Γαλλία – προγραμματικές δηλώσεις: Την ανάγκη μείωσης του δημόσιου χρέους υπογράμμισε ο Μπαρνιέ

Γαλλία – προγραμματικές δηλώσεις: Την ανάγκη μείωσης του δημόσιου χρέους υπογράμμισε ο Μπαρνιέ

Ο Γάλλος πρωθυπουργός υποστήριξε ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν κέρδη θα πρέπει να συνεισφέρουν στις προσπάθειες της χώρας για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη λήψης μέτρων που θα έχουν ως στόχο τη μείωση του γαλλικού δημόσιου χρέους, το οποίο χαρακτήρισε «κολοσσιαίο», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μισέλ Μπαρνιέ παρουσιάζοντας σήμερα στην Εθνοσυνέλευση τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του.

Οπως ανέφερε, πρωταρχικός στόχος είναι να υποχωρήσει το γαλλικό δημοσιονομικό έλλειμμα στο 5% του ΑΕΠ το 2025. Προς τον σκοπό αυτό, δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει μείωση και εξορθολογισμός των κρατικών δαπανών, παράλληλα όμως τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει και μία πρόσθετη συνεισφορά των πλέον εύπορων Γάλλων.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν σημαντικά κέρδη θα πρέπει να συνεισφέρουν στις προσπάθειες της χώρας για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, χωρίς ωστόσο αυτό να λειτουργήσει, όπως είπε, σε βάρος της ανταγωνιστικότητάς τους.

Σε ό,τι αφορά το συνταξιοδοτικό σύστημα, ο Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε διατεθειμένος να εισέλθει σε διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, τονίζοντας ωστόσο την ανάγκη διατήρησης της βιωσιμότητας του γαλλικού ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος.

Ως προς τα ζητήματα της εσωτερικής ασφάλειας, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας ανέφερε ότι θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα κυρίως προς την κατεύθυνση του περιορισμού της παραβατικότητας των ανηλίκων.

Ως προς το ζήτημα της μετανάστευσης, σημείωσε ότι η Γαλλία θα συνεχίσει τους ελέγχους στα σύνορά της.

Σε ό,τι αφορά τα πολιτικά ζητήματα, ο Γάλλος πρωθυπουργός ανέφερε πως είναι διατεθειμένος να συζητήσει το θέμα της θέσπισης της απλής αναλογικής, επισημαίνοντας ότι οι τελευταίες βουλευτικές εκλογές οδήγησαν σε μια Εθνοσυνέλευση που ήταν περισσότερο διχασμένη από ποτέ.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός υπογράμμισε πως θα πρέπει να υπάρξει στην γαλλική πολιτική ζωή μια κουλτούρα συμβιβασμών. Ωστόσο, η συνεδρίαση έγινε σε μάλλον τεταμένο κλίμα κυρίως από την πλευρά των βουλευτών της αντιπολίτευσης. Ο Μισέλ Μπαρνιέ είχε δηλώσει, πριν από τη σημερινή συνεδρίαση, πως δεν σκοπεύει να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την Εθνοσυνέλευση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT