Βρετανία: Δίκη για εμπρησμό «για λογαριασμό της Wagner»

Βρετανία: Δίκη για εμπρησμό «για λογαριασμό της Wagner»

Επτά άνδρες κατηγορούνται ότι ενεπλάκησαν σε έναν εμπρησμό τον περασμένο Μάρτιο, σε βιομηχανικές αποθήκες που ανήκαν «σε έναν Ουκρανό»

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξι άνδρες εμφανίστηκαν την Παρασκευή ενώπιον δικαστηρίου στο Λονδίνο, καθώς κατηγορούνται ότι ενεπλάκησαν σε έναν εμπρησμό τον περασμένο Μάρτιο, σε βιομηχανικές αποθήκες που ανήκαν σε Ουκρανούς, για λογαριασμό της ρωσικής παραστρατιωτικής οργάνωσης Wagner.

Πέντε εξ αυτών, οι Ντίλαν Ερλ (20 ετών), Τζέικ Ριβς (22 ετών), Νίι Μένσαχ (22 ετών), Πολ Ινγκλις (61 ετών) και Τζέικιμ Ρόουζ (22 ετών), κατηγορούνται για «διακεκριμένο εμπρησμό», βάσει ενός νόμου του 2023 για την εθνική ασφάλεια.

Ενας έκτος άνδρας, ο 22χρονος Ντμιτρίους Παουλάουσκας, κατηγορείται για «απόκρυψη πληροφοριών σχετικά με τρομοκρατικές ενέργειες». Ο ίδιος δήλωσε αθώος ενώπιον του δικαστηρίου του Ολντ Μπέιλι. Κατηγορίες για διακεκριμένο εμπρησμό αντιμετωπίζει και ένας ακόμα άνδρας, ο 19χρονος Ούγκνιους Ασμένα, ο οποίος δεν παρέστη στην ακροαματική διαδικασία.

Περίπου 60 πυροσβέστες είχαν κινητοποιηθεί για να αντιμετωπίσουν την πυρκαγιά, που είχε ξεσπάσει σε βιομηχανικές αποθήκες στο Λέιτον, στο ανατολικό Λονδίνο.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι κατηγορούμενοι βαρύνονται με υποψίες ότι στοχοθέτησαν αυτούς τους χώρους «που ανήκαν σε έναν Ουκρανό» για λογαριασμό της Wagner, η οποία θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση στη Βρετανία.

Η υπόθεση συντάραξε την πολιτική τάξη της Βρετανίας και η κυβέρνηση ζήτησε τον «άμεσο τερματισμό» των «κακόβουλων δραστηριοτήτων που ενορχηστρώνει η Ρωσία». Ο Ντίλαν Ερλ κατηγορείται ότι επικοινωνούσε με μέλος της ομάδας Wagner και ότι στρατολόγησε και πλήρωσε εκτελεστές για να βάλουν τη φωτιά.

Μια ακόμη ακροαματική διαδικασία έχει προγραμματιστεί για την 25η Οκτωβρίου. Η δίκη αναμένεται να διεξαχθεί τον Ιούνιο του 2025.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT