Ο πρεσβευτής του Λιβάνου στη Βρετανία επανέλαβε ότι η Χεζμπολάχ είχε αποδεχθεί σχέδιο εκεχειρίας

Ο πρεσβευτής του Λιβάνου στη Βρετανία επανέλαβε ότι η Χεζμπολάχ είχε αποδεχθεί σχέδιο εκεχειρίας

Η ηγεσία της Χεζμπολάχ είχε αποδεχθεί πρόταση για κατάπαυση του πυρός 21 ημερών, λίγο πριν «οι θερμοκέφαλοι» του Ισραήλ ανατινάξουν τη διπλωματική οδό προς την ειρήνη, όπως ισχυρίζεται.

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρεσβευτής του Λιβάνου στον Λονδίνο, Ραμί Μορτάντα, επανέλαβε σήμερα, Πέμπτη, ότι η ηγεσία της Χεζμπολάχ είχε αποδεχθεί πρόταση για κατάπαυση του πυρός 21 ημερών, λίγο πριν οι «θερμοκέφαλοι» του Ισραήλ ανατινάξουν τη διπλωματική οδό προς την ειρήνη. Τα σχόλιά του επιβεβαιώνουν προηγούμενο ισχυρισμό του υπουργού Εξωτερικών του Λιβάνου, Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ.

Ο Μορτάντα, μιλώντας στο BBC, ανέφερε ότι η Χεζμπολάχ ήρθε στο τραπέζι, εξηγώντας ότι αφού 15 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Ε.Ε. και των χωρών της Μέσης Ανατολής, απηύθυναν έκκληση κατάπαυσης του πυρός, «η Χεζμπολάχ… προσυπέγραψε αυτή την κοινή δήλωση, καλώντας για 21 ημέρες κατάπαυση του πυρός και άμεση έναρξη προσπαθειών για την αναζήτηση διπλωματικής λύσης, στο πλαίσιο του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Αλλά [ο Μπέντζαμιν] Νετανιάχου» –συνέχισε– «τη στιγμή που έφτασε στη Νέα Υόρκη, τα κατέστρεψε όλα και έκανε την εκπληκτική ομιλία εκφοβισμού στον ΟΗΕ. Ημαστε σε καλό δρόμο προσπαθώντας να συζητήσουμε διπλωματική εναλλακτική στην άβυσσο, αλλά οι θερμόαιμοι στο Ισραήλ επέλεξαν διαφορετικό δρόμο», ανέφερε ο Μορτάντα.

Ηταν γνωστό ότι το Ισραήλ δολοφόνησε τον Νασράλα λίγο μετά την κοινή δήλωση που ζητούσε κατάπαυση του πυρός, αλλά ο ισχυρισμός ότι η ηγεσία της Χεζμπολάχ είχε έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και πράγματι υποστήριξε την εκεχειρία δεν είχε γίνει με σαφήνεια στο παρελθόν. 

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου, μιλώντας στο CNN, είπε ότι ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα είχε συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός λίγο πριν από τη δολοφονία του, σημειώνοντας ότι ο πρόεδρος του λιβανέζικου Κοινοβουλίου, Ναμπίχ Μπέρι, είχε διαβουλεύσεις με τη Χεζμπολάχ, εξασφάλισε τη συμφωνία της και στη συνέχεια μεταδόθηκε η είδηση προς τις ΗΠΑ και τους Γάλλους.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT