Μέση Ανατολή: Ετοιμος για πόλεμο μέχρις εσχάτων δείχνει ο Νετανιάχου

Μέση Ανατολή: Ετοιμος για πόλεμο μέχρις εσχάτων δείχνει ο Νετανιάχου

Τα ισραηλινά αντίποινα στην ιρανική επίθεση εξαρτώνται άμεσα από το πράσινο φως των ΗΠΑ, με τον Μπάιντεν να είναι διστακτικός

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εδώ και χρόνια, Ισραήλ και Ιράν απέφευγαν την απευθείας αντιπαράθεση, με το Ισραήλ να σαμποτάρει κρυφά τα ιρανικά συμφέροντα και να δολοφονεί Ιρανούς αξιωματούχους χωρίς να αναλαμβάνει την ευθύνη και την Τεχεράνη να ενθαρρύνει τους συμμάχους της να επιτίθενται κατά του Ισραήλ.

Σήμερα, οι δύο χώρες βρίσκονται στα πρόθυρα άμεσου, παρατεταμένου και ιδιαίτερα δαπανηρού πολέμου. Μετά την ισραηλινή εισβολή στον Λίβανο για την αντιμετώπιση της Χεζμπολάχ, του ισχυρότερου συμμάχου του Ιράν, και ύστερα από τη δεύτερη μαζική πυραυλική επίθεση εναντίον του Ισραήλ σε λιγότερο από έξι μήνες, το Τελ Αβίβ μοιάζει έτοιμο να χτυπήσει απευθείας το Ιράν. Η Τεχεράνη, από τη μεριά της, προειδοποιεί για πρωτοφανή αντίποινα σε τέτοια περίπτωση.

«Βρισκόμαστε τώρα σε νέο αφήγημα. Στο Ισραήλ, η στρατιωτική ηγεσία, αναλυτές και πολιτικοί συμφωνούν ότι η ώρα είναι κατάλληλη για επίθεση», λέει ο Γιοέλ Γκουζάνσκι, πρώην μέλος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Ισραήλ. Πολλοί Ισραηλινοί θεωρούν ότι η χώρα τους δεν έχει τίποτα να χάσει. Η απόφαση του Ιράν να πλήξει τα πυκνοκατοικημένα προάστια του Τελ Αβίβ την Τρίτη ήταν πρωτοφανής, ενώ τα πλήγματα του Απριλίου είχαν στόχο μόνο στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Οι επικριτές του Ισραήλ αντιμετωπίζουν συχνά τη χώρα ως βασικό υπαίτιο της αναταραχής στη Μέση Ανατολή. Οι Ισραηλινοί, όμως, θεωρούν ότι είναι θύματα διαρκών επιθέσεων από «πελάτες» του Ιράν και νιώθουν ότι δεν έχουν κάνει αρκετά για να προστατεύσουν τους εαυτούς τους. Για τον λόγο αυτό, οι εκκλήσεις πληθαίνουν εντός του Ισραήλ για τιμωρία του Ιράν, ακόμη και αν αυτό οδηγήσει σε γενικευμένη σύρραξη. Το Ισραήλ δεν έχει αποφασίσει ακόμη πώς θα απαντήσει στην ιρανική επίθεση, ενώ τα αντίποινα θα εξαρτώνται από τη στήριξη –υλική και ρητορική– που θα προσφέρει η Ουάσιγκτον. Αμερικανικές αντιαεροπορικές δυνάμεις αναχαίτισαν, και στις δύο επιθέσεις, ιρανικούς πυραύλους.

Η ακριβής φύση της ισραηλινής απάντησης ίσως αποκαλυφθεί μετά τη γιορτή του Ρος Ασανά, της εβραϊκής Πρωτοχρονιάς, που ολοκληρώνεται σήμερα το βράδυ. Ο Λευκός Οίκος αναμένεται από τη μεριά του να επισημάνει στο Τελ Αβίβ ότι η ιρανική επίθεση της Τρίτης προκάλεσε μικρές ζημιές, καλώντας σε προσοχή. Οι εκκλήσεις αυτές δεν αναμένεται να έχουν αποτέλεσμα. Τα ισραηλινά αντίποινα εκτιμάται ότι θα είναι πολύ αποφασιστικότερα από τα περιορισμένα πλήγματα εναντίον ιρανικών συστοιχιών πυραύλων τον Απρίλιο. Αυτή τη φορά το Ισραήλ σχεδιάζει να χτυπήσει μονάδες παραγωγής πετρελαίου και στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει αναταραχή στις πετρελαϊκές αγορές, ένα μήνα πριν από τις αμερικανικές εκλογές. Παρά τα σενάρια του Τύπου, το Ισραήλ δεν σχεδιάζει επί του παρόντος να πλήξει ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, παρότι η πολιτική ηγεσία εκτιμά ότι το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα αποτελεί υπαρξιακή απειλή για το εβραϊκό κράτος. Τα πλήγματα εναντίον οχυρωμένων πυρηνικών εγκαταστάσεων θα είναι πολύ δύσκολα χωρίς αμερικανική αρωγή. Την Τετάρτη ο πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι δεν θα υποστηρίξει ισραηλινή επίθεση εναντίον πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν.

Το Ισραήλ πιστεύει ότι το Ιράν είναι σήμερα πιο ευάλωτο από ποτέ. Μετά τη δολοφονία της ηγεσίας της Χεζμπολάχ και την καταστροφή μέρους του πυραυλικού οπλοστασίου της, το Ιράν δεν μπορεί να υπολογίζει πια σε στήριξη από τους «πελάτες» του. Αμερικανοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι σημαντικός αριθμός ιρανικών πυραύλων εξερράγη κατά την εκτόξευση, αποκαλύπτοντας ένα ακόμη μειονέκτημα της ιρανικής αμυντικής μηχανής.

Η δεύτερη κατά σειρά επιτυχημένη επιχείρηση αναχαίτισης προηγμένων βαλλιστικών πυραύλων από το Ισραήλ και η εξασθένιση της Χεζμπολάχ θα ενθαρρύνουν το Τελ Αβίβ να υιοθετήσει πιο επιθετική τακτική απέναντι στην Τεχεράνη.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT