«Φωτιά» στην τιμή του πετρελαίου από τον Μπάιντεν

«Φωτιά» στην τιμή του πετρελαίου από τον Μπάιντεν

Αφησε ανοικτό ενδεχόμενο χτύπημα σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν, ενώ κλιμακώνεται η επιχείρηση του Ισραήλ στον Λίβανο

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδεχόμενο ισραηλινών πληγμάτων στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν άφησε χθες ανοιχτό ο Τζο Μπάιντεν, προκαλώντας άνοδο των διεθνών τιμών του «μαύρου χρυσού» της τάξης του 4%.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο για το κατά πόσον οι ΗΠΑ θα συμφωνούσαν σε ένα τέτοιο πλήγμα, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε: «Το συζητάμε. Νομίζω ότι θα ήταν λίγο… τέλος πάντων». Από την πλευρά του, το Ιράν έστειλε μέσω της αντιπροσωπείας του στα Ηνωμένα Εθνη μήνυμα διπλής προειδοποίησης. Στο Ισραήλ, ότι θα εξαπολύσει «μεγάλο πλήγμα» εναντίον των υποδομών του σε περίπτωση επίθεσης και στις ΗΠΑ ότι θα θεωρηθούν «νόμιμος στόχος» αν εμπλακούν σε μια τέτοια επίθεση. Στον νότιο Λίβανο, ο ισραηλινός στρατός κάλεσε τους κατοίκους 20 κωμοπόλεων να εγκαταλείψουν αμέσως τις οικίες τους και να κατευθυνθούν βορειότερα. Το γεγονός αυτό μεταφράστηκε ως ένδειξη κλιμάκωσης της εισβολής, μία ημέρα μετά τον θάνατο οκτώ Ισραηλινών στρατιωτικών στις πρώτες συγκρούσεις με τη Χεζμπολάχ επί του εδάφους. Αλλος ένας λοχαγός του ισραηλινού στρατού σκοτώθηκε χθες.

Παράλληλα, οι Ισραηλινοί βομβάρδισαν την κωμόπολη Μιντ Τζμπέιλ, και πάλι στον νότιο Λίβανο, σκοτώνοντας 15 μέλη της Χεζμπολάχ, όπως ανακοινώθηκε στο Τελ Αβίβ, ενώ τουλάχιστον 12 ισραηλινοί πύραυλοι έπληξαν εκ νέου τη Ναχίγια, νότιο προάστιο της Βηρυτού και οχυρό της σιιτικής οργάνωσης, στο οποίο βρήκε τον θάνατο, την περασμένη Παρασκευή, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα. Τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, οι Ισραηλινοί έπληξαν περίπου 200 στόχους στον Λίβανο, ακόμη και στο κέντρο της Βηρυτού. Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν από βομβαρδισμό στην κεντρική συνοικία Μπασούρα, λίγες εκατοντάδες μέτρα από τα κτίρια του λιβανέζικου κοινοβουλίου και αρκετών ξένων πρεσβειών. Ο βομβαρδισμός έπληξε ιατρικό κέντρο του Ισλαμικού Οργανισμού Υγείας, που ανήκει στο κοινωνικό δίκτυο της Χεζμπολάχ. Ο εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Ζοσέπ Μπορέλ χαρακτήρισε τον βομβαρδισμό «παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Ο λιβανέζικος Ερυθρός Σταυρός, εξάλλου, ανακοίνωσε ότι τέσσερις νοσηλευτές του τραυματίστηκαν από πυρά του ισραηλινού στρατού κοντά στο χωριό Ταϊμπέχ, όπου κινούνταν ασθενοφόρα της ανθρωπιστικής οργάνωσης, μεταφέροντας τραυματίες από το νότιο τμήμα της χώρας. Στο ίδιο επεισόδιο, σκοτώθηκε ένας στρατιώτης του στρατού του Λιβάνου, οι δυνάμεις του οποίου ανταπέδωσαν τα πυρά στους Ισραηλινούς, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά από την έναρξη της εισβολής. Σύμφωνα με την κυβέρνηση του Λιβάνου, περίπου 1.900 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 9.000 έχουν τραυματιστεί τον τελευταίο χρόνο, εξαιτίας των μεθοριακών συγκρούσεων ανάμεσα στη Χεζμπολάχ και στον ισραηλινό στρατό, που ξεκίνησαν ύστερα από τις επιθέσεις της Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου του 2023 και τον συνακόλουθο πόλεμο στη Γάζα.

Ο Λίβανος δεν έχει πρόεδρο, ούτε κυβέρνηση με πλήρη νομιμοποίηση από τον Οκτώβριο του 2022, λόγω αδυναμίας των ανταγωνιστικών πολιτικών φατριών να εκλέξουν αντικαταστάτη του πρώην προέδρου, Μισέλ Αούν. Χθες, ο Νατζίμπ Μικάτι, υπηρεσιακός πρωθυπουργός της χώρας, συναντήθηκε με τον πρόεδρο του κοινοβουλίου, Ναμπίχ Μπέρι, σύμμαχο της Χεζμπολάχ, και τον επικεφαλής των Δρούζων, Ουαλίντ Τζουμπλάτ. Μετά τη συνάντηση, οι τρεις άνδρες εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, όπου τόνισαν ότι θα κινηθούν προς τη συναινετική εκλογή «ενός προέδρου που θα καθησυχάζει τους πάντες». Κάτι τέτοιο, εάν γίνει πράξη, θα επέτρεπε την ανάδειξη μιας κυβέρνησης που θα μπορούσε να διαπραγματευθεί με το Ισραήλ τους όρους πιθανής εκεχειρίας.

Στο μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εξόντωσε τρία στελέχη της Χαμάς που διαδραμάτιζαν σημαντικούς ρόλους στη Λωρίδα της Γάζας, στη διάρκεια επίθεσης που πραγματοποιήθηκε προ τριμήνου. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται ο Ράουχι Μουστάχα, υπεύθυνος για τα οικονομικά στην παλαιστινιακή Λωρίδα και στενός συνεργάτης του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT