24ωρο κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή: Τα πέντε γεγονότα-κλειδιά

24ωρο κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή: Τα πέντε γεγονότα-κλειδιά

Τα γεγονότα-κλειδιά του τελευταίου 24ώρου που άλλαξαν τα δεδομένα στη Μέση Ανατολή

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κλιμάκωση που όλοι φοβούνταν, η οποία έπειτα από σχεδόν έναν χρόνο συγκρούσεων με τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ φέρνει το Ισραήλ αλλά και τους Δυτικούς συμμάχους του πιο κοντά από ποτέ σε άμεση σύγκρουση με το Ιράν, είναι γεγονός. Η ισραηλινή κυβέρνηση «ζυγίζει» πλέον μαζί με τις ΗΠΑ την απάντηση στο Ιράν.

Ακολουθούν τα γεγονότα-κλειδιά του τελευταίου 24ώρου που άλλαξαν ακόμα μία φορά τα δεδομένα στη Μέση Ανατολή.  

1. Χθες, Τρίτη, το Ισραήλ ξεκίνησε χερσαία εισβολή στον Λίβανο.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι τα στρατεύματα άρχισαν «περιορισμένες, τοπικές και στοχευμένες επιδρομές εναντίον τρομοκρατικών στόχων της Χεζμπολάχ» στον νότιο Λίβανο. Η Χεζμπολάχ ισχυρίστηκε νωρίς σήμερα, Τετάρτη, ότι απέκρουσε με επιτυχία ισραηλινή εισβολή πεζικού.

2. Αργότερα χθες το Ισραήλ προειδοποίησε για την πυραυλική επίθεση του Ιράν.

Αφού έλαβε αναφορές για «επικείμενη» ιρανική πυραυλική επίθεση, ο ισραηλινός στρατός προέτρεψε τους πολίτες να κατευθυνθούν σε «προστατευμένους χώρους αν ακουστούν σειρήνες».

3. Μαζικοί πυροβολισμοί στο Τελ Αβίβ.

Καθώς το Ισραήλ προετοιμαζόταν για την ιρανική επίθεση, ένοπλοι άνοιξαν πυρ σε δρόμο του Τελ Αβίβ, σκοτώνοντας τουλάχιστον επτά και τραυματίζοντας αρκετούς άλλους – η αστυνομία δήλωσε ότι οι δύο δράστες «εξουδετερώθηκαν». Ωστόσο ήταν η πιο αιματηρή μαζική επίθεση στη χώρα έπειτα από την 7η Οκτωβρίου. 

4. Στη συνέχεια, το Ιράν εξαπέλυσε μαζική πυραυλική επίθεση κατά του Ισραήλ.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε τους περισσότερους από τους 180 πυραύλους που εκτοξεύτηκαν εναντίον της χώρας – ένας Παλαιστίνιος στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια του μπαράζ, ενώ χτυπήθηκαν ένα σχολείο στο κεντρικό Ισραήλ και ένα εστιατόριο στο Τελ Αβίβ. Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ιράν «θα πληρώσει», ενώ ο Τζο Μπάιντεν επανέλαβε την υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ.

5. Τα πλήγματα στη Βηρυτό συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε αρκετές εντολές εκκένωσης κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς συνέχισε να στοχεύει τα νότια προάστια της πρωτεύουσας, προπύργιο της Χεζμπολάχ. Επιπλέον, έστειλε περισσότερα στρατεύματα στη χερσαία επιχείρηση στον Λίβανο.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT