Axios: Το Ισραήλ εξετάζει αντίποινα με πλήγμα στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν

Axios: Το Ισραήλ εξετάζει αντίποινα με πλήγμα στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν

Το Ισραήλ θα εξαπολύσει «σημαντικά αντίποινα» στην πυραυλική επίθεση του Ιράν εντός ημερών, σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους που επικαλείται ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ισραήλ θα εξαπολύσει «σημαντικά αντίποινα» στην πυραυλική επίθεση του Ιράν χθες, Τρίτη, εντός ημερών στοχεύοντας εγκαταστάσεις παραγωγής πετρελαίου της Τεχεράνης και άλλες στρατηγικές τοποθεσίες, ανέφερε σήμερα, Τετάρτη, ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios επικαλούμενος Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Το Ισραήλ και το Ιράν δεν ήταν ποτέ πιο κοντά στο να ανοίξουν νέο και πιο επικίνδυνο μέτωπο στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Το Ιράν απείλησε ότι αν το Ισραήλ απαντήσει με βία στους σχεδόν 200 πυραύλους που εκτόξευσε χθες, Τρίτη, θα επιτεθεί ξανά.

Αν συμβεί αυτό, Ισραηλινοί αξιωματούχοι λένε ότι όλες οι επιλογές θα είναι στο τραπέζι
– συμπεριλαμβανομένων των χτυπημάτων στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

«Εχουμε ένα μεγάλο ερώτημα για το πώς θα απαντήσουν οι Ιρανοί σε επίθεση, αλλά λαμβάνουμε υπόψη μας την πιθανότητα να τα δώσουν όλα, κάτι που θα είναι εντελώς διαφορετικό παιχνίδι», δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος, τον οποίο επικαλείται ο αμερικανικός ιστότοπος.

Προστίθεται, δε, ότι «πολλοί Ισραηλινοί αξιωματούχοι επισημαίνουν τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν ως πιθανό στόχο, ενώ κάποιοι προσθέτουν ότι «οι στοχευμένες δολοφονίες και η εξουδετέρωση των συστημάτων αεράμυνας του Ιράν είναι επίσης πιθανές» ενέργειες.

Η ισραηλινή απάντηση θα μπορούσε να περιλαμβάνει αεροπορικές επιδρομές από μαχητικά αεροσκάφη καθώς και μυστικές επιχειρήσεις παρόμοιες με εκείνην που σκότωσε τον ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη πριν από δύο μήνες, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.

Πιο «σκληρά» αντίποινα

Η επίθεση του Ιράν με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Ισραήλ τον Απρίλιο απαντήθηκε με πολύ περιορισμένο ισραηλινό χτύπημα εναντίον μιας αντιαεροπορικής πυροβολαρχίας S-300 στο Ιράν και έτσι τερματίστηκε εκείνος κύκλος ανταλλαγής άμεσων επιθέσεων.

Αυτή τη φορά τα ισραηλινά αντίποινα θα είναι «πιο σκληρά», δήλωσαν οι ίδιοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Axios: Το Ισραήλ εξετάζει αντίποινα με πλήγμα στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν-1
Το αντιπυραυλικό σύστημα Iron Dome του Ισραήλ αναχαιτίζει ρουκέτες μετά την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν (1 Οκτωβρίου 2024, REUTERS/Amir Cohen).

Σημειώνεται ότι το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας συνεδρίασε χθες σε υπόγειο κυβερνητικό καταφύγιο μέσα σε βουνό κοντά στην Ιερουσαλήμ.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε καθώς το πρώτο κύμα ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων κατευθυνόταν προς το Ισραήλ.

Πολλοί από τους ιρανικούς πυραύλους αναχαιτίστηκαν από τα ισραηλινά και τα αμερικανικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας. Οσοι δεν αναχαιτίστηκαν έπληξαν κυρίως ανοιχτές περιοχές κοντά σε αεροπορική βάση στο νότιο Ισραήλ, το αρχηγείο της Μοσάντ και βάση στρατιωτικών πληροφοριών βόρεια του Τελ Αβίβ.

Ισραηλινός αξιωματούχος της άμυνας δήλωσε στο Axios ότι δεκάδες ιρανικοί πύραυλοι εκτοξεύτηκαν εναντίον της έδρας της Μοσάντ, αλλά κανένας δεν έπληξε το εσωτερικό του συγκροτήματος.

Στην κορυφή της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου έδωσε σήμα για την επόμενη κίνηση του Ισραήλ.

«Το Ιράν έκανε μεγάλο λάθος απόψε και θα το πληρώσει», δήλωσε ο Νετανιάχου σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του.

«Το καθεστώς στο Ιράν δεν καταλαβαίνει την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας και την αποφασιστικότητά μας να ανταποδώσουμε στους εχθρούς μας. Θα το καταλάβουν. Θα επιμείνουμε στον κανόνα που θεσπίσαμε: θα επιτεθούμε σε όποιον μας επιτεθεί», συνέχισε ο Νετανιάχου.

Δύο Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου έληξε έπειτα από αρκετές ώρες με την κατανόηση ότι θα υπάρξει ισραηλινή στρατιωτική απάντηση, αλλά χωρίς σαφή απόφαση για το ποια θα είναι αυτή η απάντηση.

Διαβουλεύσεις με τις ΗΠΑ

Ενας από τους λόγους για τους οποίους δεν ελήφθη απόφαση στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ήταν επειδή οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι θέλουν να διαβουλευτούν με την κυβέρνηση Μπάιντεν των ΗΠΑ.

Axios: Το Ισραήλ εξετάζει αντίποινα με πλήγμα στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν-2
Φωτογραφία αρχείου από Shutterstock.

Το Ισραήλ πρόκειται να απαντήσει μόνο του, ωστόσο θέλει να συντονίσει τα σχέδιά του με τις ΗΠΑ λόγω των στρατηγικών επιπτώσεων που θα έχουν οι κινήσεις του. Νέα ιρανική επίθεση ως απάντηση σε ισραηλινά αντίποινα θα απαιτούσε αμυντική συνεργασία με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, περισσότερα πυρομαχικά για την ισραηλινή πολεμική αεροπορία και ενδεχομένως άλλα είδη επιχειρησιακής υποστήριξης από την Ουάσιγκτον, δήλωσε ο Ισραηλινός αξιωματούχος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε χθες, Τρίτη, ότι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ συζητούν την απάντηση στην ιρανική επίθεση και «μένει να δούμε» ποιο θα είναι το αποτέλεσμα.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι στις συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης Μπάιντεν και της ισραηλινής κυβέρνησης χθες οι ΗΠΑ κατέστησαν σαφές ότι υποστηρίζουν μια ισραηλινή απάντηση, αλλά εκτιμούν ότι πρέπει να είναι μετρημένη.

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι θα μιλήσει με τον Νετανιάχου για την απάντηση στην ισραηλινή επίθεση. Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι το τηλεφώνημα θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί σήμερα, Τετάρτη, πριν από την εβραϊκή γιορτή του Ρος Ασανά.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT