Λίβανος: Βαριά τα πλήγματα στις υγειονομικές υπηρεσίες – Εντεκα διασώστες σκοτώθηκαν

Λίβανος: Βαριά τα πλήγματα στις υγειονομικές υπηρεσίες – Εντεκα διασώστες σκοτώθηκαν

Νοσοκομεία τέθηκαν εκτός λειτουργίας στον Λίβανο εξαιτίας των βομβαρδισμών, πληγμάτων που δέχθηκαν ή λόγω αδυναμίας πρόσβασης σε αυτά ασθενών και τραυματιών. Μεγαλώνει ο αριθμός των νεκρών διασωστών και των εργαζομένων στον τομέα υγείας

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρία νοσοκομεία στον Λίβανο ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν τη λειτουργία τους καθώς έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές, ενώ εξελίσσονται οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού με στόχο τη Χεζμπολάχ. Επίσης, η Ισλαμική Επιτροπή Υγείας, που συνδέεται με τη σιιτική οργάνωση, ανακοίνωσε ότι έντεκα διασώστες της σκοτώθηκαν από τα ισραηλινά πλήγματα στον νότιο Λίβανο.

Επίσης, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, δήλωσε ότι 28 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες. Την Πέμπτη είχε ανακοινωθεί ο θάνατος 40 υγειονομικών.

«Πολλοί εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας δεν πηγαίνουν στις δουλειές τους και έχουν εγκαταλείψει τις περιοχές όπου εργάζονται λόγω των βομβαρδισμών», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ. «Αυτό περιορίζει σοβαρά την παροχή περίθαλψης των μαζικών τραυματισμών και τη συνέχιση της παροχής υπηρεσιών υγείας», τόνισε. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΠΟΥ, ο οργανισμός δεν θα είναι σε θέση να παραδώσει μια μεγάλη προγραμματισμένη αποστολή ιατρικών προμηθειών στη χώρα, λόγω των περιορισμών στις αερομεταφορές.

Νοσοκομεία εκτός λειτουργίας

Το ιδιωτικό νοσοκομείο «Αγία Τερέζα», κοντά στα νότια προάστια της πρωτεύουσας, ανέφερε ότι αναστέλλει τις υπηρεσίες του λόγω των βομβαρδισμών που συνεχίζονται σε κοντινή απόσταση. Ανέφερε ότι υπάρχουν «τεράστιες ζημιές» στο κτίριο, το οποίο διοικείται από ένα μοναστικό τάγμα.

Επίσης, εκτός λειτουργίας τέθηκαν δύο δημόσια νοσοκομεία στον νότιο Λίβανο, για τον ίδιο λόγο. Το Μαΐς αλ-Τζαμπάλ, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα ανακοίνωσε ότι έκλεισε λόγω των ισραηλινών πληγμάτων, αλλά και επειδή αντιμετωπίζει δυσκολίες στον ανεφοδιασμό του και στην πρόσβαση σε αυτό.

Ο διευθυντής του νοσοκομείου Μαρτζαγιούν δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι αναγκάστηκε να το εκκενώσει και να το κλείσει έπειτα από ισραηλινό πλήγμα εναντίον διασωστών της Ισλαμικής Επιτροπής Υγείας. Η επίθεση έγινε μπροστά στην είσοδο του νοσοκομείου, τη στιγμή που οι διασώστες μετέφεραν τραυματίες.

«Ισραηλινό πλήγμα στόχευσε τα ασθενοφόρα στην είσοδο του νοσοκομείου, προκαλώντας πανικό στο προσωπικό», είπε ο γιατρός Μουένες Καλακές, επιβεβαιώνοντας την Ισλαμική Επιτροπή Υγείας για τους θανάτους των διασωστών της.

Σύμφωνα με τον γιατρό Καλακές, «η έλλειψη προσωπικού και οι βομβαρδισμοί μας ανάγκασαν να κλείσουμε το νοσοκομείο. Εδώ και τέσσερις ημέρες δεν είχαμε πλέον αναισθητικό, ούτε ειδικούς τεχνικούς εργαστηρίων, επειδή πολλοί άνθρωποι έφυγαν», εξήγησε.

Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT