Κλαούντια Σεϊνμπάουμ: Ορκίστηκε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στο Μεξικό

Κλαούντια Σεϊνμπάουμ: Ορκίστηκε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στο Μεξικό

Η 62χρονη επιστήμονας και πρώην δήμαρχος της Πόλης του Μεξικού, ορκίστηκε μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού από τους οπαδούς της και αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας έως το 2030

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κλαούντια Σεϊνμπάουμ είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει καθήκοντα προέδρου στο Μεξικό, σε μια περίοδο που η χώρα δίνει μάχη με το οργανωμένο έγκλημα, αντιμετωπίζοντας παράλληλα σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Η 62χρονη επιστήμονας και πρώην δήμαρχος της Πόλης του Μεξικού, ορκίστηκε πρόεδρος την Τρίτη μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού από τους οπαδούς της και πλέον αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας έως το 2030.

«Ηρθε η ώρα για μεταμόρφωση, ήρθε η ώρα για τις γυναίκες», είπε, μεταξύ άλλων, συγκινημένη. «Είμαι μητέρα, γιαγιά, επιστήμονας και γυναίκα της πίστης και από σήμερα, με τη θέληση του μεξικανικού λαού, πρόεδρος», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, η Σεϊνμπάουμ θα επιδιώξει άμεσα να καθησυχάσει τους επενδυτές, μετά την ψήφιση μιας αμφιλεγόμενης δικαστικής μεταρρύθμισης από τον προκάτοχό της, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.

Κλαούντια Σεϊνμπάουμ: Ορκίστηκε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στο Μεξικό-1
Με τον πρώην πρόεδρο της χώρας, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ (Reuters)

Οι αγορές προσδοκούν «ένα προβλέψιμο και φιλικό προς τις επενδύσεις πολιτικό και ρυθμιστικό πλαίσιο» από τη νέα πρόεδρο, δήλωσε ο Αλμπέρτο Ράμος, επικεφαλής της οικονομικής έρευνας της Goldman Sachs για τη Λατινική Αμερική.

«Η πειθαρχημένη διαχείριση του προϋπολογισμού και των κρατικών επιχειρήσεων, η πρόοδος στη δημόσια ασφάλεια και η διασφάλιση της ακεραιότητας των βασικών θεσμών θα είναι το κλειδί για τη διατήρηση του επενδυτικού κλίματος και των αξιολογήσεων του δημόσιου χρέους», πρόσθεσε ο Ράμος.

Κλαούντια Σεϊνμπάουμ: Ορκίστηκε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στο Μεξικό-2
Φωτ. Reuters

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση της Σεϊνμπάουμ θα παρουσιάσει τον πρώτο προϋπολογισμό της πριν από τις 15 Νοεμβρίου. Η Σεϊνμπάουμ, η οποία υποσχέθηκε «συνέχεια με αλλαγή», καλείται να αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα από τη δεκαετία του 1980 στη χώρα.

Ειδικοί σημειώνουν ότι η μεξικανική οικονομία θα χρειαστεί φορολογική μεταρρύθμιση για να αυξηθούν τα έσοδά της, αν και η Σεϊνμπάουμ έχει δηλώσει δημοσίως ότι δεν σχεδιάζει σαρωτική φορολογική μεταρρύθμιση. Απεναντίας, έχει πει ότι θα ακολουθήσει άλλες επιλογές, μεταξύ των οποίων, η αποτελεσματικότερη είσπραξη φόρων στα τελωνεία.

Με πληροφορίες από Reuters

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT