Ευρωβαρόμετρο: Η ακρίβεια κύρια ανησυχία Ευρωπαίων και Ελλήνων πολιτών

Ευρωβαρόμετρο: Η ακρίβεια κύρια ανησυχία Ευρωπαίων και Ελλήνων πολιτών

Η αύξηση του κόστους ζωής, η τρέχουσα οικονομική κατάσταση, αλλά και οι διεθνείς εξελίξεις αποτέλεσαν τις βασικές παραμέτρους για την ψήφο των Ευρωπαίων πολιτών στις πρόσφατες ευρωεκλογές

4' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αύξηση του κόστους ζωής, η τρέχουσα οικονομική κατάσταση, αλλά και οι διεθνείς εξελίξεις αποτέλεσαν τις βασικές παραμέτρους για την ψήφο των Ευρωπαίων πολιτών στις πρόσφατες ευρωεκλογές του Ιουνίου, με τα ποσοστά για τα δύο πρώτα ζητήματα να είναι αρκετά υψηλά ανάμεσα στους Ελληνες ψηφοφόρους, σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, που δημοσίευσε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Συγκεκριμένα, η αύξηση των τιμών και του κόστους ζωής, καθώς και η οικονομική κατάστασή τους αποτέλεσε βασική παράμετρο στην απόφαση των Ελλήνων πολιτών κατά 70% και 69%, αντίστοιχα, ενώ πανευρωπαϊκά τα ποσοστά άγγιξαν το 42% και 41%.

Στην Ελλάδα, παράλληλα, στην τρίτη θέση των θεμάτων που παρότρυναν τους πολίτες να ψηφίσουν (με ποσοστό 40%) βρίσκεται η κοινωνική προστασία, η πρόνοια και η πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, ενώ τη διεθνή κατάσταση ανέφερε 37% των ερωτηθέντων. To μεταναστευτικό αποτέλεσε ζήτημα για το 20% των Ελλήνων ψηφοφόρων (πανευρωπαϊκά, το 28%).

Στον αντίποδα, το ένα τρίτο των ψηφοφόρων πανευρωπαϊκά (34%) είπαν ότι η διεθνής κατάσταση ήταν ένα θέμα που τους ώθησε να πάνε στην κάλπη, ενώ παρόμοιο ποσοστό ανέφερε ως κίνητρο την υπεράσπιση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου (32%).

Υψηλή συμμετοχή στις ευρωεκλογές

Στο μεταξύ, η εμπιστοσύνη στην ευρωπαϊκή κοινοβουλευτική δημοκρατία είναι ιδιαίτερα υψηλή στο ξεκίνημα της 10ης κοινοβουλευτικής περιόδου, καθώς το 42% των πολιτών έχουν θετική εικόνα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – ποσοστό που είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί ποτέ για αυτόν τον δείκτη.

Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα είναι 34%, που παραμένει σταθερό σε σχέση με την τελευταία μέτρηση.

Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι πολίτες επιβεβαίωσαν τη στήριξή τους για τη δημοκρατία της Ε.Ε. στις ευρωπαϊκές εκλογές του περασμένου Ιουνίου.

Η προσέλευση ήταν 50,74%, η υψηλότερη τα τελευταία 30 χρόνια και παρόμοια με αυτήν του 2019. Μεγαλύτερη μερίδα ψηφοφόρων συμμετείχε σε 16 από τις 27 χώρες, σε σύγκριση με τις εκλογές του 2019.

Το γεγονός ότι η ψήφος είναι σημαντική επιβεβαιώνεται επίσης από 56% των συμμετεχόντων στην έρευνα, οι οποίοι συμφωνούν ότι η φωνή τους μετράει στην Ε.Ε., καταγράφοντας αύξηση κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με την έρευνα του Φεβρουαρίου/Μαρτίου 2024 (48%). Ωστόσο, στην Ελλάδα καταγράφεται ακόμα χαμηλό ποσοστό (26%).

Από την ανάλυση αυτής της μετεκλογικής έρευνας προκύπτει περαιτέρω ότι η συμμετοχή στις ευρωπαϊκές εκλογές γίνεται συνήθεια για πολλούς πολίτες. Οταν ρωτήθηκαν γιατί ψήφισαν, 46% των ψηφοφόρων δήλωσαν ότι το κάνουν πάντα, ενώ 42% ότι είναι καθήκον τους ως πολιτών και 20% ότι θέλουν να υποστηρίξουν το πολιτικό κόμμα στο οποίο αισθάνονται πιο κοντά.

Παρόμοια αποτελέσματα καταγράφηκαν και στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα, 50% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι ψηφίζουν πάντα, 46% ότι είναι καθήκον τους ως πολιτών, ενώ 29% ψήφισαν για να στηρίξουν το πολιτικό κόμμα που νιώθουν ότι τους εκφράζει.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η απόφαση των πολιτών σχετικά με το ποιον θα ψηφίσουν στις ευρωπαϊκές εκλογές του 2024 βασίστηκε κυρίως στο πόσο κοντά ήταν οι προτάσεις κάθε κόμματος στις ιδέες και τις αξίες τους: οι προτάσεις ενός συγκεκριμένου κόμματος για ευρωπαϊκά θέματα ήταν ο συχνότερος λόγος για να επιλεγούν από τους ψηφοφόρους, με ποσοστό 47% (+4 ποσοστιαίες μονάδες από το 2019). Στην Ελλάδα ωστόσο, την απάντηση αυτή έδωσε χαμηλότερο ποσοστό (39%), με 52% των ερωτηθέντων να δηλώνουν ότι ψήφισαν το κόμμα που ψηφίζουν συνήθως.

Θετική συνολικά εικόνα για Ε.Ε.

Παρά τις οικονομικές δυσκολίες, η στήριξη προς την Ε.Ε. παραμένει ιδιαιτέρως υψηλή, με το 65% των Ευρωπαίων πολιτών να εξακολουθούν να έχουν θετική εντύπωση.

Η ένταξη στην Ε.Ε. αντιμετωπίζεται επίσης ευνοϊκά, καθώς επτά στους δέκα Ευρωπαίους πιστεύουν ότι η χώρα τους έχει ωφεληθεί από το γεγονός ότι είναι μέλος της Ε.Ε., ποσοστό που έχει παραμείνει σταθερό τα τελευταία χρόνια. Στην Ελλάδα και την Κύπρο τα ποσοστά είναι επίσης υψηλά – 65% και 68% αντιστοίχως.

Στην Ε.Ε συνολικά υπάρχουν τέσσερις βασικοί λόγοι για τους οποίους οι πολίτες θεωρούν ωφέλιμη τη συμμετοχή της χώρας τους στην Ε.Ε.: αυξημένη συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών (36%), προστασία της ειρήνης και ενίσχυση της ασφάλειας (32%), συμβολή της Ε.Ε. στην οικονομική ανάπτυξη (28%) και δημιουργία νέων ευκαιριών εργασίας (24%).

Στην Ελλάδα, η προστασία της ειρήνης και η ενίσχυση της ασφάλειας βρίσκεται στην πρώτη θέση (45%), η βελτίωση της συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες της Ε.Ε. στη δεύτερη (36%) και ακολουθούν το γεγονός ότι η Ε.Ε. δυναμώνει τη φωνή του ελληνικού λαού στον κόσμο (31%) και η βελτίωση της συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και στις χώρες εκτός Ε.Ε. (24%).

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, τόνισε ότι «τον περασμένο Ιούνιο, οι πολίτες σε όλη την Ευρώπη φρόντισαν να ακουστεί η φωνή τους, καθώς είδαμε την υψηλότερη προσέλευση στις κάλπες για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τα τελευταία 30 χρόνια. Μας έδωσαν εντολή να δράσουμε, να δώσουμε απαντήσεις και λύσεις, να κάνουμε τη διαφορά στην καθημερινότητά τους. Θα το κάνουμε. Τις προσεχείς εβδομάδες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξετάζει ενδελεχώς τη σύσταση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα αντιμετωπίσει τα ζητήματα που αποτελούν προτεραιότητα για τους πολίτες: το κόστος ζωής, η κατάσταση της οικονομίας μας, η δημοκρατία, το κράτος δικαίου, η μετανάστευση και η ασφάλεια. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συνεχίσει να εργάζεται για να ακούγεται η φωνή των πολιτών στην Ε.Ε.»

Η μετεκλογική έρευνα του Ευρωβαρόμετρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία ερευνών Verian (πρώην Kantar Public) μεταξύ 13 Ιουνίου και 8 Ιουλίου 2024 και στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ. Η έρευνα διεξήχθη διά ζώσης, ενώ συνεντεύξεις μέσω βίντεο (CAVI) χρησιμοποιήθηκαν επιπλέον στην Τσεχία, τη Δανία, τη Φινλανδία και τη Μάλτα. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 26.349 συνεντεύξεις, 1.001 εκ των οποίων στην Ελλάδα.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την έρευνα στα ελληνικά

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT