Ισραήλ: Ιρανικοί πύραυλοι έπεσαν μέσα σε αεροπορικές βάσεις και κοντά στη Μοσάντ

Ισραήλ: Ιρανικοί πύραυλοι έπεσαν μέσα σε αεροπορικές βάσεις και κοντά στη Μοσάντ

Η εφημερίδα Washington Post ανέλυσε βίντεο από την ώρα της ιρανικής επίθεσης στο Ισραήλ. Υποστηρίζει ότι έπληξαν δύο στρατιωτικές βάσεις και πως έπεσαν πολύ κοντά στα κεντρικά γραφεία της Μοσάντ

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνω από 20 ιρανικοί πύραυλοι κατόρθωσαν να χτυπήσουν ή να προσγειωθούν σε στρατιωτικές βάσεις και σε βάσεις των υπηρεσιών πληροφοριών του Ισραήλ στη μεγάλη επίθεση που εξαπέλυσε η Τεχεράνη το βράδυ της Τρίτης, σε αντίποινα για τις δολοφονίες του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, και του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα Washington Post 23 από τους περίπου 200 βαλλιστικούς πυραύλους που εκτόξευσε το Ιράν στο Ισραήλ κατάφεραν να διαρρήξουν την αεράμυνά του.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι έχει επαληθεύσει βίντεο που έδειχναν 20 πύραυλους να χτυπούν την αεροπορική βάση Νεβατίμ στο νότιο Ισραήλ και τρεις να χτυπούν τη βάση Τελ Νοφ στο κεντρικό Ισραήλ. Σε άλλα βίντεο φαίνεται ότι τουλάχιστον δύο πύραυλοι προσγειώθηκαν κοντά στα κεντρικά γραφεία της υπηρεσίας κατασκοπείας του Ισραήλ, Μοσάντ, στο Γκλιλότ.

Ο ισραηλινός στρατός είχε παραδεχθεί από την Τετάρτη ότι ορισμένες από τις βάσεις της πολεμικής αεροπορίας χτυπήθηκαν κατά τη διάρκεια της ιρανικής πυραυλικής επίθεσης την Τρίτη, ωστόσο υποστήριζε ότι δεν προκλήθηκε ζημιά στη λειτουργία της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας.

Οι IDF υποστηρίζουν ότι ελέγχουν ακόμη πόσο αποτελεσματική ήταν η ιρανική επίθεση και είπαν ότι μετρούν την αποτελεσματικότητα μιας επίθεσης με βάση το πόσες ζημιές προκλήθηκαν σε ζωτικής σημασίας υποδομές και στοιχεία, πόσα θύματα προέκυψαν και όχι πόσοι πύραυλοι τελικά έπεσαν στο ισραηλινό έδαφος. Σύμφωνα με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις «η αεράμυνα απέτρεψε με επιτυχία τέτοιες ζημιές και μεγάλες απώλειες».

Τόσο το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας όσο και ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκαν στο αίτημα της εφημερίδας για σχόλιο.

Ωστόσο η Washington Post επισημαίνει ότι τρία βίντεο που εξετάστηκαν δείχνουν έναν «καταρράκτη» πυραύλων να πέφτουν στην αεροπορική βάση Νεβάτιμ. Μια φωτεινή λάμψη φαίνεται στον αέρα, όταν η ισραηλινή αεράμυνα φαίνεται να σταματά έναν εισερχόμενο πύραυλο. 

Πύρινες σφαίρες και καπνοί υψώνονται πάνω από τον ορίζοντα σε τουλάχιστον 20 τοποθεσίες όπου οι πύραυλοι έπληξαν το έδαφος, σύμφωνα με την ανάλυση των βίντεο διάρκειας 30 δευτερολέπτων, τα οποία ξεκινούν από τη στιγμή που οι πύραυλοι εμφανίζονται στον ουρανό.

Πηγή: Washington Post

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT