Οι θάνατοι Ισραηλινών στρατιωτών στον Λίβανο εγείρουν ερωτήματα για τη στρατηγική Νετανιάχου

Οι θάνατοι Ισραηλινών στρατιωτών στον Λίβανο εγείρουν ερωτήματα για τη στρατηγική Νετανιάχου

Οσο το Ισραήλ κλίνει προς στρατιωτικές επιλογές, απορρίπτοντας πολιτικές ή διπλωματικές λύσεις, κινδυνεύει να εμπλακεί σε μεγαλύτερη εκστρατεία, επισημαίνουν αναλυτές

3' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οκτώ Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στον Λίβανο χθες, Τετάρτη. «Είναι τα πρώτα θύματα της χερσαίας εκστρατείας του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ και αποτελούν “σημάδι” για τον δυνητικά αιματηρό φόρο που θα μπορούσε να έχει μια τέτοια επίθεση», όπως επισημαίνεται σε ανάλυση της αμερικανικής Washington Post.

Οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις ανέφεραν ότι οι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε τρία διαφορετικά επεισόδια, ενώ ανακοινώθηκε ότι άλλοι επτά τραυματίστηκαν σοβαρά, χωρίς να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες. Η ανακοίνωση ήρθε λίγες ώρες αφότου ο στρατός γνωστοποίησε ότι συμμετείχε σε ανταλλαγές πυρών εντός λιβανέζικου εδάφους.

Εάν οι ισραηλινές απώλειες συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό στον Λίβανο, αναφέρουν οι ειδικοί, θα μπορούσαν να μεταβάλουν τόσο το βάθος όσο και το εύρος της επίθεσης, την οποία ανακοίνωσε νωρίς την Τρίτη ο ισραηλινός στρατός, αναφέροντας ως στόχο του την καταστροφή των υποδομών της Χεζμπολάχ κοντά στα σύνορα.

Στο Ισραήλ, οι θάνατοι ξυπνούν δύσκολες μνήμες από την εισβολή στον Λίβανο το 2006, όταν το πρώτο τανκ που είχε περάσει τότε τα σύνορα χτύπησε βόμβα στην άκρη του δρόμου με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τέσσερις στρατιώτες.

Το βάθος της εισβολής

«Ποιο θα είναι το βάθος της εισβολής; Δεν ξέρουμε», παραδέχθηκε ο Γιάακοβ Αμιντρορ, πρώην υποστράτηγος και σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ. «Θα αποφασιστεί ανάλογα με τα επιτεύγματα στο έδαφος», εξήγησε ο ίδιος.

Ο ισραηλινός στρατός έχει περιγράψει τις χερσαίες επιχειρήσεις στον Λίβανο ως «περιορισμένες, τοπικές και στοχευμένες». Αλλά ο μεγάλος αριθμός των αρμάτων μάχης και τα χιλιάδες στρατεύματα που έχουν συγκεντρωθεί τώρα στο βόρειο Ισραήλ δείχνουν ότι ίσως σχεδιάζεται πολύ μεγαλύτερη επιδρομή από εκείνην που έχει περιγράψει η κυβέρνηση της χώρας.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου έχει δώσει ελάχιστες πληροφορίες όσον αφορά το σχέδιο της χερσαίας εκστρατείας στον Λίβανο, με εξαίρεση την υπόσχεση ότι θα συνεχίσει να χτυπά τη Χεζμπολάχ με «πλήρη δύναμη» έως ότου καταστεί δυνατό για τους περισσότερους από 60.000 κατοίκους που έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους σε οικισμούς κοντά στα βόρεια σύνορα της χώρας να επιστρέψουν.

Αλλαγή δυναμικής

Οι θάνατοι Ισραηλινών στρατιωτών στον Λίβανο εγείρουν ερωτήματα για τη στρατηγική Νετανιάχου-1
Λιβανέζικες σημαίες ανάμεσα σε συντρίμμια σε σημείο ισραηλινής επίθεσης στην κεντρική Βηρυτό (Λίβανος, 3 Οκτωβρίου 2024, REUTERS/Emilie Madi).

Η Χεζμπολάχ άρχισε να εκτοξεύει ρουκέτες προς το βόρειο Ισραήλ τον περασμένο Οκτώβριο, μία ημέρα μετά την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ.

Εκτοτε, το Ισραήλ έχει ξεκινήσει σαρωτικές επιθέσεις κατά οργανώσεων που υποστηρίζονται από το Ιράν στα σύνορά του και πέρα ​​από αυτά, σε μία προσπάθεια να αλλάξει τη δυναμική της περιφερειακής ισχύος.

Καθώς ο Νετανιάχου σταθμίζει τις μελλοντικές κινήσεις του, από τη μία, θα πρέπει να ανταποκριθεί στις εσωτερικές παραινέσεις για αποφασιστική στρατιωτική δράση στον Λίβανο και, από την άλλη, να αντιμετωπίσει ανησυχίες ότι τα ισραηλινά στρατεύματα θα μπορούσαν να «κολλήσουν» και να «βαλτώσουν» στις μάχες.

Τα ακροδεξιά «γεράκια», κάποια εκ των οποίων κυβερνητικοί του εταίροι, έχουν ζητήσει τη δημιουργία μόνιμης «ζώνης προστασίας» στο λιβανέζικο έδαφος. Την ίδια στιγμή, οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλοι σύμμαχοι προσπάθησαν να αποτρέψουν το Ισραήλ από πόλεμο μεγάλης κλίμακας, εν μέσω φόβων για περιφερειακή διάχυση και επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Στον Λίβανο, ο ισραηλινός στρατός έχει ήδη πραγματοποιήσει περισσότερες από 3.600 αεροπορικές επιδρομές και έχει εκτοπίσει έως και 1 εκατομμύριο ανθρώπους, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη Μίρι Εϊζίν, πρώην ανώτερη αξιωματικό πληροφοριών στον ισραηλινό στρατό που έχει ενημερωθεί για τις συζητήσεις για την ασφάλεια, ο στρατός γνωρίζει ότι θα μπορούσε να κολλήσει πολεμώντας στον νότιο Λίβανο απέναντι σε μαχητές της Χεζμπολάχ «που είναι ντόπιοι και γνωρίζουν πού μπορούν να κρυφτούν».

Η εισβολή του 1982

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ εισβάλλει στον Λίβανο. Το 1982, ξεκίνησε πολεμική εκστρατεία φθάνοντας στην πρωτεύουσα της χώρας, Βηρυτό. Τρία χρόνια αργότερα αποσύρθηκε σε ευρύτερη «ζώνη ασφαλείας» κατά μήκος των συνόρων, που κάλυπτε περίπου το 10% της επικράτειας του Λιβάνου.

Ωστόσο, σήμερα, δεν συμμερίζονται όλοι στο Ισραήλ την άποψη ότι ο ισραηλινός στρατός πρέπει να καταλάβει την «ουδέτερη ζώνη» για να τη διατηρήσει.

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επιβληθεί από «πολύ αυστηρή ισραηλινή πολιτική» που θα στόχευε οποιονδήποτε εισέρχεται στην καθορισμένη περιοχή, δήλωσε ο Εφραίμ Σνεχ, πρώην υπουργός Αμυνας του Ισραήλ και διοικητής των ισραηλινών δυνάμεων στη «ζώνη ασφαλείας» στον νότιο Λίβανο στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Ιδανικά, μία αποτελεσματική λιβανέζικη ή διεθνής δύναμη θα αναπτυσσόταν στο έδαφος για να εμποδίσει τη Χεζμπολάχ να ανακτήσει τις στρατιωτικές της δυνατότητες, ανέφερε ο Σνεχ.

Ωστόσο, όσο το Ισραήλ κλίνει προς στρατιωτικές επιλογές, απορρίπτοντας πολιτικές ή διπλωματικές λύσεις, κινδυνεύει να εμπλακεί σε μεγαλύτερη εκστρατεία, τονίζει στην WP ο Μάικλ Χόροβιτς, επικεφαλής πληροφοριών στην εταιρεία συμβούλων κινδύνου Le Beck.

«Τελικά, ό,τι και να κάνει το Ισραήλ στρατιωτικά, θα χρειαστεί διπλωματική λύση εάν θέλει να αποφύγει να κολλήσει στον Λίβανο», τόνισε ο ίδιος.

Πηγή: WP

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT