ΠΕΚΙΝΟ. Για μελλοντικές φουρτούνες προειδοποίησε ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, σε ομιλία του την παραμονή της 75ης επετείου της ίδρυσης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.
Σε βαρυσήμαντη ομιλία του σε δείπνο ενώπιον 3.000 μελών του Κομμουνιστικού Κόμματος και ξένων διπλωματών, τη Δευτέρα, ο Σι εξήρε την πρόοδο που έχει συντελεστεί χάρη στους αγώνες του κόμματος για την ευημερία του κινεζικού λαού. Ο πρόεδρος Σι παρευρέθη χθες σε τελετή έπαρσης σημαίας στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου, μπροστά στην πύλη του αυτοκρατορικού ανακτόρου.
Μιλώντας στο επίσημο δείπνο της Δευτέρας, ο πρόεδρος είπε: «Ο δρόμος μπροστά μας δεν θα είναι ομαλός. Είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν δυσκολίες και εμπόδια, και θα αντιμετωπίσουμε μεγάλες προκλήσεις, όπως αντίθετοι άνεμοι και θαλασσοταραχή, ακόμη και καταιγίδες».
Τις τελευταίες εβδομάδες, η κυβέρνηση ανακοίνωσε σειρά μέτρων με στόχο την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, όπως η μείωση των επιτοκίων και η αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης. Το Πεκίνο συνεχίζει, ωστόσο, να εμπλέκεται σε δαπανηρές και γεωπολιτικά επικίνδυνες διεκδικήσεις με τις συμμάχους των ΗΠΑ, Φιλιππίνες, Ταϊβάν και Ιαπωνία.
Στην ομιλία του, ο Σι επανέλαβε τα σχέδια προσάρτησης της Ταϊβάν ως μιας ακόμη επαρχίας της κινεζικής επικράτειας, κάνοντας λόγο για επανένωση. «Η Ταϊβάν είναι ιερό κινεζικό έδαφος, ενώ οι λαοί και στις δύο όχθες των Στενών της Ταϊβάν είναι συνδεδεμένοι εξ αίματος. Το αίμα είναι πυκνότερο από το νερό. Κανείς δεν μπορεί να διακόψει τον ρου της Ιστορίας», υπογράμμισε ο Κινέζος πρόεδρος.
Οι εκδηλώσεις για την 75η επέτειο ήταν περιέργως πολύ περιορισμένης κλίμακας, με την πλατεία Τιενανμέν να φιλοξενεί μόνο την έπαρση σημαίας. Σε προηγούμενα χρόνια, το Κομμουνιστικό Κόμμα διοργάνωνε λαμπρές τελετές, με τον πρόεδρο Σι να δείχνει φέτος με τον τρόπο αυτόν ότι συνειδητοποιεί τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες εξαιτίας της οικονομικής στασιμότητας. Στις πρώην αποικίες του Χονγκ Κονγκ και το Μακάο, αντιθέτως, οι τοπικές αρχές τίμησαν με λαμπρότητα την επέτειο ανατροπής της εθνικιστικής κυβέρνησης από τον Κόκκινο Στρατό του Μάο, σε μια επίδειξη εθνικής υπερηφάνειας.
Το κόμμα πασχίζει από το 2020 να τιθασεύσει τις τιμές των ακινήτων, πηγή λαϊκής οργής. Οι κόκκινες γραμμές που έθεσε, όμως, η κυβέρνηση στους πιστωτικούς οργανισμούς για τον δανεισμό κατασκευαστικών εταιρειών έχει συρρικνώσει τη χρηματοδότηση μεγάλων οικιστικών μονάδων, εκτοξεύοντας τις τιμές της στέγης. Την ίδια στιγμή, η επιμονή των κινεζικών νοικοκυριών να επενδύουν την πλειονότητα των οικονομιών τους στη στέγη, έχει περιορίσει την αγοραστική τους δύναμη.
O Σι Τζινπίνγκ βρίσκεται αντιμέτωπος από την αρχή της πανδημίας με επίμονη ύφεση και δημογραφικές απειλές. Παρ’ όλα αυτά, η Κίνα απέδειξε και κατά το παρελθόν την ικανότητά της να εκμεταλλευθεί την τεχνογνωσία της στην ενεργειακή μετάβαση. Το Πεκίνο διατηρεί επίσης την ηγετική θέση του σε στρατηγικούς τομείς, από τους ημιαγωγούς μέχρι και την παραγωγή χάλυβα.
Η κινεζική κοινωνία βιώνει, πάντως, κρίση αυτοπεποίθησης, με τη νέα γενιά να μην πιστεύει πια σε αέναη βελτίωση της ζωής. Η ανεργία των νέων βρέθηκε τον Αύγουστο στο 18,8%, σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde. Το ποσοστό αυτό είχε φθάσει στο 21% το καλοκαίρι του 2023, υψηλότερο επίπεδο από την εποχή τήρησης εργατικών στατιστικών.
Οι Κινέζοι έγιναν, στο μεταξύ, η τέταρτη πολυπληθέστερη εθνικότητα παράτυπων μεταναστών που διασχίζουν το επικίνδυνο Χάσμα του Νταρίεν μεταξύ Κολομβίας και Παναμά, στη θεωρούμενη χειρότερη ζούγκλα στον πλανήτη, καθ’ οδόν προς τις ΗΠΑ. Υστερα από έξι χρόνια στην εξουσία, ο Σι έχει στελεχώσει τις θέσεις εξουσίας με έμπιστους σε αυτόν, έχοντας νικήσει τους εσωκομματικούς αντιπάλους του. Ο Σι κατάφερε επίσης να άρει το όριο δύο θητειών για την προεδρία, παρά τους φόβους που είχαν εκφρασθεί από το εσωτερικό του κόμματος.