Βραζιλία: Τεχνικό πρόβλημα στο αεροπλάνο του Λούλα – Εκανε κύκλους πάνω από το Μεξικό

Βραζιλία: Τεχνικό πρόβλημα στο αεροπλάνο του Λούλα – Εκανε κύκλους πάνω από το Μεξικό

Επέστρεψε και προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο από όπου είχε αναχωρήσει, ανακοίνωσαν οι βραζιλιάνικες αρχές

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αεροσκάφος του προέδρου της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα έκανε κύκλους για ώρες στους αιθέρες πάνω από τη μεξικανική πρωτεύουσα εξαιτίας «τεχνικού προβλήματος» που προέκυψε, προτού τελικά επιστρέψει και προσγειωθεί στο αεροδρόμιο από όπου είχε αναχωρήσει, ανακοίνωσαν οι βραζιλιάνικες αρχές.

Το αεροσκάφος απογειώθηκε χθες μετά το μεσημέρι (τοπική ώρα) από το ένα από τα δύο διεθνή αεροδρόμια της πρωτεύουσας του Μεξικού. Θα μετέφερε πίσω στη Βραζιλία τον πρόεδρο Λούλα, που ήταν παρών στην τελετή ορκωμοσίας της Μεξικανής νέας προέδρου, και τα άλλα μέλη της βραζιλιάνικης κυβερνητικής αντιπροσωπείας.

Η Κλαούδια Σεϊνμπάουμ έγινε νωρίτερα χθες το πρωί (τοπική ώρα) η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε την προεδρία του Μεξικού.

Το πλήρωμα του βραζιλιάνικου αεροσκάφους διαπίστωσε πως υπήρχε πρόβλημα κι «εφάρμοσε επιτυχώς διαδικασίες ασφαλείας για να το επιλύσει», γνωστοποίησε στον Τύπο ο ταξίαρχος της βραζιλιάνικης πολεμικής αεροπορίας, Μαρσέλου Κάνιτς. Κατόπιν, κατευθύνθηκε πίσω στο αεροδρόμιο «Φελίπε Ανχελες», προκειμένου το πλήρωμα και οι επιβαίνοντες «να αλλάξουν αεροσκάφος και να επιστρέψουν στην Μπραζίλια», κατά την ίδια πηγή.

Ομως οι πιλότοι έπρεπε «να καταναλώσουν την απαραίτητη ποσότητα καύσιμου» προτού το αεροπλάνο μπορέσει να προσγειωθεί με ασφάλεια, εξήγησε ο ταξίαρχος Κάνιτς.

Η βραζιλιάνικη κυβέρνηση δημοσιοποίησε βίντεο στο οποίο ο αρχηγός του κράτους εικονίζεται καθώς αποβιβάζεται από το αεροπλάνο. «Ο πρόεδρος Λούλα και η αντιπροσωπεία προσγειώθηκαν με κάθε ασφάλεια έπειτα από το τεχνικό πρόβλημα στο αεροσκάφος», σημείωσε, χωρίς να εξηγήσει πόσο σοβαρό ήταν ή ποιο ακριβώς ήταν το «πρόβλημα» αυτό.

Το αεροσκάφος απογειώθηκε στις 14.19 (τοπική ώρα· 23.19 ώρα Ελλάδας) και προσγειώθηκε στις 19.17 (04.17), σύμφωνα με δεδομένα του εξειδικευμένου ιστότοπου FlightAware, που παρακολουθεί την αεροπορική κίνηση σε πραγματικό χρόνο.

Πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της πτήσης κάνοντας κύκλους σε ύψος 3.540 μέτρων, με ταχύτητα 467 χιλιομέτρων ανά ώρα.

Το δικινητήριο Airbus A319 υπηρετεί 20 χρόνια, είχε αγοραστεί κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Λούλα το 2004 κι είχε αποκτήσει τότε το χαϊδευτικό «Aerolula». Χρησιμοποιήθηκε επίσης από τους διαδόχους του στο κορυφαίο αξίωμα της χώρας (Τζίλμα ΧουσέφΜισέλ ΤέμερΖαΐχ Μπολσονάρου).

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕAFP και Reuters

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT