Ταϊβάν: Απέλαση δύο Κινέζων που επιτέθηκαν σε διαδηλωτές υπέρ του Χονγκ Κονγκ

Ταϊβάν: Απέλαση δύο Κινέζων που επιτέθηκαν σε διαδηλωτές υπέρ του Χονγκ Κονγκ

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση της Ταϊβάν ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη, ότι δύο Κινέζοι υπήκοοι απελάθηκαν αφού παρενόχλησαν διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε από εξόριστους του Χονγκ Κονγκ στην Ταϊπέι, προχθές Τρίτη, κατά την εθνική εορτή της Κίνας.

Η δημοκρατικά κυβερνώμενη Ταϊβάν, την οποία το Πεκίνο θεωρεί δικό του έδαφος, φιλοξενεί μια μεγάλη κοινότητα από το Χονγκ Κονγκ που εγκατέλειψε την πρώην βρετανική αποικία μετά την επιβολή σκληρών νόμων για την εθνική ασφάλεια, ύστερα από ευρείας κλίμακας αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Η ομάδα Outlanders του Χονγκ Κονγκ είπε ότι την 1η Οκτωβρίου, την επέτειο της σύστασης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας το 1949, είχαν κανονίσει μια μικρή διαμαρτυρία στη μοντέρνα εμπορική περιοχή Σιμέν στο κέντρο της Ταϊπέι, όταν παρενοχλήθηκαν φραστικά και ωθήθηκαν από μια ομάδα Κινέζων.

Στη συνέχεια επενέβη η αστυνομία, πρόσθεσε η ομάδα.

Το κρατικό συμβούλιο της Ταϊβάν αρμόδιο για τις σχέσεις με την Κίνα δήλωσε ότι οι δύο Κινέζοι πολίτες που ενεπλάκησαν στο περιστατικό, οι οποίοι επρόκειτο να βρεθούν στην Ταϊβάν για να επισκεφτούν συγγενείς, απελάθηκαν αφού τους ανακλήθηκαν οι άδειες εισόδου τους.

«Η κυβέρνηση θα λάβει άμεσα και αυστηρά μέτρα κατά οποιουδήποτε Κινέζου έρχεται στην Ταϊβάν και εμπλέκεται σε παράνομη ή παράτυπη συμπεριφορά που θέτει σε κίνδυνο την εθνική μας ασφάλεια και την κοινωνική μας σταθερότητα», ανέφερε σε ανακοίνωση η Ταϊπέι.

Οι τοπικές αρχές δεν θεωρούν ότι επρόκειτο για ενορχηστρωμένη επίθεση, αλλά για αυθόρμητη αντίδραση Κινέζων που έχουν αποπροσανατολιστεί από την εκπαίδευσή τους στην Κίνα.

Το Γραφείο Υποθέσεων Ταϊβάν της Κίνας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του πρακτορείου Reuters για σχολιασμό. Η Κίνα βρίσκεται εν μέσω μιας ολόκληρης εβδομάδας εθνικής αργίας.

Υπήρξαν παρόμοια περιστατικά στην Ταϊβάν στο παρελθόν: Η τραγουδίστρια και ακτιβίστρια Ντενίζ Χο από το Χονγκ Κονγκ δέχτηκε επίθεση το 2019 από έναν μασκοφόρο που της πέταξε κόκκινη μπογιά σε συγκέντρωση στην Ταϊβάν, που πραγματοποιήθηκε για την υποστήριξη των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ.

Πηγή: Reuters, Taiwan News

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT