ΗΠΑ: Πολιτισμένο και γεμάτο πολιτική ουσία το ντιμπέιτ των υποψήφιων αντιπροέδρων

ΗΠΑ: Πολιτισμένο και γεμάτο πολιτική ουσία το ντιμπέιτ των υποψήφιων αντιπροέδρων

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε η τηλεμαχία των αντιπροέδρων, όπως ονομάστηκε η συζήτηση το χθεσινό βράδυ στην αμερικανική τηλεόραση των δύο υποψήφιων αντιπροέδρων στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, ξεχωρίζοντας για τον ήπιο και γεμάτο πραγματική πολιτική διάλογο των υποψηφίων των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών.

Ο Δημοκρατικός Τιμ Γουόλς και ο Ρεπουμπλικανός Τζέι Ντι Βανς συναντήθηκαν στο μοναδικό ντιμπέιτ των αντιπροέδρων, που ήταν απροσδόκητα πολιτισμένο, στην τελική ευθεία μιας άσχημης προεκλογικής εκστρατείας, που αμαυρώθηκε από εμπρηστική ρητορική και δύο απόπειρες δολοφονίας.

Οι δύο αντίπαλοι, που επιτέθηκαν έντονα ο ένας στον άλλον κατά την προεκλογική εκστρατεία, έδωσαν στο ντιμπέιτ ως επί το πλείστον εγκάρδιο τόνο. Πρακτικά άφησαν την πρωτοβουλία για επιθέσεις στους υποψήφιους προέδρους, τη Δημοκρατική αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις και τον Ρεπουμπλικανό τέως πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Κόντρα

Η πιο έντονη στιγμή της βραδιάς σημειώθηκε κοντά στο τέλος της συζήτησης, όταν ο κ. Βανς –ο οποίος έχει πει ότι δεν θα ψήφιζε για να επικυρώσει τα αποτελέσματα των εκλογών του 2020– απέφυγε μια ερώτηση σχετικά με το αν θα αμφισβητούσε τη φετινή ψηφοφορία αν χάσει ο Τραμπ.

Ο κ. Γουόλς απάντησε χαρακτηρίζοντας τους ψευδείς ισχυρισμούς του Τραμπ περί νοθείας ως υποκίνηση του όχλου στις 6 Ιανουαρίου 2021, που επιτέθηκε στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ σε μια ανεπιτυχή προσπάθεια να αποτρέψει την πιστοποίηση της εκλογής του Τζο Μπάιντεν το 2020.

«Ακόμα λέει ότι δεν έχασε τις εκλογές», είπε ο κ. Γουόλς, πριν στραφεί στον κ. Βανς: «Τελικά έχασε τις εκλογές του 2020;».

Ο κ. Βανς παρέκαμψε και πάλι την ερώτηση, κατηγορώντας την Κάμαλα Χάρις ότι επιδιώκει διαδικτυακή λογοκρισία για αντίθετες απόψεις.

«Αυτή είναι μια καταδικαστική μη απάντηση», είπε ο 60χρονος Γουόλς, που είναι ο φιλελεύθερος κυβερνήτης της Μινεσότα και πρώην δάσκαλος γυμνασίου. Τόσο ο ίδιος όσο και ο 40χρονος Βανς, συγγραφέας μπεστ σέλερ και συντηρητικός γερουσιαστής των ΗΠΑ από το Οχάιο, έχουν εμφανιστεί ως δύο τέκνα της μεσοδυτικής καρδιάς της Αμερικής με βαθιά αντίθετες απόψεις για τα ζητήματα που απασχολούν τη χώρα.

Διαφωνίες

Οι αντίπαλοι προσπάθησαν να αφήσουν το σημάδι τους στην τελευταία συζήτηση πριν από τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, διαφωνώντας για την κρίση στη Μέση Ανατολή, τη μετανάστευση, τους φόρους, τις αμβλώσεις, την κλιματική αλλαγή και την οικονομία.

Αλλά, σε γενικές γραμμές, οι δύο άντρες φάνηκαν να έχουν την πρόθεση να κάνουν μια επίδειξη του «Midwestern nice», ευχαριστώντας ο ένας τον άλλον.

Ο Βανς διερωτήθηκε γιατί η Κάμαλα Χάρις δεν έχει κάνει περισσότερα για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, τη μετανάστευση και την οικονομία υπηρετώντας στην κυβέρνηση Μπάιντεν, ακολουθώντας την τακτική επίθεσης που ο Τραμπ συχνά απέτυχε να πραγματοποιήσει κατά τη συζήτηση στην κ. Χάρις τον περασμένο μήνα.

«Αν η Κάμαλα Χάρις έχει τόσο σπουδαία σχέδια για το πώς να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της μεσαίας τάξης, τότε θα πρέπει να τα κάνει τώρα – όχι όταν ζητά προαγωγή, αλλά στη δουλειά που της έδωσε ο αμερικανικός λαός πριν από τριάμισι χρόνια», δήλωσε ο Βανς.

Ο Γουόλς περιέγραψε τον Τραμπ ως έναν ασταθή ηγέτη που είχε δώσει προτεραιότητα στους δισεκατομμυριούχους και αντέστρεψε την κριτική του Βανς στο θέμα της μετανάστευσης, επιτιθέμενος στον Τραμπ ότι πίεζε τους Ρεπουμπλικανούς στο Κογκρέσο να εγκαταλείψουν ένα δικομματικό νομοσχέδιο για την ασφάλεια των συνόρων φέτος.

«Οι περισσότεροι από εμάς θέλουμε να το λύσουμε», είπε ο κ. Γουόλς για τη μετανάστευση. «Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε τέσσερα χρόνια για να το κάνει αυτό και σας υποσχέθηκε, Αμερικανοί, πόσο εύκολο θα είναι».

Ο τόνος της βραδιάς απείχε πολύ από τον διχασμό που χαρακτήρισε την εκστρατεία. Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα δυσφημήσει την Κάμαλα Χάρις, συμπεριλαμβανομένων των ισοπεδωτικών ρατσιστικών και σεξιστικών επιθέσεων, και δύο φορές γλίτωσε τις απόπειρες κατά της ζωής του.

Ο Γουόλς είχε προηγουμένως αποκαλέσει τους Ρεπουμπλικανούς αντιπάλους του «περίεργους» και ο Βανς δέχθηκε πυρά για προηγούμενα σχόλια που απαξιώνουν ορισμένους Δημοκρατικούς ως «κυρίες με γάτες και χωρίς παιδιά».

Πηγή: Reuters, CNN

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT