ΗΠΑ: Η CIA αναζητεί «πληροφοριοδότες» από την Κίνα, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα

ΗΠΑ: Η CIA αναζητεί «πληροφοριοδότες» από την Κίνα, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα

Η αμερικανική μυστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι η προηγούμενη εκστρατεία στρατολόγησης πληροφοριοδοτών από τη Ρωσία ήταν επιτυχής. Ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οδηγίες ώστε οι ενδιαφερόμενοι να μπορέσουν να επικοινωνήσουν μαζί της

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ξεκίνησε η CIA, η οποία όπως αναφέρει επιθυμεί να στρατολογήσει πληροφοριοδότες στην Κίνα, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα. Οπως αναφέρει, η αντίστοιχη επιχείρησή της στη Ρωσία ήταν πολύ επιτυχής.

Εκπρόσωπος της CIA ανακοίνωσε ότι η αμερικανική μυστική υπηρεσία ανήρτησε «οδηγίες» στα κινεζικά, τα φαρσί και τα κορεατικά στους λογαριασμούς της στην πλατφόρμα Χ, στο Facebook, στο Instagram, στο Telegram, στο LinkedIn και στο DarkWeb, για το πώς μπορεί κανείς να έρθει σε επαφή μαζί της με ασφάλεια. Η CIA άρχισε να στρατολογεί Ρώσους το 2022, αναρτώντας κείμενα στα ρωσικά σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης. Το 2023 συνέχισε αυτό το πρόγραμμα, με βίντεο που περιείχαν πληροφορίες για το πώς θα μπορούσε κανείς να επικοινωνήσει μαζί της.

«Οι προσπάθειές μας σε αυτό το μέτωπο ήταν επιτυχείς στη Ρωσία και θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι σε άλλα αυταρχικά καθεστώτα γνωρίζουν ότι είμαστε έτοιμοι για δουλειά», είπε.

Το βίντεο στα κινεζικά που αναρτήθηκε στο YouTube περιέχει μόνο γραπτές οδηγίες και προτρέπει τους υποψηφίους να επικοινωνήσουν με τη CIA μέσω του επίσημου ιστότοπού της, χρησιμοποιώντας κρυπτογραφημένα δίκτυα VPN ή το δίκτυο TOR. «Η ασφάλεια και η ευημερία σας είναι η πρώτιστη έννοιά μας», αναφέρει.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να δώσουν το όνομά τους, την τοποθεσία όπου βρίσκονται και κάποιον τρόπο επαφής, ο οποίος να μη συνδέεται με την πραγματική ταυτότητά τους, καθώς και πληροφορίες που θα μπορούσαν να ενδιαφέρουν τη CIA. Ωστόσο, δεν υπάρχει κάποια εγγύηση ότι η Υπηρεσία θα τους απαντήσει ή ότι αυτό θα γίνει σύντομα.

Οι μυστικές υπηρεσίες επιθυμούν να κατέχουν διαρκώς πληροφορίες και καθώς η Κίνα διευρύνει τη συνεργασία της με τη Ρωσία και το Ιράν ενδιαφέρεται να βρει ανθρώπους που θα της παράσχουν αυτήν την υπηρεσία. Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες θεωρούν τη Ρωσία, την Κίνα, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα «σκληρούς στόχους», υπό την έννοια ότι είναι πολύ δύσκολο να διεισδύσει κανείς στις κυβερνήσεις τους και να πάρει πληροφορίες.

Η Βόρεια Κορέα επίσης έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τις ΗΠΑ, καθώς έχει εν εξελίξει πυρηνικό πρόγραμμα, ενώ φέρεται να εφοδιάζει τη Ρωσία με όπλα, τα οποία χρησιμοποιεί στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το πρακτορείο Reuters ζήτησε από τις πρεσβείες της Ρωσίας και της Κίνας στην Ουάσιγκτον, αλλά και από την αποστολή του Ιράν στα Ηνωμένα Εθνη να σχολιάσουν τις ανακοινώσεις των ΗΠΑ, ωστόσο δεν υπήρξε ανταπόκριση.

Πηγή: Reuters

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT