Κλιματική κρίση και ενέργεια: Πιο αποδοτική η καθαρή ενέργεια

Κλιματική κρίση και ενέργεια: Πιο αποδοτική η καθαρή ενέργεια

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, εξηγώντας τις βελτιώσεις στην τεχνολογία και την απόδοση των αιολικών και φωτοβολταϊκών, αναφέρει ότι για το 2023, κάθε δολάριο που επενδύθηκε σε αυτά απέδωσε 2,5 φορές περισσότερη ενέργεια από ό,τι ένα δολάριο που δαπανήθηκε για τις ίδιες τεχνολογίες πριν από μία δεκαετία.

Eρευνα – Ανάλυση: καθ. Γιάννης Μανιάτης
Με τη συνεργασία των μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών: Ι. Βούλγαρη , Α. Μανώλη, Α. Φάββα

Οι επενδύσεις σε τεχνολογίες το 2024 αναμένεται να φτάσουν συνολικά στα 770 δισ. δολάρια. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, εξηγώντας τις βελτιώσεις στην τεχνολογία και την απόδοση των αιολικών και φωτοβολταϊκών, αναφέρει ότι για το 2023, κάθε δολάριο που επενδύθηκε σε αυτά απέδωσε 2,5 φορές περισσότερη ενέργεια από ό,τι ένα δολάριο που δαπανήθηκε για τις ίδιες τεχνολογίες πριν από μία δεκαετία. Για το 2024 αναμένεται οι επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά να αγγίξουν τα 500 δισ. δολάρια, ήτοι όσα επενδύονται αθροιστικά για τις υπόλοιπες τεχνολογίες καθαρής ενέργειας.

Μεγάλη ανάπτυξη αιολικών πάρκων

Στις εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας η Κίνα πρωτοστατεί, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 441.895 MW, σχεδόν τριπλάσια από αυτήν των ΗΠΑ, που ακολουθούν στη δεύτερη θέση. Γερμανία, Ινδία και Ισπανία έπονται. H Βραζιλία σημείωσε τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (2013-2023) με ποσοστό 29,5%, ακολουθεί η Κίνα με 19,1% όπως ήταν αναμενόμενο και η Τουρκία με 15,5%. Η αιολική ενέργεια συνεχίζει να παρουσιάζει ισχυρή ανάπτυξη παγκοσμίως αλλά ιδιαίτερα στην Ευρώπη, με τις Γερμανία, Ισπανία, Μ. Βρετανία και Γαλλία να είναι κορυφαίοι παραγωγοί.

Κλιματική κρίση και ενέργεια: Πιο αποδοτική η καθαρή ενέργεια-1
comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT