Γαλλία: «Σταματήστε να σκάβετε» – Ενα κυνήγι θησαυρού 31 ετών μόλις τελείωσε

Γαλλία: «Σταματήστε να σκάβετε» – Ενα κυνήγι θησαυρού 31 ετών μόλις τελείωσε

Σύμφωνα με τους κανόνες της αναζήτησης, όποιος έβρισκε το χάλκινο αντίγραφο είχε το δικαίωμα να το ανταλλάξει με το πρωτότυπο, η αξία του οποίου ισοδυναμεί σήμερα με σχεδόν 300.000 ευρώ

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο τέλος του οδηγείται ένα από τα μακροβιότερα «κυνήγια θησαυρού» στον κόσμο, για το αντίγραφο ενός αγαλματίδιου κουκουβάγιας που παρέμενε θαμμένο στη Γαλλία, για πάνω από 30 χρόνια.

Το πρωί της Πέμπτης, ανάρτηση στον επίσημο ιστότοπο που έχει δημιουργηθεί για το «κυνήγι της κουκουβάγιας», ανέφερε πως μια πιθανή λύση του μυστηρίου βρίσκεται υπό επαλήθευση. «Περισσότερα θα ανακοινωθούν το συντομότερο δυνατό», σημειώνεται.

Δύο ώρες αργότερα, μια δεύτερη ανάρτηση σημείωνε: «Μην συνεχίσετε να σκάβετε! Επιβεβαιώνουμε ότι το αντίγραφο της χρυσής κουκουβάγιας ξεθάφτηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας».

Το «κυνήγι της κουκουβάγιας» ξεκίνησε ο Γάλλος καλλιτέχνης Μισέλ Μπεκέρ, ο οποίος εικονογράφησε το βιβλίο «Στα ίχνη της χρυσής κουκουβάγιας», το οποίο εκδόθηκε το 1993. Ο ίδιος υποσχέθηκε το έπαθλο σε όποιον κατάφερνε να λύσει πρώτος τα στοιχεία που ήταν κρυμμένα στις σελίδες του βιβλίου.

Σύμφωνα με τους κανόνες της αναζήτησης, όποιος έβρισκε το χάλκινο αντίγραφο της κουκουβάγιας είχε το δικαίωμα να το ανταλλάξει με το πρωτότυπο του Μπεκέρ, η αξία του οποίου, όταν πρωτοεκδόθηκε το βιβλίο, υπολογιζόταν σε 1 εκατ. φράγκα, ποσό που ισοδυναμεί σήμερα με σχεδόν 300.000 ευρώ.

Ωστόσο, ο νικητής θα έπρεπε να αποδείξει ότι είχε οδηγηθεί στο σημείο όπου ήταν θαμμένο το αγαλματίδιο, λύνοντας σωστά 11 γρίφους που είχε δημιουργήσει ο συγγραφέας του βιβλίου Μαξ Βαλεντίν και όχι με μέσα, όπως ανιχνευτές μετάλλων.

Η αναζήτηση διήρκεσε 31 χρόνια, ενώ στο κυνήγι του θησαυρού, που απέκτησε μεγάλη δημοτικότητα με την έλευση του διαδικτύου, συμμετείχαν δεκάδες χιλιάδες άτομα. Μέσα από διαδικτυακά φόρουμ, οι άνθρωποι που επιδόθηκαν στην αναζήτηση της κουκουβάγιας μπορούσαν να ανταλλάσσουν σημειώσεις και θεωρίες. Ωστόσο, κανείς δεν είχε καταφέρει να λύσει τον τελικό, κρυμμένο 12ο γρίφο που αποτελούνταν από διάφορα κομμάτια των 11 κύριων γρίφων.

Μάλιστα, η πολυετής αναζήτηση είχε προκαλέσει και δικαστικές υποθέσεις. Σε μία περίπτωση, πριν από μερικά χρόνια, ο Μπεκέρ είχε οδηγηθεί στα δικαστήρια, αφού είχε προσπαθήσει να πουλήσει το αγαλματίδιο. Το δικαστήριο έκρινε πως το γλυπτό δεν μπορούσε να πωληθεί, καθώς θα περνούσε νόμιμα στην κατοχή εκείνου που θα έλυνε το αίνιγμα.

Μετά την ανακοίνωση για το τέλος της αναζήτησης, πολλοί ήταν εκείνοι που εξέφρασαν τη λύπη τους. Η είδηση ήταν «πραγματικό πλήγμα», δήλωσε ένα μέλος του φόρουμ. «Δύσκολο να το αντέξω», είπε ένας άλλος, ενώ ένας τρίτος πρόσθεσε: «Πρέπει να παραδεχτώ ότι δάκρυσα». Οι περισσότεροι ήθελαν να μάθουν ποιος είχε εντοπίσει το αντίγραφο και πού ακριβώς είχε θαφτεί. Μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης, κανένα από τα δύο δεν είχε αποκαλυφθεί.

Το μακροβιότερο κυνήγι θησαυρού στον κόσμο πιστεύεται ότι είναι το The Secret, που δημοσιεύτηκε το 1982. Περιλαμβάνει την αναζήτηση 12 κιβωτίων με θησαυρούς, θαμμένους σε μυστικές τοποθεσίες σε ΗΠΑ και Καναδά, εκ των οποίων έχουν βρεθεί μόνο τρία.

Με πληροφορίες από The Guardian

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT