Τρεις νέες προκλήσεις για την Κάμαλα Χάρις

Τρεις νέες προκλήσεις για την Κάμαλα Χάρις

Ενας τυφώνας, μια απεργία και ένας πόλεμος δυσκολεύουν την εκστρατεία της να προωθήσει το μήνυμά της για ευημερία

4' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τις προσπάθειές της να εμφανισθεί ως η υποψήφια του μέλλοντος, η Κάμαλα Χάρις βρίσκεται αντιμέτωπη με την τροχοπέδη του πολέμου στη Μέση Ανατολή, την απεργία ναυτεργατών και τις απρόβλεπτες οικονομικές συνέπειές της, καθώς και με τις επιπτώσεις του φονικού τυφώνα «Ελεν» στον αμερικανικό Νότο. Η σύγκλιση εσωτερικών και διεθνών κρίσεων υποχρέωσε τη Χάρις να παρεκκλίνει από το μήνυμά της, το οποίο είχε διαμορφωθεί προσεκτικά προκειμένου να αποτελεί προάγγελο νέας εποχής ευημερίας. Το κεντρικό σύνθημά της ήταν «ένας νέος δρόμος μπροστά μας».

Η παρούσα αναταραχή δίνει τέλος σε δύο μήνες νηνεμίας για την εκστρατεία της Χάρις, με την αντιπρόεδρο να διαχειρίζεται μέχρι στιγμής αριστοτεχνικά τον διττό ρόλο της ως υπ’ αριθμόν 2 της εκτελεστικής εξουσίας και υποψήφια για την προεδρία. Η Χάρις, γνωστή για την τακτική της να αποφεύγει το ρίσκο, αποπειράθηκε να καρπωθεί τις επιτυχίες του Τζο Μπάιντεν, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι είναι το πρόσωπο του μέλλοντος.

Στις εκδηλώσεις της μνημονεύει σπάνια το όνομα του 81χρονου προέδρου, ενώ η οικονομική πλατφόρμα της επιδιώκει να περιορίσει την πληθωριστική πίεση, για την οποία πολλοί ψηφοφόροι κατηγορούν τον Μπάιντεν. Αυτή την εβδομάδα οι εικόνες απεργιακών κινητοποιήσεων στα λιμάνια, η καταστροφή που άφησε πίσω του ο τυφώνας «Ελεν» και οι ιρανικοί πύραυλοι με στόχο το Ισραήλ αποτελούν υπενθύμιση των εύθραυστων ισορροπιών που καλείται να τηρήσει η Χάρις.

Οι κρίσεις αυτές απασχόλησαν και το ντιμπέιτ μεταξύ των υποψήφιων αντιπροέδρων το βράδυ της Τρίτης στη Νέα Υόρκη, με τον Τζέι Ντι Βανς να υποστηρίζει ότι η επάνοδος των Ρεπουμπλικανών στον Λευκό Οίκο θα εισαγάγει περίοδο σταθερότητας. Οι διαδοχικές κρίσεις υπενθυμίζουν επίσης ότι η Χάρις παραμένει στέλεχος της κυβέρνησης.

Στις πληγείσες περιοχές

Την Τετάρτη, η Χάρις ακύρωσε τα σχέδιά της να περιοδεύσει μαζί με τον υποψήφιο αντιπρόεδρό της Τιμ Γουόλς στην Πενσιλβάνια. Αντίθετα, επισκέφθηκε την Oγκάστα της Τζόρτζια για να επιθεωρήσει τις ζημιές του τυφώνα «Ελεν» που σκότωσε 183 ανθρώπους σε έξι πολιτείες.

Στη Μέση Ανατολή, ανταλλαγή πυραύλων και βομβών συγκλόνισε τον Λίβανο, ένα χρόνο μετά την επίθεση της Χαμάς και τον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Γάζα και με την προοπτική επέκτασης της σύρραξης με το Ιράν να παραμένει πιθανή. Για πρώτη φορά μετά το 1977, συνδικάτο που εκπροσωπεί 45.000 ναυτεργάτες κήρυξε απεργία σε ορισμένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Ανατολικής Ακτής και του Κόλπου του Μεξικού, διακόπτοντας τη ροή καταναλωτικών προϊόντων και δημιουργώντας φόβους για προβλήματα στην αλυσίδα παραγωγής.

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ διαχειρίζεται μέχρι στιγμής αριστοτεχνικά τον διττό ρόλο της ως υπ’ αριθμόν 2 της εκτελεστικής εξουσίας και υποψήφια για την προεδρία.

Ο βουλευτής Ματ Γκετς από τη Φλόριντα, στενός σύμμαχος του Τραμπ, είπε ότι παρότι οι ψηφοφόροι συνήθως δεν επηρεάζονται από τις διεθνείς εξελίξεις, η προεκλογική ομάδα Τραμπ υφαίνει συνολικό αφήγημα αποτυχίας των Δημοκρατικών. «Εκείνοι σπάνε πράγματα, εμείς τα διορθώνουμε», είπε ο Γκετς.

Εδώ και μήνες, ο Τραμπ και οι σύμμαχοί του εμφάνιζαν τον Μπάιντεν –και τώρα τη Χάρις– ως ανίσχυρους ηγέτες. Συδαύλισαν φόβους για μαζικό μεταναστευτικό κύμα στα νότια σύνορα, για τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και για τον αυξανόμενο αριθμό νεκρών από τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα. Ο εκπρόσωπος της Κάμαλα Χάρις, Ιαν Σαμς, λέει ότι η παρούσα συγκυρία απαιτεί «σοβαρή διακυβέρνηση» και πως η αντιπρόεδρος βρίσκεται στον αντίποδα της τακτικής Τραμπ με τα ψεύδη, τη σύγχυση και τον ναρκισσισμό του.

Ο Τζιμ Μεσίνα, επικεφαλής της εκστρατείας επανεκλογής του Μπαράκ Ομπάμα το 2012, λέει ότι για το μικρό ποσοστό αναποφάσιστων ψηφοφόρων –σχεδόν 4% στις αμφίρροπες πολιτείες– η Χάρις απέδειξε την ικανότητά της επιτελώντας τα επίσημα καθήκοντά της ως αντιπροέδρου.

Την Τρίτη, η Χάρις πέρασε μέρος της ημέρας της στην αίθουσα επιχειρήσεων του Λευκού Οίκου στο πλευρό του Μπάιντεν, παρακολουθώντας τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Σε δήλωσή της αποκάλεσε το Ιράν «επικίνδυνη δύναμη αποσταθεροποίησης» και εξέφρασε τη στήριξή της στην απόφαση του Μπάιντεν να διατάξει την κατάρριψη ιρανικών πυραύλων από τον αμερικανικό στρατό με στόχο το Ισραήλ.

Ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής της Φλόριντα, Μάικ Ουόλτς, είπε ότι οι ψηφοφόροι πρέπει να συγκρίνουν τις εξελίξεις σήμερα με εκείνες της προεδρίας Τραμπ. «Εχουμε τον μεγαλύτερο χερσαίο πόλεμο από τον Β΄ Παγκόσμιο στην Ευρώπη, ενώ προηγμένοι βαλλιστικοί πύραυλοι πετάνε μεταξύ Ισραήλ και Ιράν. Πριν από τέσσερα χρόνια ο Τραμπ υπέγραφε ειρηνευτικές συμφωνίες στο προαύλιο του Λευκού Οίκου», είπε ο Ουόλτς.

Η απεργία ναυτεργατών στην Ανατολική Ακτή μπορεί να αποδειχθεί η μεγαλύτερη πρόκληση για τους Δημοκρατικούς, μια «πραγματική οκτωβριανή έκπληξη», όπως λέει ο Ουόλτς. Ακόμη και αν η απεργία αποδειχθεί βραχύβια, τα προβλήματα που θα δημιουργήσει θα είναι μακροπρόθεσμα. Αν οι διαπραγματεύσεις ναυαγήσουν, οι επιπτώσεις στην αλυσίδα παραγωγής μπορεί να έχουν κόστος πολλών δισ. δολαρίων.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι δεν θα επικαλεστεί νόμο της δεκαετίας του 1940, ο οποίος θα επιστράτευε τους ναυτεργάτες. Σε ανακοίνωσή της την Τετάρτη, η Χάρις έλεγε ότι οι ξένες εταιρείες εξασφαλίζουν έσοδα-ρεκόρ και πως «οι ναυτεργάτες αξίζουν δίκαιο μερίδιο αυτών των κερδών».

Μπάιντεν και Χάρις πραγματοποίησαν ξεχωριστές επισκέψεις σε Τζόρτζια και Βόρεια Καρολίνα την Τετάρτη, προσφέροντας δεσμεύσεις ταχείας αποκατάστασης του οδικού δικτύου. Οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο είναι το εκλογικό προπύργιο των Δημοκρατικών, η Ασβιλ της Βόρειας Καρολίνας, αλλά και αγροτικές περιοχές, που ψηφίζουν συνήθως Ρεπουμπλικανούς. Την καταστροφή σχολίασε και ο υποψήφιος αντιπρόεδρος των Ρεπουμπλικανών Τζέι Ντι Βανς στο ντιμπέιτ του με τον Τιμ Γουόλς. «Οσο κι αν ο κυβερνήτης Γουόλς κατηγορεί τον Ντόναλντ Τραμπ ως παράγοντα χάους, η αλήθεια είναι ότι ο Τραμπ υπήρξε παράγοντας σταθερότητας», είπε ο Βανς.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT