Ο «υπαρχηγός» της Χαμάς για την 7η Οκτωβρίου: Ηταν χτύπημα στο Ισραήλ και κάλεσμα αφύπνισης στη διεθνή κοινότητα

Ο «υπαρχηγός» της Χαμάς για την 7η Οκτωβρίου: Ηταν χτύπημα στο Ισραήλ και κάλεσμα αφύπνισης στη διεθνή κοινότητα

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Χαλίλ Αλ Χάγια, το πιο υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς εκτός Γάζας, παραχώρησε συνέντευξη στον Τζέρεμι Μπόουεν του BBC, ενώ βρισκόταν στην Ντόχα, όπου εδρεύει η πολιτική ηγεσία της παλαιστινιακής οργάνωσης στην πλειονότητά της. Ρωτήθηκε για τους λόγους για τους οποίους η Χαμάς προέβη στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου. Ο Αλ Χάγια, ο οποίος θεωρείται δεύτερος στην ιεραρχία της Χαμάς, δήλωσε:

«Επρεπε να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου στον κόσμο, για να του πούμε ότι είμαστε ένας λαός με αιτήματα. Ηταν ένα χτύπημα στο Ισραήλ, τον σιωνιστικό εχθρό, και ένα κάλεσμα αφύπνισης για τη διεθνή κοινότητα. Επρεπε να κάνουμε κάτι που θα έλεγε στον κόσμο ότι υπάρχει λαός που βρίσκεται υπό κατοχή εδώ και δεκαετίες».

Οταν ερωτήθηκε γιατί η Χαμάς σκότωσε τόσο πολλούς αμάχους, μεταξύ των οποίων και παιδιά, ισχυρίστηκε ότι τα μέλη της είχαν εντολή να μη στοχεύσουν αμάχους. «Υπήρξαν σίγουρα προσωπικά λάθη και ενέργειες», πρόσθεσε.

Η συμφωνία για εκεχειρία ήταν «εφικτή» στις 2 Ιουλίου

Στο ερώτημα αν θεωρεί, έναν χρόνο μετά, με τη Γάζα σε ερείπια και περισσότερους από 40.000 Παλαιστίνιους νεκρούς, ότι άξιζαν όλα αυτά, απάντησε ότι υπεύθυνοι για αυτό είναι «η κατοχή και ο στρατός της».

Ο Αλ Χάγια δήλωσε ότι η επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός ήταν «εφικτή» στις 2 Ιουλίου, αλλά οι συνομιλίες απέτυχαν, επειδή ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου έθεσε «νέους όρους».

Το Ισραήλ θέλει να «εξαλείψει» τη Χαμάς και όλο τον παλαιστινιακό λαό, ισχυρίστηκε. «Δώστε μας τα δικαιώματά μας, δώστε μας ένα πλήρως κυρίαρχο παλαιστινιακό κράτος», δήλωσε στο BBC. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ο Αλ Χάγια ηγείτο των έμμεσων διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα με την καθοδήγηση του ηγέτη της οργάνωσης, Γιαχία Σινουάρ.

Πηγή: BBC

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT