Ισραήλ: Το Ιράν επιτίθεται με πυραύλους στο Ισραήλ

Ισραήλ: Το Ιράν επιτίθεται με πυραύλους στο Ισραήλ

Σειρήνες ακούγονται σε όλο το Ισραήλ. Εκρήξεις στο Τελ Αβίβ και άλλες περιοχές της χώρας. Το Ιράν προειδοποιεί ότι αν υπάρξει ισραηλινή απάντηση, θα ακολουθήσει νέα επίθεση «περισσότερο συντριπτική και καταστροφική»

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει η πυραυλική επίθεση του Ιράν εναντίον της χώρας. Σειρήνες ηχούν στο νότιο Ισραήλ και στην Ιερουσαλήμ προειδοποιώντας για επίθεση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τον ισραηλινό στρατό έχουν εκτοξευθεί από το Ιράν περισσότεροι από 200 πύραυλοι. Την πληροφορία επιβεβαίωσε το Ιράν, που ανακοίνωσε ότι έχουν εκτοξευθεί δεκάδες πύραυλοι και αν το Ισραήλ απαντήσει, «θα ακολουθήσει νέα επίθεση».

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν σε ανακοίνωσή τους προειδοποιούν ότι σε πιθανή αντεπίθεση από το Ισραήλ η απάντηση της Τεχεράνης θα είναι «περισσότερο συντριπτική και καταστροφική», μεταδίδει η ιρανική κρατική τηλεόραση.

Οπως μεταδίδει η εφημερίδα Haaretz, ακούγονται εκρήξεις στο Τελ Αβίβ, ενώ φέρεται να έχει πληγεί και κτίριο στην πόλη. Επίσης ότι πλήγματα έχουν δεχθεί στο κεντρικό Ισραήλ η περιοχές Νεγκέβ και Σαρόν.

Εικόνες από την επίθεση μεταδίδουν μάρτυρες από το Τελ Αβίβ, όπου φαίνονται φωτοβολίδες στον ουρανό της πόλης.

Η πιθανολογούμενη ιρανική επίθεση έρχεται ενώ είναι σε πλήρη εξέλιξη η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στον νότιο Λίβανο, με στόχο τη Χεζμπολάχ.

Ισραήλ: Το Ιράν επιτίθεται με πυραύλους στο Ισραήλ-1
Reuters

Οι κάτοικοι της πόλης σπεύδουν στα καταφύγια για να προστατευθούν.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις με ανακοίνωσή τους κάλεσαν τους Ισραηλινούς πολίτες να «παραμείνουν προστατευμένοι στα καταφύγια».

Υποστηρίζουν ότι οι εκρήξεις που ακούγονται σε ολόκληρη τη χώρα είναι από τις αναχαιτίσεις της αεράμυνας ή από την πρόσκρουση των πυραύλων.

Ισραήλ: Το Ιράν επιτίθεται με πυραύλους στο Ισραήλ-2
Πηγή: BBC

Σύμφωνα με τον στρατό έχουν πέσει πύραυλοι ή υπολείμματά τους στο Τελ Αβίβ, κοντά στη Νεκρά Θάλασσα, στον νότο και στην περιοχή Σαρόν. «Δεν έχουν αναφερθεί ακόμη τραυματισμοί», αναφέρει.

Ωστόσο, οι υπηρεσίες διάσωσης δήλωσαν στη Haaretz ότι ακόμη δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν αν υπάρχουν θύματα από την ιρανική επίθεση.

Μπάιντεν: Θα βοηθήσουμε το Ισραήλ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να βοηθήσουν το Ισραήλ να αμυνθεί από τις ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις και να προστατεύσουν τον αμερικανικό στρατό στην περιοχή.

«Συζητήσαμε πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να βοηθήσουν το Ισραήλ να αμυνθεί από αυτές τις επιθέσεις και να προστατεύσει το αμερικανικό προσωπικό στην περιοχή», έγραψε στο X.

Επίσης, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Τζο Μπάιντεν έδωσε εντολή στον αμερικανικό στρατό να βοηθήσει την άμυνα του Ισραήλ έναντι των ιρανικών επιθέσεων και να καταρρίψει πυραύλους που στοχεύουν το Ισραήλ.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν και η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις παρακολουθούν την ιρανική επίθεση εναντίον του Ισραήλ από την αίθουσα καταστάσεων του Λευκού Οίκου και λαμβάνουν τακτικές ενημερώσεις από την ομάδα εθνικής ασφαλείας τους, αναφέρει η ανακοίνωση.

Πηγή: Al Jazeera, Haaretz, Times of Israel

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT