στη χώρα μας».

Νέο γύρο εσωκομματικής κριτικής και αντιπαράθεσης άνοιξε ο τέως πρόεδρος χαρακτηρίζοντας την αντιπρόεδρο «διανοητικά ανάπηρη».

Σε μια προσπάθεια να αποστασιοποιήσει το κόμμα από τη ρητορική του Τραμπ, ο γερουσιαστής Γκράχαμ είπε: «Εκτιμώ ότι ο καλύτερος τρόπος είναι να εστιάσουμε στις καταστροφικές επιπτώσεις της πολιτικής της στη χώρα. Δεν λέω ότι η ίδια είναι τρελή, η πολιτική της είναι τέτοια». Η πρόεδρος της αμερικανικής ένωσης αναπήρων, Μαρία Τάουν αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι τα σχόλια του Τραμπ «αποκαλύπτουν περισσότερα για τον ίδιο και τις ανακριβείς, μισαλλόδοξες προκαταλήψεις του εναντίον των αναπήρων».

Καθώς η εκστρατεία Χάρις συνέχιζε χθες την προετοιμασία του υποψηφίου αντιπροέδρου Τιμ Γουόλς για το αποψινό του ντιμπέιτ απέναντι στον Τζέι Ντι Βανς, στελέχη των Δημοκρατικών πραγματοποιούσαν εντατική επιχείρηση γοητείας με στόχο απογοητευμένες από τον Τραμπ προσωπικότητες των Ρεπουμπλικανών.

Αντάρτες

Τον περασμένο μήνα η Ρεπουμπλικανή πρώην βουλευτής του Ουαϊόμινγκ, Λιζ Τσέινι, κόρη του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Ντικ Τσέινι, ανακοίνωσε τη στήριξή της προς την Κάμαλα Χάρις. Λίγες ημέρες αργότερα, η Τσέινι ανακοίνωνε ότι ο πατέρας της, Ντικ, θα ψήφιζε κι αυτός υπέρ της Χάρις στις 5 Νοεμβρίου. Η ομάδα Χάρις έχει προσεγγίσει κι άλλους επιφανείς αντάρτες των Ρεπουμπλικανών, αναζητώντας τη στήριξή τους. Μεταξύ τους είναι ο πρώην βουλευτής του Ιλινόι, Ανταμ Κίνζινγκερ, ο οποίος προσέφερε την περασμένη εβδομάδα τη στήριξή του στην υποψήφια των Δημοκρατικών. Τη Χάρις θα ψηφίσει, όπως είπε, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του Μπους του νεότερου, Αλμπέρτο Γκονζάλες, αλλά και ο Ρεπουμπλικανός πρώην κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ, Κρις Κρίστι.

Στην προεκλογική της εκδήλωση στο Λας Βέγκας την Κυριακή, η Χάρις κατέβαλε μία ακόμη προσπάθεια να προκαλέσει τον Τραμπ σε δεύτερο ντιμπέιτ. «Προσπαθώ να έχω μία ακόμη τηλεμαχία με τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο αμερικανικός λαός δικαιούται να μας ακούσει να συζητάμε για τα φλέγοντα ζητήματα. Οπως λέτε εδώ στο Λας Βέγκας, εγώ παίζω τα ρέστα μου, αλλά ο αντίπαλός μου είναι έτοιμος να πάει πάσο». Απευθυνόμενη στους πολλούς ισπανόφωνους θεατές την Κυριακή, η Χάρις φώναξε στα ισπανικά το σύνθημα «Ναι, μπορούμε!», το οποίο προήλθε από το κίνημα των εργατών γης και χρησιμοποιήθηκε στα αγγλικά από την εκστρατεία Ομπάμα το 2008.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT