ωρα-μηδέν-στη-μέση-ανατολή-563250403

Ωρα μηδέν στη Μέση Ανατολή

Δραματική κλιμάκωση μετά την πρωτόγνωρη επίθεση του Ιράν - Η Δύση προειδοποιεί για συνέπειες

REUTERS, A.P.
Ακούστε το άρθρο

Πιο κοντά από κάθε άλλη φορά στο φάσμα του ανοιχτού πολέμου βρίσκονται από χθες το βράδυ Ισραήλ και Ιράν, καθώς η Τεχεράνη εκτόξευσε περίπου 200 βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, σε μια πρωτόγνωρη επίθεση.

Οι σειρήνες του αντιαεροπορικού συναγερμού έστειλαν τους πολίτες στα καταφύγια σε πολλές πόλεις της χώρας για να προστατευτούν από τους συγκεκριμένους πυραύλους, που έχουν τη δυνατότητα να φτάσουν στο Ισραήλ μέσα σε 12 λεπτά.

Από την επίθεση σημειώθηκαν τραυματισμοί Ισραηλινών πολιτών από θραύσματα πυραύλων που απέκρουσε η πυραυλική ασπίδα και στην προσπάθειά τους να κατευθυνθούν στα καταφύγια. Περίπου μία ώρα αφότου οι πύραυλοι άρχισαν να πετούν πάνω από το Ισραήλ, ο ισραηλινός στρατός κάλεσε τους πολίτες να βγουν από τα καταφύγια.

Οι Φρουροί της Επανάστασης ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι η επίθεση αποτελεί απάντηση για τη δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, και ενός Ιρανού διοικητή. Παράλληλα, προειδοποίησαν ότι θα εκτοξεύσουν και άλλους πυραύλους εάν δεχθεί επίθεση το Ιράν. «Η επίθεση ήταν σοβαρή και θα έχει συνέπειες», απάντησαν οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ και η αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν και Κάμαλα Χάρις, παρακολούθησαν την επίθεση από την αίθουσα επιχειρήσεων του Λευκού Οίκου, ενώ είχαν συνάντηση με αξιωματούχους της εθνικής ασφάλειας προκειμένου να εκπονήσουν σχέδιο συνδρομής του Ισραήλ.

Στην Τεχεράνη, ιαχές «Ο Θεός είναι μεγάλος» ακούγονταν από τις σκεπές κτιρίων σε πολλές περιοχές, ενώ πανηγυρισμοί ξέσπασαν και στη Βηρυτό μόλις άρχισε η ιρανική επίθεση. Ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε την αέναη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, τονίζοντας: «Αυτό πρέπει να σταματήσει. Χρειαζόμαστε επειγόντως εκεχειρία».

Ωρα μηδέν στη Μέση Ανατολή-1
Οι Ιρανοί ξεχύθηκαν στους δρόμους της Τεχεράνης για να πανηγυρίσουν την εκτόξευση πυραύλων κατά του Ισραήλ. Από την επίθεση σημειώθηκαν τραυματισμοί Ισραηλινών πολιτών κυρίως από θραύσματα πυραύλων που απέκρουσε ο Σιδερένιος Θόλος και ενώ κατευθύνονταν στα καταφύγια.    [A.P. Photo / Vahid Salemi]

Η πρώτη ένδειξη για όσα θα ακολουθήσουν ήρθε από Αμερικανό αξιωματούχο, που μίλησε σε δημοσιογράφους κρατώντας την ανωνυμία του, κι ανέφερε ότι επίκειται ιρανική, πυραυλική επίθεση «από ώρα σε ώρα» και πως οι ΗΠΑ ήταν έτοιμες να προσφέρουν βοήθεια στο Ισραήλ για την απόκρουση της επίθεσης.

Αλλος Αμερικανός αξιωματούχος εκτιμούσε πως το ιρανικό πλήγμα θα ήταν τουλάχιστον τόσο ισχυρό όσο κι εκείνο της 14ης Απριλίου, όταν η Τεχεράνη εκτόξευσε περισσότερους από 300 πυραύλους και drones, χωρίς υπολογίσιμο αποτέλεσμα.

Το Πεντάγωνο είχε ήδη ενισχύσει τις δυνάμεις του στην περιοχή με 2.000 έως 3.000 άνδρες και σμήνη μαχητικών αεροσκαφών προς υποστήριξη του Ισραήλ μετά τη δολοφονία του Νασράλα και εν αναμονή απαντητικών πληγμάτων από τη σιιτική οργάνωση και τους συμμάχους της.

Ενδεικτική της σοβαρότητας της κατάστασης ήταν η είδηση ότι ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, θα εκφωνήσει ο ίδιος το κήρυγμα στην προσευχή της Παρασκευής, στο κέντρο της Τεχεράνης, αυτή τη βδομάδα, κάτι που συμβαίνει μόνο σε εντελώς εξαιρετικές συνθήκες. Η ομιλία του αναμένεται να δώσει τον τόνο της αντιπαράθεσης με το Ισραήλ στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται μετά τη δολοφονία Νασράλα.

«Αυτό πρέπει να σταματήσει. Χρειαζόμαστε επειγόντως εκεχειρία», είπε ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες – Αιματηρή τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ.

Μια άλλη σημαντική εξέλιξη είχε δρομολογηθεί τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη. Για πρώτη φορά από τον πόλεμο του 2006, μικροί σχηματισμοί του ισραηλινού στρατού πέρασαν τα σύνορα με τον Λίβανο και ξεκίνησαν περιορισμένες επιχειρήσεις εναντίον στόχων της Χεζμπολάχ σε μικρή απόσταση από τη μεθόριο. Αυτό τουλάχιστον ανέφερε η διοίκηση του ισραηλινού στρατού, κατά την οποία ομάδες πεζοναυτών και αλεξιπτωτιστών πραγματοποίησαν «περιορισμένες, εντοπισμένες και στοχευμένες επιδρομές», χωρίς να συναντήσουν αντίσταση.

Σε γραπτή ανακοίνωσή του, όμως, ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου της Χεζμπολάχ, Μοχάμαντ Αφίφ, διέψευσε ότι ισραηλινές δυνάμεις έχουν εισέλθει στο εσωτερικό του Λιβάνου. «Ολοι οι σιωνιστικοί ισχυρισμοί είναι ψευδείς… Δεν υπήρξε άμεση σύγκρουση επί του εδάφους», υποστήριξε ο Αφίφ. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο εκπρόσωπος της δύναμης κυανόκρανων του ΟΗΕ στην περιοχή (UNIFIL) δήλωνε, περίπου την ίδια ώρα, ότι καμία ισραηλινή επιδρομή δεν είχε διαπιστωθεί μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Στο κεντρικό Ισραήλ, οι σειρήνες του αντιαεροπορικού συναγερμού ήχησαν χθες το πρωί, καθώς η Χεζμπολάχ εκτόξευσε πύραυλο Fadi 4 εναντίον στρατιωτικού στόχου σε προάστιο του Τελ Αβίβ, ενώ άλλοι πύραυλοι επιχείρησαν, χωρίς επιτυχία, να πλήξουν το αρχηγείο της μυστικής υπηρεσίας Μοσάντ. Νέο μπαράζ της Χεζμπολάχ, αργά χθες το απόγευμα, έστειλε ξανά τους κατοίκους του Τελ Αβίβ στα καταφύγια. Παράλληλα, τρομοκρατική επίθεση με τουλάχιστον έξι νεκρούς και δώδεκα τραυματίες σημειώθηκε αργά χθες το βράδυ στη Γιάφα, στο νότιο Τελ Αβίβ, με δράστες δύο ενόπλους που «εξουδετερώθηκαν».

Με ανακοίνωσή της, η UNIFIL υπογράμμισε ότι «οποιαδήποτε επιδρομή μέσα στην επικράτεια του Λιβάνου συνιστά παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητάς του, όπως και της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας». Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, επισήμανε ότι η χώρα του αντιμετωπίζει «μία από τις πιο επικίνδυνες φάσεις της ιστορίας του». Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε το Ισραήλ πως «οι συνέπειες της χερσαίας επιχείρησης στον Λίβανο δεν θα μοιάζουν με τις προηγούμενες επιχειρήσεις κατοχής. Δεν θα είναι ίδια η άμυνα του Λιβάνου με αυτήν της Γάζας, που ήταν απομονωμένη, αδύναμη και δίχως άμυνα. Εμείς, ως Τουρκία και τουρκικός λαός, δεν θα αφήσουμε μόνα τα αδέλφια μας στον Λίβανο και θα τα στηρίξουμε με κάθε μέσο».

Βόμβα Αχμεντινετζάντ

Ο επικεφαλής ειδικού τμήματος των ιρανικών μυστικών υπηρεσιών, που είχε ως αποστολή να εντοπίζει και να εξουδετερώνει τους πράκτορες της ισραηλινής Μοσάντ στην Ισλαμική Δημοκρατία, ήταν ο ίδιος πράκτορας του εβραϊκού κράτους. Στη βαρύτατη αυτή αποκάλυψη προχώρησε ο πρώην πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk. Σύμφωνα με τον Αχμεντινετζάντ, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος από το 2005 μέχρι το 2013, ο επικεφαλής αυτού του τμήματος αποκαλύφθηκε ως διπλός πράκτορας το 2021. Ωστόσο, 20 μέλη της ομάδας του, που επίσης ήταν πράκτορες της Μοσάντ, κατάφεραν να διαφύγουν στο εξωτερικό προτού συλληφθούν. Κατά τον πρώην πρόεδρο του Ιράν, οι εν λόγω διπλοί πράκτορες πρόλαβαν να διαβιβάσουν στο Ισραήλ κρίσιμης σημασίας πληροφορίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, επιτρέποντάς του να καταφέρει πλήγματα εναντίον επιστημόνων και εγκαταστάσεων. Επικαλούμενη πηγή από τον Λίβανο, η γαλλική εφημερίδα Le Parisien ανέφερε το περασμένο Σάββατο ότι το Ισραήλ έλαβε τις πληροφορίες που του επέτρεψαν να εξοντώσει τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, από πράκτορά του στο Ιράν. Αμέσως μετά τη δολοφονία του Νασράλα, οι ιρανικές αρχές φυγάδευσαν τον ανώτατο ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας σε ασφαλές κρησφύγετο.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT