Ευρωκοινοβούλιο: Στις 4-12 Νοεμβρίου οι ακροάσεις των επιτρόπων

Ευρωκοινοβούλιο: Στις 4-12 Νοεμβρίου οι ακροάσεις των επιτρόπων

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας, που έχει ορισθεί να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού, θα βρεθεί ενώπιον της επιτροπής Μεταφορών, αλλά και της επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 4-12 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθούν τελικά οι ακροάσεις των ορισθέντων επιτρόπων σύμφωνα με απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την οποία γνωστοποίησε η πρόεδρος Ρομπέρτα Μέτσολα.

Η διεξαγωγή των κρίσιμων αυτών «εξετάσεων» των ορισθέντων από την πρόεδρο της Κομισιόν Επιτρόπων τον Νοέμβριο, σημαίνει ότι η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αναλάβει τελικά καθήκοντα την 1η Δεκεμβρίου και όχι έναν μήνα νωρίτερα, όπως επιδίωκε η πρόεδρός της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Εάν, μάλιστα, το Ευρωκοινοβούλιο απορρίψει στη διάρκεια της διαδικασίας των ακροάσεων πάνω από τρεις ορισθέντες επιτρόπους, ενδεχομένως υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση, καθώς απαιτείται από τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών να καταθέσουν νέες υποψηφιότητες.

«Με την εντολή που δόθηκε από τους Ευρωπαίους πολίτες, οι ευρωβουλευτές θα ρωτήσουν, θα αξιολογήσουν, θα ελέγξουν και θα ψηφίσουν. Αυτή είναι η ευρωπαϊκή δημοκρατία», τόνισε η Ρομπέρτα Μέτσολα σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα X.

Η μόνη ευρωομάδα, που πίεζε για να πραγματοποιηθούν οι ακροάσεις νωρίτερα και εντός Οκτωβρίου, ήταν η πολιτική «οικογένεια» της προέδρου της Κομισιόν, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, αλλά δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη στήριξη, καθώς οι ευρωβουλευτές ήθελαν να διασφαλίσουν ότι θα υπάρχει αρκετός χρόνος για να αξιολογήσουν τους ορισθέντες επιτρόπους, πριν από τη διεξαγωγή των ακροάσεων.

Σήμερα, εξάλλου, αποφασίστηκε ότι οι ακροάσεις θα διαρκούν έως τρεις ώρες η καθεμία. Η τελική προθεσμία για τις επιτροπές, προκειμένου να στείλουν τις γραπτές ερωτήσεις τους στους ορισθέντες επιτρόπους αποφασίστηκε για τις 10 Οκτωβρίου, ενώ οι σχετικές απαντήσεις θα πρέπει να δοθούν έως τις 22 Οκτωβρίου. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να παρουσιαστούν ενώπιον της επιτροπής νομικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου πριν από τις 18 Οκτωβρίου, που θα έχει έως τότε ολοκληρώσει τον σχετικό έλεγχο για «πιθανές συγκρούσεις οικονομικών συμφερόντων».

Στη διαδικασία ακροάσεων το 2019, για παράδειγμα, η εν λόγω επιτροπή εξέφρασε ανησυχίες για «πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων» αφού εξέτασε τις δηλώσεις οικονομικών συμφερόντων του Ούγγρου Λάζλο Τρότσανι, υποψήφιου επιτρόπου Δικαιοσύνης, και της Ρουμάνας Ροβάνα Πλουμπ, υποψήφιας επιτρόπου Μεταφορών.

Στο πλαίσιο της διαδικασίας των ακροάσεων, ο κάθε επίτροπος που έχει ορίσει η πρόεδρος της Κομισιόν θα παρουσιαστεί ενώπιον της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής (ή επιτροπών) ανάλογα με το χαρτοφυλάκιο, που τους προτείνεται.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας, που έχει ορισθεί να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού, θα βρεθεί ενώπιον της επιτροπής Μεταφορών (TRAN) αλλά και συγχρόνως της επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων (ENVI). Η ημερομηνία της ακρόασής του, όπως και των υπολοίπων ορισθέντων επιτρόπων θα ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία της ακρόασης, αφού ολοκληρωθεί, στη συνέχεια, τα μέλη των επιτροπών θα πρέπει να συμφωνήσουν με πλειοψηφία δύο τρίτων εάν συστήνουν τον διορισμό του εν λόγω υποψηφίου, ενώ δεν αποκλείεται να χρειαστεί να τεθούν διευκρινιστικές γραπτές ερωτήσεις ή να πραγματοποιηθεί δεύτερη ακρόαση.

Το 2019, για παράδειγμα, η Γαλλίδα Συλβί Γκουλάρ, υποψήφια επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, δεν κατάφερε να λάβει την υποστήριξη των ευρωβουλευτών.

Σε περίπτωση που και αυτή τη φορά η σύσταση των ευρωβουλευτών είναι αρνητική για κάποιον εκ των ορισθέντων επιτρόπων, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα πρέπει να προτείνει άλλο υποψήφιο, που θα πρέπει να έχει θετική σύσταση, προτού καταστεί εφικτή η προώθηση όλης της ομάδας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για έγκριση ή απόρριψη της νέας Κομισιόν.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT