Αντόνιο Γκουτέρες: «Ο φονικός κύκλος του οφθαλμόν αντί οφθαλμού στη Μέση Ανατολή πρέπει να σταματήσει»

Αντόνιο Γκουτέρες: «Ο φονικός κύκλος του οφθαλμόν αντί οφθαλμού στη Μέση Ανατολή πρέπει να σταματήσει»

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ καταδίκασε την ιρανική επίθεση στο Ισραήλ, σημειώνοντας ότι ο κύκλος της βίας πρέπει να κλείσει και πως ο χρόνος εξαντλείται

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκκληση σε δραματικούς τόνους να σταματήσουν οι πολεμικές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή έκανε κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ο γενικός γραμματέας, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος μίλησε για «φονικό κύκλο της οφθαλμόν αντί οφθαλμού βίας».

Αυτός ο κύκλος «πρέπει να κλείσει», είπε. «Ο χρόνος εξαντλείται».

Ο Αντόνιο Γκουτέρες, τον οποίο το Ισραήλ το πρωί της Τετάρτης χαρακτήρισε «persona non grata» (ανεπιθύμητο πρόσωπο), υποστηρίζοντας ότι «δεν καταδίκασε απερίφραστα» την ιρανική πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ, διότι στη δήλωσή του καταδίκασε «την κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή» και έκανε έκκληση για κατάπαυση πυρός, δήλωσε επίσης:

«Καταδικάζω, εκ νέου, σθεναρά, τη χθεσινή μαζική πυραυλική επίθεση από το Ιράν εναντίον του Ισραήλ».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκλήθηκε αφότου το Ισραήλ σκότωσε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ του Λιβάνου και ξεκίνησε χερσαία επιχείρηση εναντίον της φιλοϊρανικής οργάνωσης, ενώ ακολούθως η Τεχεράνη εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ. Οι εξελίξεις αυτές και το γεγονός ότι οι δύο πλευρές ανταλλάσσουν απειλές για νέες επιθέσεις και αντίποινα, έχουν εντείνει τους φόβους για πρόκληση ευρύτερου πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Το βράδυ της Τρίτης, με επιστολή προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, το Ιράν δικαιολόγησε την επίθεσή του εναντίον του Ισραήλ ως νόμιμη άμυνα βάσει του Αρθρου 51 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, επικαλούμενο «επιθετικές ενέργειες» από το Ισραήλ, μεταξύ άλλων παραβιάσεις της κυριαρχίας του Ιράν.

«Το Ιράν… σε πλήρη συμφωνία με την αρχή της διάκρισης βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, στοχοθέτησε μονάχα τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις ασφαλείας του καθεστώτος με τα αμυντικά πυραυλικά πλήγματά του», αναφέρεται στην επιστολή προς το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Εθνη, Ντάνι Ντάνονς, απέρριψε τον ισχυρισμό του Ιράν περί νόμιμης άμυνας και ανανέωσε τις απειλές για αντίποινα.

«Ηταν μια εσκεμμένη επίθεση εναντίον άμαχου πληθυσμού», είπε σε δημοσιογράφους. «Το Ισραήλ δεν θα παραμείνει σε επιφυλακή μπροστά σε μια τέτοια επιθετικότητα. Το Ισραήλ θα απαντήσει. Η απάντησή μας θα είναι αποφασιστική και ναι, θα είναι οδυνηρή, όμως σε αντίθεση με το Ιράν θα ενεργήσουμε σε πλήρη συμφωνία με το διεθνές δίκαιο», πρόσθεσε ο Ντάνι Ντάνονς.

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT