Η πυραυλική επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ έθεσε την Αγκυρα σε κατάσταση επιφυλακής. Καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν ενημερωνόταν συνεχώς για τις επιθέσεις, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας παρακολουθούσε την πορεία των πυραύλων με δεδομένα από τη μονάδα ραντάρ του ΝΑΤΟ στο Κιούρετζικ, ενώ τα αεροσκάφη AWACS επιτηρούσαν τον εναέριο χώρο.
Το κατεπείγον τηλεφώνημα
Οι υπερηχητικοί βαλλιστικοί πύραυλοι που εκτόξευσε το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν εναντίον του Ισραήλ κινητοποίησαν την Αγκυρα. Οπως έγινε γνωστό, ο Τ. Ερντογάν, ενώ ήταν σε συνάντηση με τον Φινλανδό πρόεδρο Αλεξάντερ Σταμπ, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία, ενημερωνόταν λεπτό προς λεπτό για την επίθεση. Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Μετίν Γκιουράκ πληροφορήθηκε για την επίθεση ενώ βρισκόταν σε δεξίωση για την έναρξη των εργασιών της τουρκικής εθνοσυνέλευσης.
Μετά το τηλεφώνημα, ο Μετίν Γκιουράκ, μαζί με τον στρατηγό Σελτζούκ Μπαϊρακτάρογλου, διοικητή των χερσαίων δυνάμεων, τον πτέραρχο Ζιγιά Καντίογλου, διοικητή των αεροπορικών δυνάμεων και τον ναύαρχο Ερτζουμέντ Τατλίογλου, διοικητή των ναυτικών δυνάμεων, αποχώρησαν από την αίθουσα και μετέβησαν στο αρχηγείο του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Εκεί παρακολούθησαν την εξέλιξη της ιρανικής επίθεσης.
Απογειώθηκαν τα AWACS
Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, τα AWACS, αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου, απογειώθηκαν άμεσα και πραγματοποίησαν ελέγχους στον τουρκικό εναέριο χώρο. Η πολεμική αεροπορία διαθέτει τέσσερα αεροσκάφη AWACS στο δυναμικό της. Είναι εξοπλισμένα με ραντάρ αποστολής, σύστημα αναγνώρισης φίλου/εχθρού, συστήματα ραδιοεπικοινωνίας και data link. Τα AWACS αποτελούν τα «μάτια» της Τουρκίας στον αέρα και σαρώνουν την περιοχή με ηλεκτρονικά μάτια. Εάν τα τέσσερα αεροσκάφη, που ονομάζονται Βορράς, Νότος, Δύση και Ανατολή, πετάξουν ταυτόχρονα, ελέγχουν τον τουρκικό εναέριο χώρο, αλλά και 400 χιλιόμετρα πέραν των συνόρων.
Τα στοιχεία από τα ραντάρ του ΝΑΤΟ
Τα δεδομένα που ελήφθησαν από το ραντάρ του ΝΑΤΟ στο Κιούρετζικ της Μαλάτιας κατά τη διάρκεια του ιρανικού πλήγματος στο Ισραήλ εξετάστηκαν λεπτομερώς. Οι πληροφορίες κοινοποιούνται μόνο στους συμμάχους σύμφωνα με τις διαδικασίες του ΝΑΤΟ ενώ η βάση ραντάρ του Κιούρετζικ ελέγχεται από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Ιδρύθηκε το 2011 από το ΝΑΤΟ για να χρησιμοποιηθεί ως ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης κατά των επιθέσεων με βαλλιστικούς πυραύλους, και οι πληροφορίες που λαμβάνονται στη βάση δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν εκτός των 31 χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.