Live: Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή – Ολες οι εξελίξεις
Νέα είδηση - Διαβάστε την
live-κλιμακώνονται-οι-συγκρούσεις-στη-μέ-563254462
LIVE

Live: Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή – Ολες οι εξελίξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Mε νέα σφοδρά πλήγματα συνεχίζονται οι επιθέσεις του Ισραήλ στον Λίβανο, σηματοδοτώντας νέα κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή

Το μπαράζ βομβαρδισμών στη Βηρυτό, σύμφωνα με αναφορές πολλών διεθνών Μέσων, είχε στόχο τον Χασέμ Σαφιεντίν, ξάδελφο και πιθανό διάδοχο του προ ημερών δολοφονημένου Χασάν Νασράλα στην ηγεσία της Χεζμπολάχ. 

Την ίδια ώρα, το Ισραήλ εξακολουθεί να δηλώνει αποφασισμένο για καίριο πλήγμα στο Ιράν, αντιμετωπίζοντας παράλληλα και πολύπλευρες επιθέσεις από αέρος στα εδάφη του

Παρακολουθήστε λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις:

 

14:58

Νέες αεροπορικές επιδρομές στην Νταχίγια της Βηρυτού

14:48

Αναφορές για εκτεταμένες εφόδους του ισραηλινού στρατού στη Χεβρώνα της Δυτικής Οχθης

Ισραηλινοί στρατιώτες πραγματοποίησαν εκτεταμένες εφόδους στη Χεβρώνα της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης σήμερα Παρασκευή το πρωί, με αποτέλεσμα τη σύλληψη περισσότερων από 24 ατόμων, μεταξύ των οποίων «ανήλικοι», ανέφεραν τοπικές πηγές στο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

14:39

Ισραηλινός στρατός: Η Χαμάς εξακολουθεί να απειλεί τους πολίτες μας σχεδόν ένα χρόνο μετά

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή ότι για πρώτη φορά έπειτα από σχεδόν δύο μήνες, ήχησαν σειρήνες στο νότιο Ισραήλ, κοντά στη λωρίδα της Γάζας.

«Σχεδόν ένα χρόνο μετά τις 7 Οκτωβρίου, η Χαμάς εξακολουθεί να απειλεί τους πολίτες μας με την τρομοκρατία της και θα συνεχίσουμε να επιχειρούμε εναντίον τους», προστίθεται στην ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού.

14:32

Le Monde: Οι ΗΠΑ περιορίζονται σε ρόλο θεατή στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή

Τη στιγμή που το Ισραήλ συνεχίζει τα θανατηφόρα χτυπήματά του στη Γάζα και τη Βηρυτό, δεν μπορούμε παρά να αποδοκιμάζουμε την έλλειψη αμερικανικής βούλησης να επηρεάσει την εξέλιξη των γεγονότων, ιδίως χρησιμοποιώντας την ισχύ που αντλεί από τη στρατιωτική βοήθεια προ προσφέρει στο εβραϊκό κράτος, αναφέρει η Le Monde στο κεντρικό της άρθρο.

Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο και ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι απερχόμενος, δεν εξηγεί τα πάντα, σχολιάζει παράλληλη η γαλλική εφημερίδα. Ειδικά όσον αφορά έναν ηγέτη που είναι πεπεισμένος για την κυριαρχία του στα διεθνή ζητήματα, αλλά του οποίου το ιστορικό, σε αυτόν τον τομέα, κινδυνεύει να μην είναι προς όφελός του υπό το πρίσμα αυτών των τελευταίων μηνών, προστίθεται. Η πορεία αυτή, σύμφωνα πάντα με τη γαλλική εφημερίδα, ξεκίνησε πολύ πριν από την απόφαση αποχώρησης από την προεδρική εκστρατεία υπέρ της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις.

Οπως σημειώνει η Monde, καμία από τις προσπάθειες του υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν για διαμεσολάβηση στην περιοχή, όπου έχει αυξήσει τις επισκέψεις του, δεν έφερε το παραμικρό αποτέλεσμα. «Η μάταιη αμερικανική αναζήτηση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, η οποία θα είχε απελευθερώσει Ισραηλινούς ομήρους και θα έσωζε τις ζωές Παλαιστινίων αμάχων, έχει μετατραπεί σε ντροπιαστική ταπείνωση», αναφέρεται στο άρθρο.

Τέλος, προστίθεται: «Παρόλο που συνέχισε να αγνοεί τις κόκκινες γραμμές του Τζο Μπάιντεν σχετικά με τη Γάζα, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου προσκλήθηκε και έγινε δεκτός εγκάρδια στον Λευκό Οίκο τον Ιούλιο, σαν να μην είχε συμβεί τίποτα».

14:08

Στάρμερ: Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δήλωσε σήμερα Παρασκευή ότι κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει στην αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή.

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποκλιμακώσουμε την κατάσταση», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου στο Λίβερπουλ της βορειοδυτικής Αγγλίας.

Πηγή: Reuters

14:05

Υπουργείο Υγείας Γάζας: 41.802 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους και άλλοι 96.844 έχουν υποστεί τραυματισμούς από την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα που ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου πέρυσι

14:01

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αραχτσί συνάντησε τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι στη Βηρυτό σήμερα Παρασκευή

REUTERS/Amr Abdallah Dalsh

13:56

Ο ισραηλινός στρατός έπληξε υπόγεια σήραγγα στα σύνορα Λιβάνου - Συρίας

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή ότι χτύπησε χθες υπόγεια σήραγγα στα σύνορα του Λιβάνου προς τη Συρία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η σήραγγα «επέτρεπε τη μεταφορά και αποθήκευση μεγάλων ποσοτήτων όπλων».

H ανακοίνωση ήρθε έπειτα από αναφορές ότι δρόμος κοντά στο συνοριακό πέρασμα μεταξύ των δύο χωρών είχε χτυπηθεί σε αεροπορική επιδρομή.

13:53

Λίβανος: Ισραηλινό χτύπημα έθεσε νοσοκομείο εκτός λειτουργίας

Ισραηλινή επίθεση στον νότιο Λίβανο σήμερα Παρασκευή σε περίπου πέντε μέτρα από την είσοδο κεντρικού νοσοκομείου οδήγησε το ιατρικό προσωπικό στην απόφαση να προχωρήσει στην εκκένωσή του προσωρινά, δήλωσε στο Reuters ο διευθυντής του νοσοκομείου Μούνες Κλακές.

«Κανείς δεν τραυματίστηκε από το ιατρικό προσωπικό, αλλά αποφασίσαμε να εκκενώσουμε προσωρινά μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση ασφαλείας», ανέφερε ο Κλακές.

13:35

Σειρήνες ήχησαν στο βόρειο Ισραήλ 

Σειρήνες ήχησαν ξανά στο βόρειο Ισραήλ, εν μέσω νέου μπαράζ εκτόξευσης ρουκετών από τον Λίβανο. Δεν έχουν αναφερθεί θύματα, σύμφωνα με τους Times of Israel.

13:31

Γκάλαντ: Το Ισραήλ έχει και άλλες εκπλήξεις για τη Χεζμπολάχ

Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ δήλωσε ότι το Ισραήλ επιφυλάσσει «περισσότερες εκπλήξεις» για τη Χεζμπολάχ, καθώς οι χερσαίες επιχειρήσεις του συνεχίζονται στο νότιο Λίβανο.

«Η Χεζμπολάχ δέχεται πολύ σοβαρά χτυπήματα, το ένα μετά το άλλο. Εξαλείψαμε τον αρχηγό της Χασάν Νασράλα και επιφυλάσσουμε περισσότερες εκπλήξεις, εκ των οποίων κάποιες έχουν ήδη δρομολογηθεί και άλλες έρχονται», τόνισε κατά την επίσκεψή του στο αρχηγείο της 36ης Μεραρχίας στο βόρειο Ισραήλ. Τα στρατεύματα της μεραρχίας επιχειρούν στον νότιο Λίβανο.

«Το τμήμα πυραύλων της Χεζμπολάχ υπέστη πολύ βαρύ πλήγμα. Σημαντικό μέρος του καταστράφηκε ως αποτέλεσμα μίας επιχείρησης υψηλής ποιότητας και μεγάλης ακριβείας. Τα αρχηγεία διοίκησης και ελέγχου, οι επικοινωνίες και στην πραγματικότητα ολόκληρο το δεύτερο και το τρίτο επίπεδο διοίκησης κάτω από τον Νασράλα εξαλείφθηκαν», συνέχισε.

Ο Γκάλαντ πρόσθεσε ότι ο ισραηλινός στρατός «διεξάγει σήμερα επιχείρηση σε πολλούς οικισμούς και αυτή η διαδικασία θα συνεχιστεί όπου χρειαστεί για να καταστρέψει όλη την υποδομή την οποία η Χεζμπολάχ σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει για να πραγματοποιήσει επιθέσεις».

13:31

Σύνοψη των σημερινών εξελίξεων:

  • Ισραηλινό πλήγμα το πρωί της Παρασκευής χτύπησε κοντά στο συνοριακό πέρασμα Μασνάα του Λιβάνου με τη Συρία, με αποτέλεσμα να αποκλειστεί ένας δρόμος που χρησιμοποιούσαν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι για να διαφύγουν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς τις τελευταίες ημέρες, όπως δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών του Λιβάνου.
  • Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε τον διοικητή επικοινωνιών της Χεζμπολάχ, Μοχάμεντ Ράσι Σακάφι, σε επίθεση στην περιοχή της Βηρυτού χθες Πέμπτη.
  • Οι κάτοικοι 35 κωμοπόλεων στο νότιο Λίβανο έλαβαν προειδοποίηση από τον ισραηλινό στρατό να εκκενώσουν αμέσως τα σπίτια τους και να μετακινηθούν βόρεια του ποταμού Αουαλί, δεκάδες χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Ισραήλ.
  • Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν προσγειώθηκε στη Βηρυτό, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Λιβάνου.
  • Ενας πύραυλος έπληξε κτίριο στο Κιριάτ Σμονά στο βόρειο Ισραήλ, προκαλώντας πυρκαγιά.
  • Μεταξύ των νεκρών σε μια ισραηλινή επίθεση σε ένα καφέ στο Τουλ Καρμ της Δυτικής Οχθης τη νύχτα, βρίσκονται τέσσερα μέλη μιας οικογένειας, μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά.
  • Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δήλωσε σήμερα Παρασκευή ότι η χώρα του δεν θα «αναβάλει ούτε θα βιαστεί να εκτελέσει το καθήκον της» στην αντιμετώπιση του Ισραήλ.
  • Περίπου 50 ρουκέτες και θραύσματα εντοπίστηκαν στη Μετούλα στο βόρειο Ισραήλ τις τελευταίες 24 ώρες, δήλωσε ο επικεφαλής του τοπικού συμβουλίου.
  • Οι σειρήνες πυραύλων συνέχισαν να ηχούν σε μεγάλο μέρος του βόρειου Ισραήλ. Σειρήνες ενεργοποιήθηκαν και στην Καισάρεια, νότια της Χάιφα.

Πηγή: haaretz.com

13:10

WSJ: Οι αξιωματούχοι του Μπάιντεν παρατηρούν, καθώς το Ισραήλ «οργώνει»

Η Wall Street Journal αναφέρεται στην κατάσταση των ισραηλινο-αμερικανικών σχέσεων, επισημαίνοντας αρχικά ότι η επιρροή της κυβέρνησης Μπάιντεν στην κυβέρνηση Νετανιάχου φαίνεται να περιορίζεται.

Το Ισραήλ προχωρά όλο και περισσότερο σε ενέργειες κατά αντιπάλων του που έρχονται σε αντίθεση με τις επιθυμίες και τις θέσεις των Αμερικανών αξιωματούχων, σημειώνει ακόμη η αμερικανική εφημερίδα.

Αναφέρει ακόμη ότι η ηγεσία των ΗΠΑ έχει εν μέρει περιοριστεί ενόψει των επερχόμενων εκλογών και πλέον μοιάζει απρόθυμη να εμποδίσει με δυναμικό τρόπο ισραηλινές κινήσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περιφερειακή κλιμάκωση, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να βλάψει πολιτικά τους Δημοκρατικούς.

«Ο Μπάιντεν και η ομάδα του συχνά μοιάζουν απρόθυμοι ή ανίκανοι να χαλιναγωγήσουν έναν σύμμαχο που συνεχίζουν να υποστηρίζουν πολιτικά, ενώ του παρέχουν επιπλέον κρίσιμη στρατιωτική υποστήριξη», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Την ίδια στιγμή, επισημαίνεται πάντως ότι στην κυβέρνηση υπάρχουν εσωτερικές συγκρούσεις, καθώς κάποιοι αξιωματούχοι «δεν είναι δυσαρεστημένοι» με τα σημαντικά κέρδη του Ισραήλ έναντι της Χεζμπολάχ.

12:53

Υπατη Αρμοστεία: Τα περισσότερα καταφύγια εκτοπισμένων στον Λίβανο είναι γεμάτα

Αξιωματούχος της Υπηρεσίας Προσφύγων του ΟΗΕ δήλωσε σήμερα Παρασκευή ότι τα περισσότερα από τα σχεδόν 900 καταφύγια του Λιβάνου είναι γεμάτα και ότι οι άνθρωποι που φεύγουν από τα ισραηλινά χτυπήματα κοιμούνται όλο και περισσότερο στην ύπαιθρο.

«Τα περισσότερα από τα σχεδόν 900 καταφύγια που ίδρυσε η κυβέρνηση στον Λίβανο δεν έχουν άλλη χωρητικότητα», ανέφερε η Ρούλα Αμίν της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη. «Με την έναρξη του χειμώνα, η Υπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες ανησυχεί ότι οι συνθήκες για όσους πλήττονται από την κλιμακούμενη σύγκρουση σε άλλες χώρες θα επιδεινωθούν», πρόσθεσε.

12:50

Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι «εξάλειψε» τον επικεφαλής των δικτύων επικοινωνίας της Χεζμπολάχ

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή ότι «εξάλειψε» τον επικεφαλής των δικτύων επικοινωνίας της Χεζμπολάχ, Μοχάμαντ Ρασίντ Σακάφι, πραγματοποιώντας «ακριβές χτύπημα βάσει πληροφοριών» χθες στη Βηρυτό.

Πηγή: Reuters

12:36

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Χαμενεΐ στην τελετή μνήμης για τον εκλιπόντα ηγέτη της Χεζμπολάχ Νασράλα, στην Τεχεράνη

WANA (West Asia News Agency)/Handout μέσω REUTERS

 
12:26

Πιέσεις από ΗΠΑ στον Νετανιάχου να «περιορίσει» τα αντίποινα στο Ιράν

Συντάκτης της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz αναφέρει ότι η Ουάσιγκτον ασκεί μεγάλες πιέσεις στο Ισραήλ για να περιορίσει την απάντησή του [στην πυραυλική επίθεση της Τεχεράνης], ώστε να μην πυροδοτήσει έναν πλήρους κλίμακας πόλεμο.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, ο Αμερικανός πρόεδρος λέει στον Νετανιάχου «να αποφύγει προφανώς τα πλήγματα σε πυρηνικές υποδομές καθώς και στη βιομηχανία πετρελαίου».

12:24

Ο «υπαρχηγός» της Χαμάς για την 7η Οκτωβρίου: Ηταν χτύπημα στο Ισραήλ και κάλεσμα αφύπνισης στη διεθνή κοινότητα

Ο Χαλίλ Αλ Χάγια, το πιο υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς εκτός Γάζας, παραχώρησε συνέντευξη στον Τζέρεμι Μπόουεν του BBC, ενώ βρισκόταν στην Ντόχα, όπου εδρεύει η πολιτική ηγεσία της παλαιστινιακής οργάνωσης στην πλειονότητά της. Ρωτήθηκε για τους λόγους για τους οποίους η Χαμάς προέβη στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου. 

12:14

Χαμενεΐ: Το Ισραήλ δεν θα κερδίσει ποτέ Χαμάς και Χεζμπολάχ

«Υπάρχει στόχος των ΗΠΑ να μετατρέψουν το Ισραήλ σε πύλη για την εξαγωγή ενεργειακών πόρων από την περιοχή προς την Ευρώπη», ισχυρίστηκε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ενώ ανέφερε ότι «το Ισραήλ δεν θα κερδίσει ποτέ τη Χαμάς ούτε τη Χεζμπολάχ», τονίζοντας πως η αντίσταση δεν θα καμφθεί.

«Το Ιράν δεν θα διστάσει ούτε θα βιαστεί να αντιμετωπίσει το Ισραήλ», σημείωσε ακόμη. Χαρακτήρισε τα αντίποινα στο Ισραήλ «ελάχιστη τιμωρία» για τα «εγκλήματά του».

Ο εχθρός του Ιράν είναι ο ίδιος με τον εχθρό ενός παλαιστινιακού κράτους, του Λιβάνου και άλλων μουσουλμανικών εθνών, υπογράμμισε.

12:07

Χαμενεΐ: Η εστίαση των Ηνωμένων Πολιτειών στη διατήρηση της ασφάλειας του Ισραήλ αποτελεί κάλυψη για την πολιτική της που αποσκοπεί σε δέσμευση των πόρων της περιοχής

11:59

Χαμενεΐ: Το Ισραήλ επιδιώκει «νίκη» δολοφονώντας και σκοτώνοντας αμάχους

11:56

Χαμενεΐ: Η λαμπρή δράση των ενόπλων δυνάμεών μας ήταν εντελώς νόμιμη

11:54

Χαμενεΐ: Κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της έναντι επιθέσεων

11:51

Χαμενεΐ: «Νόμιμες ενέργειες» οι επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου και η ιρανική επίθεση κατά του Ισραήλ

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Χαμενεΐ, δήλωσε ότι οι πολύνεκρες επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου του 2023 ήταν μια «νόμιμη ενέργεια», το ίδιο - όπως είπε - και η ιρανική επίθεση στο Ισραήλ.

11:37

Δεκαοχτώ νεκροί από ισραηλινό πλήγμα στη Δυτική Οχθη

Τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες Πέμπτη σε εναέρια επιδρομή στην πόλη Τούλκαρμ της Δυτικής Οχθης, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Την επίθεση πραγματοποίησαν ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό και την υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας Shin Bet.

11:21

ΓΕΕΘΑ: Νέες φωτογραφίες από τον απεγκλωβισμό Ελλήνων και Κυπρίων από τον Λίβανο

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες, Πέμπτη, η επιχείρηση απεγκλωβισμού 60 πολιτών από το αεροδρόμιο της Βηρυτού στον Λίβανο.

 

11:06

Η Βρετανία ενισχύει την ανθρωπιστική βοήθεια για τον Λίβανο

Το Ηνωμένο Βασίλειο ενισχύει την ανθρωπιστική στήριξη για τον Λίβανο με ακόμη 10 εκατομμύρια λίρες, ως απάντηση στον μαζικό εκτοπισμό κατοίκων της χώρας καθώς και στον αυξανόμενο αριθμό απωλειών αμάχων.

11:02

Εγκαταλείπουν τον Λίβανο περπατώντας πάνω στα χαλάσματα και φορτωμένοι με τα υπάρχοντά τους έπειτα από τον ισραηλινό βομβαρδισμό περάσματος στα σύνορα Συρίας - Λιβάνου

REUTERS/Mohamed Azakir

11:00

Ισραήλ: Χθεσινά πλήγματα στοχoθέτησαν το αρχηγείο πληροφοριών της Χεζμπολάχ

Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι τα χθεσινά πλήγματα σε προάστια της Βηρυτού είχαν ως στόχο το αρχηγείο πληροφοριών της Χεζμπολάχ.

10:49

UNICEF: 690 παιδιά έχουν τραυματιστεί στον Λίβανο σε έξι εβδομάδες

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα παιδιά κάλεσε σε κατάπαυση του πυρός σημειώνοντας ότι «οι σωματικές βλάβες και ο ψυχολογικός πόνος» έχουν αυξηθεί σημαντικά στη χώρα.

«Αυτή η καταστροφική σύγκρουση έχει βαρύ τίμημα για τα παιδιά. Οι γιατροί μας λένε ότι αντιμετωπίζουν παιδιά που αιμορραγούν, έχουν μώλωπες και σπασίματα και υποφέρουν τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Αντέλ Κοντρ, περιφερειακή διευθύντρια της UNICEF.

«Πολλά υποφέρουν από άγχος και εφιάλτες που σχετίζονται με τις εκρήξεις. Κανένα παιδί δεν πρέπει να εκτίθεται σε τέτοιες φρικτές καταστάσεις», πρόσθεσε η ίδια.

Οι πιο συνηθισμένοι τραυματισμοί περιλαμβάνουν διάσειση, τραύματα από θραύσματα και απώλεια ακοής από τις εκρήξεις, όπως ανακοίνωσε η UNICEF.

10:43

Ιράν: Πρώτο δημόσιο κήρυγμα του Χαμενεΐ έπειτα από τέσσερα χρόνια

Ο Χαμενεΐ ηγήθηκε για τελευταία φορά της προσευχής της Παρασκευής τον Ιανουάριο του 2020, αφότου το Ιράν εκτόξευσε πυραύλους εναντίον αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στο Ιράκ, ως απάντηση σε πλήγμα που σκότωσε τον διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης, τον Κασέμ Σολεϊμανί.

10:29

Τι έχει συμβεί τις τελευταίες ώρες

  • Εντάθηκαν οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στον Λίβανο. Το Ισραήλ κάλεσε σε εκκένωση άλλων 35 οικισμών στον Νότο, σε μία ένδειξη ότι επεκτείνει τις επιθέσεις του στην περιοχή.
  • Μαζικές εκρήξεις αναφέρθηκαν στη νότια Βηρυτό. Χτύπημα έπληξε περιοχή ακριβώς έξω από το διεθνές αεροδρόμιο της πόλης, κοντά στο προάστιο Νταχίγια, προπύργιο της Χεζμπολάχ, ωστόσο το αεροδρόμιο εξακολουθεί να λειτουργεί.
  • Στόχος ο διάδοχος του Χασάν Νασράλα. Αξιωματούχοι ανέφεραν σε αμερικανικά Μέσα ότι βασικός στόχος των χτυπημάτων ήταν ο επόμενος πιθανός ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασέμ Σαφιεντίν.
  • Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανέφερε ότι 37 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινές χερσαίες και αεροπορικές επιθέσεις τις τελευταίες 24 ώρες. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τους 2.000 από τον περασμένο Οκτώβριο.
  • Εκλεισε δρόμος εξόδου προς τη Συρία. Σημαντικό συνοριακό πέρασμα που συνδέει τον Λίβανο με τη Συρία, όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν διαφύγει, εν μέσω βομβαρδισμών, έκλεισε λόγο ισραηλινού πλήγματος.
  • Στο Ιράν, ο ανώτατος ηγέτης πρόκειται να ηγηθεί της προσευχής της Παρασκευής. Θα είναι επίσης η πρώτη φορά που θα κάνει δημόσιο κήρυγμα έπειτα από σχεδόν τέσσερα χρόνια. 
10:27

Καπνός πάνω από τη Βηρυτό - Συνεχίζονται οι εχθροπραξίες

Φωτ. REUTERS/ Joseph Campbell

10:25

Λίβανος: Ισραηλινό χτύπημα έκλεισε την έξοδο προς τη Συρία

σραηλινό χτύπημα σήμερα, Παρασκευή, το πρωί κοντά το συνοριακό πέρασμα Μασνάα μεταξύ Λιβάνου – Συρίας έκοψε τον δρόμο που χρησιμοποιούσαν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι για να διαφύγουν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς τις τελευταίες ημέρες, δήλωσε στο Reuters ο υπουργός Μεταφορών του Λιβάνου, Αλί Χαμίεχ.

10:20

Σειρήνες σε οικισμούς κοντά στη Θάλασσα της Γαλιλαίας

Χάρτης: haaretz.com

10:17

Ισραήλ: 20 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι πραγματοποιήθηκαν περίπου 20 εκτοξεύσεις ρουκετών από τον Λίβανο σήμερα Παρασκευή το πρωί. Οι περισσότερες ρουκέτες αναχαιτίστηκαν, ενώ οι υπόλοιπες έπεσαν σε ανοιχτή περιοχή, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «σειρήνες ήχησαν στην περιοχή της Δυτικής Γαλιλαίας του Ισραήλ και στην περιοχή του κόλπου της Χάιφα».

10:16

Επίθεση κατά δύο Βέλγων δημοσιογράφων στη Βηρυτό

Δύο Βέλγοι δημοσιογράφοι στη Βηρυτό δέχθηκαν πυρά, ξυλοκοπήθηκαν και ανακρίθηκαν την Τετάρτη από μια μεγάλη ομάδα ανδρών, οι οποίοι τους περικύκλωσαν ενώ βρίσκονταν στο κέντρο της πόλης και μετέδιδαν τον αντίκτυπο μιας ισραηλινής επίθεσης, όπως ανέφερε ο τηλεοπτικός σταθμός στον οποίο εργάζονται.

10:10

Μέση Ανατολή: Ετοιμος για πόλεμο μέχρις εσχάτων δείχνει ο Νετανιάχου

Τα ισραηλινά αντίποινα στην ιρανική επίθεση εξαρτώνται άμεσα από το πράσινο φως των ΗΠΑ, με τον Μπάιντεν να είναι διστακτικός.

 

09:57

Ισραήλ: Καλούν σε εκκένωση 35 οικισμών στον νότιο Λίβανο

Οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις καλούν τους κατοίκους 35 κωμοπόλεων στον νότιο Λίβανο να εκκενώσουν άμεσα.

09:56

Ισραηλινό πλήγμα στη νότια Βηρυτό κατά διασωστών της Χεζμπολάχ

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ στόχευσαν σήμερα το πρωί μια ομάδα διασωστών που συνδέονται με τη Χεζμπολάχ στα νότια περίχωρα της Βηρυτού, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Οπως αναφέρεται, έχουν τραυματιστεί τρεις άνθρωποι από την επίθεση αυτή, με βάση πληροφορίες από τις υπηρεσίες ασφαλείας του Λιβάνου.

09:56

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών έφτασε στη Βηρυτό

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αρακτσί προσγειώθηκε στη Βηρυτό σήμερα Παρασκευή, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Λιβάνου. Οπως μεταδίδει το Reuters, αεροπλάνο με ιρανική σημαία προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Βηρυτού, λίγες ώρες μετά τις αεροπορικές επιδρομές που έπληξαν περιοχές έξω από την περίμετρο του αεροδρομίου κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμά του, ο Ιρανός υπουργός θα συναντηθεί με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι και τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι, ο οποίος είναι στενός σύμμαχος της υποστηριζόμενης από το Ιράν Χεζμπολάχ.

09:54

Διπλό παιχνίδι της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή

Συμμετέχει στην αναχαίτιση των ιρανικών πυραύλων και παράλληλα διακηρύσσει ότι δεν θα αφήσει μόνους τους «Λιβανέζους αδελφούς».

09:54

Mέση Ανατολή: Νέο σφυροκόπημα του Ισραήλ στη Βηρυτό

Η ισραηλινή επίθεση στα νότια προάστια της Βηρυτού είχε ως στόχο συνάντηση στην οποία συμμετείχε ο φερόμενος ως διάδοχος του Χασάμ Νασράλα, Χασέμ Σαφιεντίν, σύμφωνα με αναφορές σε διεθνή Μέσα.

09:54

Ποιος είναι ο Χασέμ Σαφιεντίν, ηγετικό στέλεχος της Χεζμπολάχ που στοχοποιήθηκε από το Ισραήλ

Ξάδελφος και πιθανός διάδοχος του Χασάν Νασράλα, του ηγέτη της Χεζμπολάχ που δολοφονήθηκε από το Ισραήλ, ο Σαφιεντίν εντάχθηκε στην οργάνωση αμέσως μετά την ίδρυσή της και ανέβηκε γρήγορα στις τάξεις της.

MHT