Η «Κ» στο Ισραήλ: Καρέ καρέ η ιρανική επίθεση – Το Τελ Αβίβ προετοιμάζεται για αντίποινα

Η «Κ» στο Ισραήλ: Καρέ καρέ η ιρανική επίθεση – Το Τελ Αβίβ προετοιμάζεται για αντίποινα

Αν και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τα ισραηλινά αντίποινα, είναι σαφές πως το Τελ Αβίβ θα επιδιώξει να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ισχύος, ακόμη και αν ανοίξει για τα καλά ένα ακόμη, το έβδομο, μέτωπο του πολέμου

4' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ένα πολύ σύντομο χρονικό παράθυρο, διάρκειας λίγων λεπτών ώστε να αναζητήσουν ένα προσωρινό καταφύγιο, οι Ισραηλινοί έζησαν χθες τη μεγαλύτερη επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους που έχει καταγραφεί στην Ιστορία. Απ’ άκρη σ’ άκρη, ο ουρανός της χώρας γέμισε με λάμψεις, εκρήξεις σημειώνονταν από τη Χάιφα στον Βορρά μέχρι το Εϊλάτ στον Νότο και οι συναγερμοί ακούγονταν σε κάθε πόλη, κοινότητα και χωριό του Ισραήλ. 

Το Ιράν, σε αντίποινα για τη δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, Χασάν Νασράλα, εξαπέλυσε μία πρωτοφανή επίθεση βάζοντας στο στόχαστρο, όπως ισχυρίζεται η Τεχεράνη, ευαίσθητες στρατιωτικές υποδομές του Ισραήλ. Σχεδόν δώδεκα ώρες μετά την επίθεση, επικρατεί «σκοτάδι» για το αν πράγματι χτυπήθηκαν βάσεις των IDF ή των υπηρεσιών πληροφοριών. Το βλέμμα όλων έχει ήδη στραφεί στην απάντηση που θα δώσει το Ισραήλ και στο ενδεχόμενο ο πόλεμος που ξεκίνησε πριν από περίπου έναν χρόνο, μετά την κτηνώδη επίθεση της Χαμάς, να εξελιχθεί σε μία ανεξέλεγκτη περιφερειακή σύγκρουση. 

Το χρονικό

Λίγο πριν από τις πέντε το απόγευμα, σε μια ασυνήθιστη για τα δεδομένα του ισραηλινού στρατού κίνηση, ενημερωθήκαμε πως ο εκπρόσωπος του στρατού, Ντανιέλ Χαγκάρι, θα πραγματοποιήσει, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγη ώρα, δηλώσεις στον Τύπο. Είχε προηγηθεί η ενημέρωση για την εξέλιξη των επιχειρήσεων στον Βορρά, ενώ εκ μέρους Αμερικανών αξιωματούχων υπήρξε διαρροή πως το Ιράν ετοιμαζόταν να επιτεθεί. 

Ο Χαγκάρι ανέφερε πως οι ισραηλινές αρχές είχαν ενημερωθεί από τις ΗΠΑ για την απειλή της Τεχεράνης, χωρίς, όμως, να διευκρινιστεί αν και πότε αναμενόταν να εκδηλωθεί η επίθεση. Στα επόμενα λεπτά, η διοίκηση εσωτερικού μετώπου (Home Front Command) ανακοίνωσε περιορισμούς στις συγκεντρώσεις και τις μετακινήσεις πολιτών στο κέντρο και στις νότιες περιοχές της χώρας και ακολούθησε στις 18.30 ένα μήνυμα προς τους κατοίκους του Τελ Αβίβ να μετακινηθούν κοντά σε καταφύγια. 

Στις 18.55, ο εκπρόσωπος του στρατού προχωρά σε νέες δηλώσεις και προειδοποιεί ότι η επίθεση του Ιράν θα είναι ευρείας κλίμακας. Από εκείνη τη στιγμή μεσολάβησαν σχεδόν 30 λεπτά και στις 19.31, συναγερμοί ηχούν σε ολόκληρη τη χώρα. Περισσότεροι από 2.100 τομείς βρέθηκαν στο «κόκκινο», με εκατομμύρια Ισραηλινούς να σπεύδουν σε δωμάτια ασφαλείας ή να αναζητούν πρόχειρα καταφύγια κάτω από γέφυρες ή υπόγειους χώρους στάθμευσης. 

12 λεπτά 

12 λεπτά είναι ο χρόνος που χρειάζεται ο βαλλιστικός πύραυλος μέχρι να διανύσει τα σχεδόν 1.400 χιλιόμετρα που χωρίζουν τις ιρανικές θέσεις εκτόξευσης από το Ισραήλ. Στις 19.40, αν κοιτούσε κανείς τον ουρανό, θα έβλεπε εκατοντάδες βλήματα αναχαίτισης από τα συστήματα μέσου και μεγάλου βεληνεκούς (Arrow 2 & Arrow 3) να κατευθύνονται προς τα ανατολικά, τα προωθητικά μέρη των πυραύλων να πέφτουν προς το έδαφος σχηματίζοντας πύρινες γλώσσες στον ουρανό και τεράστιες λάμψεις συνοδευόμενες από τον ήχο ισχυρών εκρήξεων ψηλά, στα όρια της ατμόσφαιρας όπου γίνονταν οι αναχαιτίσεις ή στο έδαφος από τους βαλλιστικούς πυραύλους που διαπέρασαν την αεράμυνα. 

Η μία μετά την άλλη, οι χώρες της Μέσης Ανατολής έκλειναν τον εναέριο χώρο τους, με δεκάδες πτήσεις να αλλάζουν πορεία και χιλιάδες πολίτες να εγκλωβίζονται στα αεροδρόμια. Οπως και τον περασμένο Απρίλιο, στην αντιμετώπιση της επίθεσης συμμετείχαν αμερικανικά πολεμικά πλοία ArleighBurke, ενώ αμερικανικά στρατιωτικά μέσα συνέβαλαν, σύμφωνα με πληροφορίες, στην έγκαιρη προειδοποίηση και τη στοχοποίηση των ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων. 

Το απόκοσμο θέαμα διήρκεσε περίπου 30 λεπτά. Στο διάστημα αυτό, έφταναν δεκάδες αναφορές είτε για απευθείας πλήγματα στο κεντρικό και το νότιο Ισραήλ ή για θραύσματα που σκορπίζονταν σε αποστάσεις δεκάδων χιλιομέτρων. Παράλληλα με την ιρανική επίθεση, η Χεζμπολάχ εξαπέλυε ομοβροντία ρουκετών στον Βορρά. Αμέσως μετά τη λήξη του συναγερμού, ο στρατός κάλεσε τους πολίτες να απόσχουν από τη δημοσίευση πληροφοριών σχετικά με τις περιοχές και τις εγκαταστάσεις που χτυπήθηκαν, ώστε να μη χρησιμοποιηθούν για τη διόρθωση των στοιχείων στοχοθεσίας που διαθέτει το Ιράν. 

Η απάντηση 

Πριν ακόμη εκδηλωθεί η επίθεση, αξιωματούχοι του ισραηλινού στρατού προειδοποιούσαν το Ιράν για σκληρά αντίποινα. Οπως έλεγαν χαρακτηριστικά, «η απάντηση που θα δοθεί θα είναι πιο σκληρή από την επίθεση» αφήνοντας στο τραπέζι όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και τη στοχοποίηση των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν.

Αλλωστε, ο εκπρόσωπος των IDF, Ντανιέλ Χαγκάρι, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του κύματος επιθέσεων της Τεχεράνης τόνισε ότι η αεροπορία θα εξαπολύσει επιδρομές «σε όλη τη Μέση Ανατολή» και πως το Ισραήλ θα επιλέξει τον τρόπο και τον χρόνο που θα δώσει την απάντησή του. 

Σε μία πρώτη αντίδραση, κατά τη διάρκεια της νύχτας, η αεροπορία εξαπέλυσε νέες επιδρομές στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, ενώ ο στρατός ανακοίνωσε τη διεύρυνση των χερσαίων επιχειρήσεων στον Λίβανο. Μετά την ολοκλήρωση του συμβουλίου ασφαλείας που έλαβε χώρα σε υπόγειο καταφύγιο στην Ιερουσαλήμ, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου προειδοποίησε την Τεχεράνη πως «έκανε ένα μεγάλο λάθος και θα το πληρώσει». 

Αν και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τα ισραηλινά αντίποινα, είναι σαφές πως το Τελ Αβίβ θα επιδιώξει να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ισχύος, ακόμη και αν ανοίξει για τα καλά, ένα ακόμη, το έβδομο, μέτωπο του πολέμου. Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο ισραηλινά μαχητικά, χωρίς να χρειαστεί να μπουν στον εναέριο χώρο της Τεχεράνης, εξουδετέρωσαν τις αντιαεροπορικές συστοιχίες που προστατεύουν το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT